Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, her fra lanseringen av opptakstallene for høyere utdanning i juli. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nybø: Ingen skal tvinges til å dra på utveksling

Utveksling. De som ikke ønsker eller har mulighet til å reise på utveksling, skal kunne velge det bort, skriver Iselin Nybø.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Khrono i et intervju med meg brukte overskriften «Nybø vil vurdere å gjøre utveksling obligatorisk», har det forståelig nok vært flere reaksjoner, blant annet fra Andreas Oftedal og Irina Pavlova.

La det være helt klart: Ingen skal tvinges til å reise på utveksling. Jeg har sagt at jeg er villig til å vurdere et forslag fra min forgjenger om en «opt out»-løsning, som en del av arbeidet med en stortingsmelding om studentmobilitet. Det kan i så fall innebære en løsning hvor et utvekslingsopphold under studiene er normalen, men hvor de som ikke ønsker eller har mulighet til å reise på utveksling, skal kunne velge det bort.

Men det skal være en mulighet, ikke en tvang.

Iselin Nybø

Dette er en måte å snu pyramidene på: I stedet for at utgangspunktet er at studenten blir hjemme og selv må ta initiativ og kartlegge mulighetene for utenlandsopphold, så blir utgangspunktet at institusjonene utarbeider helhetlige studieprogrammer hvor utveksling er en naturlig integrert del. De studentene som av ulike grunner ikke kan reise ut, skal selvfølgelig kunne velge dette bort.

Vårt mål er at 20 prosent av alle studenter skal ta delstudier i utlandet innen 2020. På lenger sikt vil vi øke det tallet til 50 prosent. For å nå det må vi jobbe målrettet for at flere studenter skal føle det helt naturlig å ta med seg verdifulle erfaringer fra utenlandsopphold. Internasjonal studentmobilitet er bra av mange grunner, det skaper mulighet for den enkelte student og for samfunnet. Kunnskap er i sin natur global og studentmobilitet er en av de mest sentrale aspektene ved internasjonalisering av høyere utdanning. Mobilitet utfordrer studenter og institusjoner, gir impulser utenfra, øker kvalitet og relevans på norsk utdanning, og er sentralt for omstilling og verdiskapning i Norge. Jeg synes derfor vi skal ha høye mål for andelen studenter som reiser ut. Men det skal være en mulighet, ikke en tvang.

Irina Pavlova tar opp en annen ting som jeg kort vil kommentere, nemlig at internasjonalisering på hjemmebane også er en ressurs som vi kan bruke enda bedre, og at mange institusjoner og lokalsamfunn – og jeg legger til samskipnader – har mange muligheter for god integrering av internasjonale studenter som kommer til Norge. Her er vi helt enige. Den kommende stortingsmeldingen vil derfor også ta for seg denne delen av internasjonalisering og mobilitet. Vi vil gjerne se mer strategisk bruk av inngående mobilitet – både for å gi de innkommende studentene et bedre tilbud, men også for å bidra til økt internasjonalisering av våre campuser og studieprogrammer, Mulighetene er mange og det vil vi komme tilbake til i dialog med sektoren og andre relevante aktører.​

Les også: Alle saker og innlegg i Khrono om utveksling fra de siste dagene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS