Fadderuka 2021

Mange melder seg som fadder: — Folk er helt utsultet på sosial kontakt

Fadderuka 2020 var preget av pandemien, og rekrutteringen av faddere var vanskelig. Dette året er trenden annerledes.

Simen Berge, fadderkoordinator ved OsloMet, er glad for at så mange ønsker å bidra for å gi en god studiestart til de nye studentene.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatene fra SHoT-tilleggsundersøkelsen, som ble lagt fram 26. april, viste at mange studenter sliter med psykiske plager, ensomhet og lite kontakt med medstudenter. Førsteårsstudentene er en spesielt utsatt gruppe.

Fadderordningen skal sikre at nye studenter blir inkludert, knytter sosiale bånd og får en god introduksjon til studentlivet. Nå sier både assisterende helsedirektør Espen Nakstad og overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet at de tror fadderuka kan gå som normalt til høsten.

Men for å ha fadderuke trenger du faddere, vil folk være det? Khrono har tatt tempen på rekrutteringen av faddere til høsten.

Utsultet på sosial kontakt

Litt over 940 studenter har meldt seg som faddere ved OsloMet. Dette er mange flere enn Simen Berge hadde håpet på. Han er både student og fadderkoordinator ved universitetet, og planlegger for gjennomføringen av fadderuka i 2021.

— Jeg trodde det kom til å bli vanskelig å rekruttere faddere i år, som i fjor, men så skjøt det plutselig i været. Jeg tror det er fordi folk er helt utsultet på sosial kontakt, og bare det å være sosial i seg selv. Folk er nok også mer optimistiske mot høsten, sier Berge til Khrono.

— Det jeg skulle ønske er en normal fadderuke der vi kan møtes fysisk og ha det gøy sammen, sier Berge.

Regjeringens gjenåpningsplan og diverse smittevernstiltak vil bestemme hvordan studiestart blir for høstens nye studenter.

— Vi planlegger for ulike scenarier. Vi må jo følge gjenåpningsplanen til regjeringa. Det jeg skulle ønske er en normal fadderuke der vi kan møtes fysisk og ha det gøy sammen. Vi ser nå at det kan hende det blir en slags hybrid, med en blanding av fysiske og digitale aktiviteter.

Vil ikke ha fokus på drikking

Fokus på alkohol og drikkepress i sammenheng med fadderordningene har blitt kritisert flere ganger. Noen studenter er avholds, har hatt problemer med alkohol, eller har hatt negative opplevelser rundt bruk av alkohol.

Hvordan skal dere motvirke drikkepresset under fadderuka?

— Både de nye studentene og fadderne er myndige, voksne mennesker som skal ta egne valg og bestemme selv. En skal ikke legge skjul på at det alltid er noen som synes det er gøy med alkohol, og alltid noen som ikke synes det er gøy. Fadderstyrene våre har lagt opp til alkoholfrie arrangementer under hele fadderuka. Det er også lagt opp til arrangementer der en kan medbringe alkohol, men det skal ikke legges fokus på drikking.

Hvorfor er fadderordningen så viktig akkurat i år?

— Fadderuka, altså deltakelse i studiestart, er med på å bidra til et sosialt nettverk. Et sosialt nettverk fører til bedre psykisk helse og bedre læringsmiljø — som igjen fører til mindre frafall og større trivsel.

Mange ønsker å bidra

De fleste universitetene og høgskolene har en form for fadderordning. Khrono har snakket med noen de ansvarlige for planleggingen av fadderordningene rundt om i landet.

— Det har gått i rekordfart her på Ås! Etter én uke med påmelding var vi vel 70-80 prosent i boks på alle utenom ett fakultet, sier faddergeneral ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Maren Helene Sævold, om fadderrekrutteringen i 2021.

— Vi håper at fadderuka blir så normal som mulig. Vi har god kontakt med Ås kommune og smitteteamet der. Jeg er optimistisk, men det er virkeligheten som bestemmer, fortsetter Sævold.

Smittevern var viktig under studiestart i 2020, og vil trolig være viktig dette året også. Her fra fadderuka i Trondheim.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har flere forskjellige fadderordninger. Ved de fleste studieprogrammene står linjeforeningene for arrangeringen av fadderordninga.

— Fadderrekrutteringen ser bra ut i forhold til det linjeforeningene har sagt. Gjennomføringen av fadderuka er avhengig av vaksinasjonsstatusen, men vi planlegger for en relativt vanlig fadderuke. Vi har nødløsninger med mindre grupper, og planlegger med flere alternativer hvis det går skeis, sier leder av Fadderutvalget ved NTNU Dragvoll, Fabian Espeland.

Startet rekrutteringen tidligere

Ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN) på Universitet i Oslo har en også sett at mange ønsker å bidra til fadderuka i 2021.

— På fakultetet var vi forberedt på at fadderrekrutteringen skulle bli treg, men vi har faktisk sett det motsatte! Per i dag har vi 289 faddere på fakultetet, nesten tre måneder tidligere enn i fjor, skriver faddersjef ved MN-fakultetet, Marcus Steen Nitschke.

DebutUKA er fadderordninga for studentene som begynner på UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.

— I år har vi vært tidligere på banen og hatt en klar plan. Vi begynte rekrutteringen mye tidligere, og har allerede over 250 faddere. På den samme tiden i fjor hadde vi omtrent halvparten av det. Mange studenter ønsker å bidra ekstra dette året, sier leder av DebutUKA, Tobias Hjermann.

Powered by Labrador CMS