Viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal er stolt av at 30 prosent av studentene drar på utveksling. Foto: Siri Ø. Eriksen

Å gjøre utveksling til normalen, heller enn unntaket, er veien å gå

Utveksling. Ingen fremtidige arbeidstakere vil arbeide i en hverdag fri for globaliserte inntrykk og internasjonal påvirkning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Universitetet i Bergen (UiB) jobber vi for at utveksling skal være en naturlig del av studieløpet. Vi har alt kommet godt på vei i arbeidet, og er stolte over at 30 prosent av studentene våre drar på utveksling. Vi støtter Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybøs positive holdninger til at studenter må søke om å la være å dra på utvekslingsopphold (populært kalt opt-out), heller enn motsatt.

Globalisering er en realitet, og det bringer med seg utfordringer og fordeler vi må forholde oss til. Studenter med kunnskap og erfaring fra utveksling vil bli svært verdifulle for Norges fremtid og dermed attraktive både for det norske og det internasjonale arbeidsmarkedet. Målet er at studentene våre skal kunne nyte godt av universitetets mange gode internasjonale relasjoner når de drar på utveksling.

UiBs mål er at 40 prosent av våre studenter drar på utveksling innen 2022.

Oddrun Samdal

Ved UiB har bachelorprogrammet i japansk utveksling i Japan i ett år som en obligatorisk del av studieløpet. I tillegg er tre andre studieprogrammer med i et pilotprosjekt, der man har innført utveksling som en integrert del av studieløpet. Fagmiljøene velger her ut et knippe avtaler med partnerinstitusjoner og kvalitetssikrer disse for formålet slik at de er skreddersydde for studieprogrammet studentene går på. Dette gjør at man kan lette på byråkratiet rundt søknadsprosessen for studentene. Som del av dette prosjektet har vi også blitt oppmerksom på at vi har et omfattende byråkrati rundt det å dra på utveksling. Vi jobber nå for å minimere dette ved at informasjon gitt en gang, automatisk tas med som forhåndsutfylling i neste søknadssteg, inklusiv søknad til Lånekassen. Dette tror vi også vil få opp andelen som drar på utveksling.

Vi vil også sørge for at de som ikke kan reise ut, får noe av verdiene med å utveksle. For studenter som absolutt ikke kan reise på utveksling, vil vi derfor legge til rette for et alternativ med internasjonalt semester på campus der de får undervisning sammen med internasjonale studenter på UiB.

Våre viktigste argumenter for å øke utveksling er at både disiplinfagene og profesjonsfagene våre er tuftet på forskningsbasert kunnskap og undervisning, og denne kunnskapsfronten er internasjonal. Ingen fremtidige arbeidstakere vil arbeide i en hverdag fri for globaliserte inntrykk og internasjonal påvirkning.

Som tidligere student ved UiB, nåværende student ved NMBU, Stian Skarheim Magelssen så fint skriver: «Dette handler ikke om å tvinge studenter ut, men å tvinge institusjonene til å legge til rette for at de som ønsker det får dratt ut.» I tillegg ønsker vi å skape en god og positiv holdning til utveksling blant studentene, vi tror da det vil være avgjørende at vi gjør det til en naturlig del av studieløpet. UiBs mål er at 40 prosent av våre studenter drar på utveksling innen 2022. Det setter krav til oss som institusjon om å gjøre det lett, forventet og attraktivt å dra på utveksling, slik Magelssen påpeker.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS