Steinnes-saken avslører en skremmende og forkastelig ledelsesukultur som gjør meg flau på NTNUs vegne, sier professor Bjørn Holmedal ved NTNU. Foto: Privat

Holmedal: NTNU-ledelsen må si unnskyld til tvangsflyttet professor

Steinnes-saken. NTNU-professor Bjørn Holmedal frykter at det har gått prestisje i Steinnes-saken, men mener NTNU-ledelsen må be den omplasserte professoren om unnskyldning og flytte ham «hjem».

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konfliktene ved Institutt for historiske studier ved NTNU er ikke over selv om historieprofessor og tidligere leder ved Forskerforbundet ved NTNU, Kristian Steinnes, mot sin vilje ble omplassert til et annet institutt ved universitetet i september, og den andre parten i den angivelige personkonflikten, instiituttleder Tor Einar Fagerland, trakk seg fra sin stilling 18.oktober.

Fakta

Steinnes-saken på NTNU

12 faglige ansatte ved Institutt for historiske studier reagerte i juni på at deres kollega, og tidligere leder av Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, ble foreslått omplassert til et annet institutt mot sin vilje, og beskyldte NTNU-ledelsen for illegitim maktbruk i saken.

De 12 som signerte brevet ba NTNU-ledelsen om å reversere vedtaket.

En gruppe på 14 ansatte sendte midt i sommerferien, 9.juli, brev til dekanen på fakultetet, Anne Kristine Børresen, med kopi til NTNUs ledelse der de reagerer på brevet til de 12 første brevskriverne. Sterkest reagerer de på at saken er blitt kjent i media.

5.september i år måtte Kristian Steinnes si ja til omplassering mot sin vilje.

Forskerforbundet i Bergen har garantert for 40.000 kroner i advokatstøtte til Steinnes.

26. september avslo hovedstyret i Forskerforbundet en søknad fra Kristian Steinnes om støtte til ekstern advokat.

Kolleger har startet kronerulling for advokathjelp til Steinnes.

18. oktober trakk instituttleder Tor Einar Fagerland seg med øyeblikkelig virkning.

Dråpen som fikk begeret til å flyte over for instituttlederen var at en epost som han hadde sendt til sin coach i konsulentselskapet Østlyng&Bjerke i begynnelsen av april i år, ble lekket ut til offentligheten.

Også dekan bør gi en uforbeholden unnskyldning, for ikke å klare å skille mellom person og sak.

Bjørn Holmedal

I den omstridte eposten omtaler instituttleder Fagerland sin medarbeider Kristian Steinnes og flere ansatte ved instituttet i negative ordelag. Han skriver blant annet at Steinnes har sett det som en heltidsjobb å få instituttlederen avsatt og at Steinnes siden 2017 har fylt dagene med «undergravende virksomhet».

NTNU-ledelsen har så langt ikke ønsket å kommentere innholdet i eposten, men har nå satt ressurser inn via Seksjon for digital sikkerhet for å finne ut hvordan eposten er lekket ut.

«Forkastelig ledelsesukultur»

Professor Bjørn Holmedal er tidligere styremedlem i Forskerforbundet, men nå medlem i Tekna. Han reagerer på innholdet i eposten og mener at omplasseringen av Steinnes har avslørt en skremmende og forkastelig ledelsesukultur ved universitetet, og er flau på NTNUs vegne.

Holmedal er ansatt ved Institutt for materialteknologi ved NTNU,og er ikke en del av Institutt for historiske studier som over lengre tid har vært preget av store konflikter og arbeidsmiljøproblemer.

Holmedal reagerer likevel sterkt på NTNU-ledelsens håndtering av Steinnes-saken.

Epost som utpressing

Instituttleder Tor Einar Fagerland ved Institutt for historiske studier ved NTNU gikk av på dagen 18.oktober, etter store interne konflikter. Dråpen som tilsynelatende fikk begeret til å flyte over for instituttlederen var at eposten som han sendte til lederen i et konsulentfirma 3.april i år var kommet på avveie.

Da han informerte de ansatte om sin avgang skrev han blant annet:

«Jeg oppfatter situasjonen slik at det nå vil være til beste for instituttet å overlate ansvaret til noen andre. Jeg vil heller ikke lede et institutt hvor enkelte bruker fortrolig e-post som har kommet dem i hende på urettmessig vis som utpressingsmiddel. Alle har en grense. Her går min.»

Innholdet i eposten fra instituttleder til lederen i konsulentselskapet Østlyng&Bjerke var ikke offentlig kjent før instituttleder Fagerland selv brukte eposten som et argument for å trekke seg.

«Noen må be om unnskyldning»

Dette er en personalsak som arbeidsgiver ikke kan kommentere innholdet i.

