Fadderuka 2021

UiO åpner for mer sosiale treff og mindre fokus på fag i fadderuka til høsten

— Jeg unner studentene det å kunne bli bedre kjent med hverandre mens de skal få lov til å nyte alkohol av og til, sier Bjørn Stensaker.

Fjorårets fadderuke fikk en trøblete start flere steder i landet og mange steder ble arrangementer avlyst etter sterk kritikk mot studentene for samlinger og fest. Her er mange unge samlet i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka 2020.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studiestart og den årlige fadderuka ved landets universiteter og høgskoler har vært planlagt lenge allerede.

Både Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet og Espen Nakstad i Helsedirektoratet har sagt at de tror at studiestarten kan bli tilnærmet normal i år, etter at vi nå er i ferd med å avslutte tredje semester med pandemi og smitteverntiltak.

Flere steder opplever man rekordpåmelding av eldre studenter som ønsker å være faddere. Klare for sosial kontakt etter over et år med nedstenging og avstand.

Oslo vurderer «omvendt» i år

Påtroppende viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo (UiO), Bjørn Stensaker, mener at fokuset ikke burde ligge på å minimere alkoholbruk i fadderuka i år, men på å skape gode sosiale møteplasser.

Allerede tidlig på året hadde utdanningskomiteen ved UiO møte for å planlegge høstens studiestart. I en utspørring av det påtroppende rektoratet i februar fortalte Stensaker om diskusjonen. (Du ser opptak av møtet her - tema fadderuke kommer ca 1 time og 34 minutter ut i møtet).

Han sa følgende:

«Tradisjonelt har vi sagt at «det er altfor mye alkohol og altfor mye fyll og fest på disse fadderukene, nå må vi sette trykk på det faglige.» Det vi snakket om der var om vi faktisk skal gjøre det omvendte? Ikke det at vi skal åpne alle kraner, men jeg ser på en måte betydningen av det å skape disse sosiale nettverkene.»

Rektordebatt på UiO i februar: På troppende viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker, fortalte at UiO vurderte å prioritere noe annerledes studiestart etter pandemiåret enn tidligere år.

Handler ikke om flatfyll

— Skjønner vi det riktig som at du ønsker å unne studentene litt ekstra fest og moro dette året?

— Vi ser at mange universiteter og høgskoler, og ikke minst Universitetet i Oslo, har forsøkt å koble det faglige og sosiale mer - det er det som er limet i læringsmiljøet - og dempe fokuset på alkohol. Mitt poeng var at vi ser at ekstremt mange studenter er sultefôret på sosiale møteplasser, og hele det sosiale aspektet ved det å være student ved universitetet. Jeg tenker at fadderopplegget i år må ta hensyn til behovet for disse sosiale møteplassene, spesielt med bakgrunn i pandemien.

Vi er opptatt av at det ikke er alkoholen som skal stå i sentrum, det er det sosiale aspektet som skal stå i sentrum. Som sagt, jeg unner de som liker det å kunne drikke

Bjørn Stensaker, professor og påtroppende viserektor for utdanning ved UiO

— Selvfølgelig handler ikke dette bare om flatfyll, men alkohol er ofte en del av studenttilværelsen. Jeg unner studentene det å kunne bli bedre kjent med hverandre mens de skal få lov å nyte alkohol av og til, legger han til.

Ønsker trygge rammer

— Mange er utsultet på fest og sosiale sammenkomster, og mange mistet for eksempel russetiden, tror du ikke det kan gå litt over styr?

— Det er vanskelig å vite. Jeg tenker at det ikke er UiO sin jobb å instruere studentene i hva de skal gjøre eller ikke gjøre. Det er voksne mennesker vi snakker om. Det som er viktig for universitetet er å tilby skikkelige sosiale arenaer. I fjor opprettholdt jo UiO ulike typer fadderarrangementer, men med smittevernregler og den type ting. Fadderordningen ble gjort i trygge omgivelser.

— Man så at en del andre læresteder avlyste arrangementene sine. Studentene er jo kreative og aktive mennesker, så de klarer å organisere sosiale sammenkomster på egenhånd. Da så man at det er bedre at universitetene tar litt styring med en del av disse aktivitetene, nettopp for å sørge for at de skjer på trygge måter. Både med fokus på metoo, trakassering og slikt, men også i forhold til smittevern.

Fokus på det sosiale

— Vi er opptatt av at det ikke er alkoholen som skal stå i sentrum, det er det sosiale aspektet som skal stå i sentrum. Som sagt, jeg unner de som liker det å kunne drikke, men jeg er veldig oppmerksom på at noen av personlige eller religiøse årsaker ikke ønsker å innta alkohol. Det må jo selvfølgelig respekteres. Derfor er de sosiale sidene ved disse arrangementene viktige. Hvis universitetene tar et større ansvar for det, får du et bedre grep om dette enn hvis studentene skulle gjøre det selv, sier Stensaker.

Stensaker ønsker også en bedre kobling mellom det sosiale og det faglige rundt semesterstart.

— Det jeg tenker, og det UiO også har prøvd å få til, er å få til en bedre kobling mellom fadderuka og oppstarten som student. For det vi også har sett, er at fadderukene på en måte blir et «stand-alone»-arrangement. Det blir sånn: «Okay, det var den uka. Det var veldig hyggelig, og nå begynner alvoret.»

— Vi ser at det er mulig å koble en del av de aktivitetene som skjer i fadderuka med en del av de faglige aktivitetene, slik at man får en mykere inngang til universitetet, fortsetter han.

Studentene bør prioriteres

Det pågår en aktiv diskusjon rundt om studenter og unge skal prioriteres i vaksinekøen. Stensaker melder seg på med et ønske om at studentene skal prioriteres.

— Jeg håper virkelig at studentene nå blir prioritert i vaksinekøen, slik at de kan ha en tilnærmet normal oppstart av semesteret. Det tenkes jo høyt om det, så det er nok ikke umulig at det skjer. Vi får bare krysse fingrene for at det.

— Det vil jo også gjøre vår planlegging av høstsemesteret litt enklere. Det har vært slitsomt å ikke vite. Er det digitalt? Er det hybrid? Er det fysisk? Etter hvert har man jo blitt bedre til å sjonglere det, men det er klart at det hadde vært fint med litt mer forutsigbarhet enn det vi har hatt det siste året.

Ikke glem andreårsstudentene

— Vi ser at det sosiale er etterlyst fra de ulike undersøkelsene, og vi ser at studentene melder seg på som faddere. Jeg tenker det er uttrykk for et ønske om å bli sosiale igjen. Det sosiale aspektet blir viktig i år, ikke bare for studentene som begynner i høst, men også for studentene som begynte i fjor.

— Det er et godt poeng at studentene som begynte i fjor har hatt et veldig spesielt første år, og det er gode grunner til å ha blikket rettet på dem.

Powered by Labrador CMS