2024
UH-toppenes ønsker for et nytt år er unisont: F R E D
Sentrale aktører i universitets- og høgskolesektoren samt forskning, ønsker seg fred i det nye året — og litt til.
Hva er dine ønsker for det nye året?
Khrono har stilt spørsmålet til sentrale ledere i kunnskapssektoren i år, som tidligere år. Vi lever i en «rekord-urolig verden», ifølge direktøren i Fredsforskningsinstituttet- (Prio), Henrik Urdal.
Han har mange med seg i ønsket og håp for en roligere og fredeligere verden i 2024.
Og her er nyttårsønskene som kom inn fra 35 toppledere i kunnskapsnorge:
Margareth Hagen, Universitetet i Bergen:
«Fred.»
Odd Helge Mjellem Tonheim, Høgskulen i Volda:
«Eg drøymer om fred. Over alt. Mange kriser blir gløymde. Eg ønskjer meg modig journalistikk frå gløymde katastrofar, som Jemen. I kvardagen drøymer eg om at studentar strøymer til sosial- og lærarutdanningane, og får oppleve gleda av å gje kunnskap, omsorg og meistring til andre.»
Christen Krogh, OsloMet:
«Fred.»
Camilla Stoltenberg, Norce:
«Fred,
frihet og fusion!
Fred
fordi altfor mange lever og dør i grusom krig.
Frihet
fordi vi trenger flere demokratier, ikke færre.
Fusion fordi vi trenger mer fornybar energi.
For å få det til må vi forske mer, bedre og raskere.»
Hanne Solheim Hansen, Nord universitet:
«Jeg ønsker at den geopolitiske situasjonen i verden roer seg. Lidelsene som følge av de store krigene er forferdelig å se på. Jeg ønsker også at dagens unge vil innse hvor fantastisk det er å bo lengre nord i Norge, for det skjer jo så mye spennende her.»
Tor Grande, NTNU:
«Med den situasjonen verden befinner seg i nå, kan jeg ikke ønske meg noe annet enn fred på jord. Jeg håper at det nye året blir preget av klokskap og empati for medmennesker. Og dersom jeg skal komme med et ønske for sektoren, så er det at vi fortsatt klarer å tiltrekke oss et mangfold av unge talenter.»
Lars Tore Rognlan, Indrettshøgskolen:
«Mitt ønske for 2024 er våpenhvile i Gaza og en slutt på de forferdelige lidelsene. Så ønsker jeg at situasjonen i Europa stabiliseres på en god måte for Ukraina, og en slutt på krigshandlingene i Sudan, Myanmar og alle steder der mennesker lider under humanitære katastrofer. UH-sektorens bidrag til en bedre verden i 2024 vil være å styrke våre internasjonale samarbeid på tvers av kontinenter.»
Elin Mordal, Høgskolen i Molde:
«Velkommen, 2024! Må dette helt nye året fylles med håp og muligheter for alle. La det bli slutt på krig og konflikter som rammer sivilbefolkningen.»
Vidar L. Haanes, MF vitenskapelig høyskole:
«Mine nyttårsønsker for 2024 er dypt forankret i håpet om og arbeidet for fred og forsoning i Ukraina og Palestina. Samtidig at studenter og ansatte ved våre universiteter og høyskoler skal arbeide for både ytringsfrihet og dialog, og bidra til forsoning mellom de som støtter ulike parter i konfliktene, og som er dypt personlig berørt. Dette blir vår prøve!»
Oline Sæther, Norsk studentorganisasjon:
«I urolige tider øker behovet for to ting: Ledere som viser vi i tøffe beslutninger og folk med vilje til suboptimale løsninger — fordi de suboptimale er kanskje det optimale når ingen andre løsninger er realistiske. Jeg håper 2024 fylles av god ledelse og en samlende vilje!»
Henrik Urdal, Fredsforskningsinstituttet (Prio):
«Økt internasjonal evne og vilje til å skape fredelige og rettferdige løsninger i Gaza og Ukraina, men også i Sudan, Etiopia, Myanmar, Iran, Afghanistan, Somalia, Jemen og andre mindre kjente konfliktområder i en rekord-urolig verden. Fortsatt global framgang i satsing på utdanning, helse, miljø og kamp mot ulikhet.»
Pia Cecilie Bing-Jonsson, Universitetet i Sørøst-Norge:
«Mitt ønske for det nye året er at alle studenter i høyere utdanning skal oppleve et godt læringsmiljø og et sosialt miljø som støtter dem både i faglig og menneskelig utvikling. Høyere utdanning skal være et fundament å stå på videre i livet, for kunnskap og kompetanse, men også for å kunne navigere i en verden som blir stadig vanskeligere.
Jeg håper også at vi vil se en utvikling til det bedre for akademikere i land der ytringsfriheten og forskningsfriheten er truet.»
Svein Stølen, Universitetet i Oslo:
«Holde fast ved de lange tanker;
Våge å stå opp for akademiske verdier;
Vise at kunnskap utgjør en forskjell;
Være medmennesker i hverdagen!»
Alexandra Bech Gjørv, Sintef:
«Jeg ønsker meg at regjeringen lykkes med å utforme en god systemmelding, og tiltak som i større grad utløser det samarbeidet mellom bedrifter, offentlige aktører og forskningsmiljøer som er nødvendig for å akselerere det grønne og digitale skiftet som både Norge og verden trenger.»
Gunnar Yttri, Høgskulen på Vestlandet:
«I tider med ufred og uvisse ønskjer eg at me i 2024 klarar å leggja eit sterkare grunnlag for kraft, mot og glede hjå dei unge: Kraft til å bruka seg sjølv og eigne dugleikar, mot til å satsa på utdanning og kunnskap, gleda over å bidra til ei god utvikling for einskildmenneske og for samfunnet.»
Sunniva Whittaker, Universitetet i Agder
Jeg håper 2024 i universitets- og høgskolesektoren blir mer «gjør det selv» og mindre «ekstrem oppussing».
Sandra Borch, høyere utdannings- og forskningsminister:
«Jeg ønsker meg først og fremst en fredeligere verden i 2024. For Norge ønsker jeg meg et år der vi i fellesskap kommer oss inn i bedre økonomiske tider. At vi ruster oss for å møte framtidas utfordringer og omstillingen vi må gjennom. At verdien av forskning, kunnskap og utdanning blir enda tydeligere for enda flere».
Oddmund Hoel, statssekretær i Kunnskapsdepartementet
«Eg ønskjer meg det same som statsråd Sandra Borch, og dessutan fleire nynorske nobelprisvinnarar».
Trine Johansen Meza, Høyskolen Kristiania
«En mulighet for alle til å studere, både hjemme og ute. For en fredelig verden, trenger vi utdanning og kompetanse. Mitt ønske er også at studentene får en god studietid slik at de lykkes og dermed kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted for oss alle.»
Irene Alma Lønne, Arkitekt og designhøgskolen i Oslo
«For 2024 håper jeg at vi fortsatt husker at utdanning og forskning er helt sentralt for innovasjonsevnen — at det må satses og tenkes bredt. Vår verden fortsetter å gjennomgå en voldsom forandring der kunnskap er viktigere enn noensinne. Vi trenger en rekke ulike kompetanser og nytenkning for å møte og løse utfordringene. Norges store potensial som internasjonalt foregangsland for innovasjon og grønn omstilling må ikke gå tapt i kortsiktige prioriteringer.»
Siri Fjellheim, rektor NMBU
«Ønsker om fred overskygger alt. I Gaza og Ukraina pågår tragedier som rammer uskyldige hardt. Samtidig har vi mange andre globale utfordringer. Det er viktigere enn noen gang at vi som kunnskapsaktører bidrar til å lyse opp i denne mørketiden. Da må vi satse på forskning, kvalitet og internasjonalt samarbeid.»
Karen Spens, BI:
«Mine ønsker for 2024 er mer internasjonalt samarbeid på tvers av land og regioner. Med økende geopolitiske spenninger og usikkerhet om fremtiden, er det viktigere enn noen gang å jobbe sammen for å løse utfordringer på tvers av ulike fagfelt og disipliner.»
Liv Inger Somby, Samisk høgskole
«Mitt ønske er at samiske rettigheter avklares og styrkes. Fosen-saken og mange andre liknende prosesser i reindriftsområder er svært krevende og belastende. Jeg er stolt av kampviljen til samisk ungdom, som Ella Márjá, Mihkkal og Elle. De er faglig sterke og dyktige formidlere! Mitt ønske er at regjeringen og Stortinget tar tak og får til gode løsninger.
Forsoning er krevende og samisk samfunnsoppbygging er viktig, det er temaer som jeg ønsker at flere akademiske institusjoner prioriterer og at det blir en del av det faglige innholdet.
Vi som bor i nord, vi merker konsekvensen av krigen i øst, med stengte grenser og minimalt med folk-til-folk samarbeid. Det pansamiske samarbeidet er avsluttet. Jeg gir ikke opp, jeg vil finne løsninger for samisk ungdom fra Russland som vil studere på Samisk høgskole.
Jeg ønsker også fred i verden! Jeg ber for alle barn, unge og voksne som har fått livene sine ødelagt, måtte de få styrke til å takle brutaliteten som rår dem. Det må finnes håp når det er som mørkest!»
Eirik Haagensen, Fagskolen i Viken:
«Etter en utfordrende og krevende tid for mange, ser vi i Fagskolen i Viken frem til 2024 med et mål om å forsterke vårt bidrag til å skape et mer inkluderende samfunn. La oss sammen skape nye og bedre muligheter for de som står utenfor arbeidslivet. Godt nyttår!»
Astrid Kvalbein, Norges musikkhøgskole
«Jeg ønsker meg mer stabilitet i året som kommer. Fred i verden, selvfølgelig, men også i rammene og det daglige arbeidet ved Musikkhøgskolen. Vi har kjempet mye de siste par årene, nå håper jeg at vi kan løfte blikket og tenke visjonært sammen om verdien av arbeidet vårt — for oss og samfunnet.»
Mari Sundli Tveit, Forskningsrådet:
«Kjære 2024, mest av alt håper jeg du kommer med fred i verden. Vi i Forskningsrådet skal jobbe hver dag for å bidra til ny kunnskap og for at verden skal klare å møte de store samfunnsutfordringene vi står overfor — både de vi kjenner og de vi ikke kjenner. Riktig godt nyttår til alle sammen.»
Marianne Skjulhaug, Kunsthøgskolen i Oslo
«Jeg er grunnleggende bekymret for konsekvensene av pågående klimaendringer og naturtap, derfor ønsker jeg meg i starten av ett nytt år — en kraftfull, ny giv for å utvikle varig bærekraft, der hele kunnskapsfeltet, både vitenskapelige og kunstneriske metoder, både forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid, aktiveres i å løse samfunnsutfordringene.»
Bård Mæland, VID høyskole
«Jeg håper Norge i 2024 kan innta en mer offensiv rolle i globalt samarbeid innen utdanning og forskning! Vi trenger et rikere mangfold av studenter fra hele verden på våre campuser, og våre medarbeidere er mer enn motivert for å bidra til gode samfunn og kunnskapsinstitusjoner med partnere over hele verden.»
Carina Hundhammer, Norin
«Godt nytt år fra forskningsinstituttene i Norin. Jeg håper 2024 blir et år hvor retningen på verdenssamfunnet gjør at vi kan se lysere på fremtiden. Ellers håper jeg at troen på et forskningsdrevet samfunn får fotfeste igjen, der ny kunnskap vil lede oss igjennom den grønne og digitale omstillingen.»
Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, Høgskolen i Østfold
«Høgskolen i Østfold fyller 30 år i 2024. Mitt håp er at vi, gjennom arrangementer, formidling og markeringer, tydeliggjør betydningen vi har for bærekraft i hele regionen. Jeg håper at 2024 bidrar til at vi blir enda bedre på intern samhandling og kommunikasjon. Det skal vi jobbe systematisk med. Jeg fortsetter å håpe at våre politikere innser betydningen av å styrke forskningskraft i vår region, for utvikling og for bærekraft, og jeg slutter ikke å håpe at de menneskelige lidelsene i Midtøsten og Ukraina må ta slutt. Godt nytt år!»
Vibeke Opheim, NIFU:
«Jeg ønsker et mer inkluderende samfunn. Mer kjærlighet, mindre vold og aggresjon. Jeg ønsker kraft og utholdenhet til alle dyktige forskere i arbeidet med å dele kunnskap, delta aktivt i samfunnsdebattene, synliggjøre og utfordre maktstrukturer (også de vi er en del av). Godt nytt år!»
Dag Rune Olsen, UiT Norges arktiske universitet:
«Mitt ønske for 2024 er mer anerkjennelse; anerkjennelse av andres meninger og synspunkter, og verdien av disse — helt uavhengig om jeg deler de eller ikke, anerkjennelse av andres innsats og initiativ, anerkjennelse av hva andre ønsker å oppnå. Fordi anerkjennelse handler om respekt.»
Kristin Vinje, direktør Nokut
«Nokuts motto er å sikre kvalitet for å skape tillit — og jeg håper at høy kvalitet i forskning og høyere utdanning skal prege debatten. Kvalitet og tillit fordrer sterke og selvstendige utdanningsinstitusjoner, akademisk ytringsfrihet, fri forskning og en uavhengig og kritisk presse. Godt nytt år!»
Sveinung Skule, HK-Dir:
«Mitt nyttårsønske er at 2024 blir året der trendene snur — mot fred, mer demokrati, og økt bærekraft. Kunnskapssektoren spiller en nøkkelrolle for å få det til. HK-dir vil bidra med kunnskapsbaserte råd, ved å understøtte internasjonalt kunnskapssamarbeid, og ved å fremme utdanning som øker sosial mobilitet og som styrker kompetansene samfunnet trenger.»
Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet:
«Mitt håp er at 2024 blir et bedre år for fred, frihet og forskning».
(Endringslogg: Saken er oppdatert kl. 11.42 31.12.2023 med nyttårsønsket fra rektor Christen Krogh ved OsloMet. Ved en inkurie hadde dette falt ut. Det beklager vi.
Det samme gjelder Gunnar Yttri ved Høgskulen på Vestlandet: oppdatert kl. 15.31 den 31.desember 2023).