Ida Munkeby

Professor Bjørn Holmedal er sterkt kritisk til ledelsens håndtering av Steinnes-saken. I en kommentar på Khronos facebookside skrev han at saken gjør ham flau på NTNUs vegne:

«Jeg tenker at mailen som det refereres til avslører en skremmende og forkastelig ledelsesukultur som gjør meg flau på NTNUs vegne. Noen skylder Steinnes en unnskyldning. En kan jo håpe at denne ukulturen avgikk med instituttlederen, men jeg stusser over den påfølgende unyanserte oppfølgingen fra dekan som nok vil revitalisere habilitet som tema».

Kommentaren kom etter at det ble kjent at dekan Anne Kristine Børresen står fast ved at den tidligere lederen i Forskerforbundet på NTNU skal forbli omplassert fram til 2021, selv om instituttlederen som skal ha vært en del av konflikten nå har trukket seg. Dekan Børresen som selv tidligere har vært ansatt ved instituttet er tidligere nær venn med instituttlederen og hans kone som også jobber ved instituttet.

Holmedal har også lest den omstridte eposten fra instituttlederen til konsulentfirmaet Østlyng&Bjerke.

— Hvem er det du mener skylder Kristian Steinnes en unnskyldning?

— Svaret er opplagt tidligere instituttleder, for innholdet i eposten og tankegodset den gjenspeiler, som er uforenelig med å være instituttleder, sier Holmedal.

— Men også dekan bør gi en uforbeholden unnskyldning, for ikke å klare å skille mellom person og sak, sier han, og mener at Steinnes bør flyttes tilbake til instituttet umiddelbart.

Karakterdrap

Holmedal satt i Forskerforbundets styre da Steinnes var leder ved NTNU.

— Hele saken startet med at Steinnes som fagforeningsleder skrev en prinsipiell kronikk om praksisen ved bruk av tjenestelig tilrettevisning ved NTNU. Instituttleder og dekan følte seg nok truffet, men likevel ble nok Steinnes, som er en vennlig, forsiktig og dannet mann, overrasket over, og syns det var leit, at instituttleder, hans kone på samme institutt og dekan åpenbart tok dette personlig, sier Holmedal og fortsetter:

— Alle som kjenner Steinnes fra hans roller ved NTNU, inkludert rektor, vet at Steinnes er meget rasjonell, korrekt, forsiktig og ordentlig, altså på ingen måte en «bråkmaker». Sånn sett opplever nok Steinnes med rette saken som et karakterdrap, mener Holmedal.

Har gått prestisje i saken

Holmedal minner også om at det fra medlemmer i forbundet ble påpekt under fusjonsarbeidet ved NTNU blant annet, at Steinnes var for forsiktig og for lite «kranglete» som fagforeningsleder.

Holmedal mener at tvangsflyttingen av professor Steinnes er en viktig prinsippsak, det skal ikke være bare-bare å flytte en vitenskapelig ansatt bort fra fagmiljøet sitt mot vedkommendes vilje. Holmedal mener at det burde være mulig å snakke seg ut av den vanskelige situasjonen ved instituttet.

— Men nå frykter jeg at det har gått prestisje i saken, sier han.

Forblir omplassert

Dekan Anne Kristine Børresen har hele tiden håndtert saken rundt konfliktene på sitt gamle institutt, Institutt for historiske studier, etter at den ble offentlig kjent i juni i år.

Hun sa i et intervju med Khrono i forrige uke at hun ikke ønsket å kommentere innholdet i den tidligere instituttlederens epost-omtale av Steinnes og hans kolleger. Omplasserte Steinnes selv antok at han kunne flytte tilbake, når instituttlederen som skulle vært en del av konflikten har gått av. Men NTNU-ledelsen står fortsatt på sitt.

— Beslutningen om å flytte Kristian Steinnes står ved lag, sa Børresen til Khrono.

Anne Kristine Børresen har denne gangen ikke anledning til å svare på Khronos henvendelse, og ifølge en epost fra fungerende kommunikasjonssjef Jan Erik Kaarbø, er det organisasjonsdirektør Ida Munkeby som svarer skriftlig på Khronos spørsmål som er sendt Børresen.

Leter etter epost-lekkasje

— Har du - eller vil du - gi Steinnes en unnskyldning slik Holmedal oppfordrer til?

— Dette er en personalsak som arbeidsgiver ikke kan kommentere innholdet i.

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby ved NTNU. Foto: NTNU

— Du har ennå ikke kommentert innholdet i eposten fra Fagerland til hans coach i Østlyng&Bjerke. Hva synes du om innholdet?

— Eposten du refererer til var en fortrolig epost som har kommet på avveie, og det vil ikke være riktig av oss å kommentere innholdet i denne.

Etter det Khrono kjenner til setter nå NTNU inn ressurser for å finne ut hvordan denne uheldige eposten fra instituttleder Fagerland til konsulentselskapet har kommet på avveie.

— Hva slags ressurser er det snakk om?

— Vi har i første omgang bedt Seksjon for digital sikkerhet i NTNUs IT-avdeling undersøke hva som kan ha skjedd i saken.

— Kan det bli politianmeldelse?

— Det har vi ikke tatt stilling til, svarer organisasjonsdirektør Ida Munkeby.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS