student

Tusenvis står i boligkø: — Markedet har aldri vært tøffere

Denne uka får tusenvis av studenter vite hvilket studium de kommer inn på, men kampen om boligene er allerede i gang. Samskipnadene i Oslo og Bergen melder om rekordlang venteliste.

Salgs- og markedsdirektør i Utleiemegleren, Geir Skogheim, forteller at det er høysesong for utleie. Trykket er aller størst i hovedstaden Oslo.
Publisert Sist oppdatert

— Vi ser for oss enda hardere kamp om de ledige utleie leilighetene når studentene får vite hvilke studieplasser de har fått.

Det sier salgs- og markedsdirektør i Utleiemegleren, Geir Skogheim, noen dager før vordende studenter får vite om de har kommet inn på drømmestudiet eller ikke. 

Den 24. juli kl. 11 legger Samordna opptak fram opptakstall for hovedopptaket, og det er ventet at studentene vil få beskjed om hvilke studier de har kommet inn på i løpet av de neste dagene.

Utfordringen med å komme inn på studiet man har lyst på, er en ting. En annen utfordring er å finne et sted å bo. 

For kampen er i gang. 

Administrerende direktør i SiO, Andreas Eskelund, sier til NRK at antallet studenter på ventelisten er det høyeste tallet i nyere tid, mens administrerende direktør i Utleiemegleren, Stian Carlsen, har i Dagens Næringslivet varslet en utleiekrise med galopperende priser. 

Forventer pågang

— Nå er det høysesong. Markedet har aldri vært tøffere i Oslo enn denne sommeren. Få utleieboliger og mange som ønsker å leie gir stort press i markedet og leieprisene stiger dramatisk, sier Skogheim.

Han anslår at utleieprisene har økt med 5 til 12 prosent bare i år. Selv om trykket er stort i Oslo, ser han også at det er stor aktivitet i alle studentbyer. 

Også ledelsen hos Anker studentboliger opplever større pågang enn tidligere år. 

— Det skyldes nok et enda strammere leiemarked, men det kan også virke som en del studenter har vært tidligere ute med søknadene, kanskje som lærdom fra i fjor, sier administrerende direktør i Stiftelsen Anker Studentbolig og Hotell, Svein Hov Skjelle.

Han kan meddele at Anker studentbolig er i praksis fullt for øyeblikket, med noen få boliger som blir ledig 1. august og 1. september. Stiftelsen har 1733 boliger fordelt på seks bygg i Oslo sentrum. 

— Vi har mange søkere på venteliste, og vi forventer stor pågang av «desperate» studenter når Samordna opptak er klart. Da kommer det erfaringsmessig også noen kanselleringer som betyr at det blir litt bevegelse i ventelistene. Vi vurderer fortløpende om vi skal tilby et «krise-tilbud» som i fjor, hvor vi midlertidig innlosjerte studenter til de fant et mer permanent tilbud, sier Skjelle.

Øker prisene

Eskelund i SiO sier til Khrono at de er bekymret for boligsituasjonen for studentene i år, og kommer til å følge utviklingen gjennom sommeren. 

Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO, forteller at leieprisene øker med 4,9 prosent fra 1. august.

Per 17. juli viser tallene at det er 7078 personer på venteliste for en studentbolig hos SiO. Det er en økning på 12 prosent sammenlignet med fjoråret. 

— Det er sammensatte årsaker til økningen, men jeg tror antallet utleieboliger i Oslo er en medvirkende årsak. Og så har pris blitt viktig i en tid der alt blir dyrere. Vi har ikke økt prisene våre like mye, og det kan medvirke til at flere søker seg til oss, sier Eskelund.

Fra 1. august setter SiO opp sine leiepriser med 4,9 prosent. 

— Vi har sett på konsumprisindeksen, som økte med 6,5 prosent da vi fastsatte vårt prisnivå. Vi ønsket å gjøre det vi kunne for å holde igjen på prisnivået, og ikke skyve de økte kostnader over på studentene. Det klarte vi i år, sier Eskelund.

Bekymret studentleder

Ny leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, er bekymret. 

— Dagens boligmarked og de økende prisene uroer oss veldig. Studentene har fra før av en trang økonomi, og vil ha det vanskelig med å konkurrere hvis leieprisene stiger. 

NSO har som mål at minst 20 prosent av studentene skal ha tilgang til en studentbolig i regi av samskipnadene. I dag ligger dekningsgraden på rundt 15 prosent.

— Regjeringen sier at de er klare med støtte, og kommunene og samskipnadene har et ansvar om å øke andel studentboliger for å minske trykket på boligmarkedet, sier Sæther.

Økning i Bergen

Kommunikasjonssjef i Sammen, Marita Monsen, opplyser at det er stort press på boligmarkedet i Bergen og de har rekordlang venteliste.

— I begynnelsen av juli hadde vi 2900 studenter på venteliste for studentboliger hos oss i Bergen og køen bare vokser. 

Til sammenligning var det tilsvarende tallet 1. juli i 2022, 2200 studenter i kø.

— Vi ser at interessen for studentboliger øker og det er gledelig. Samtidig ser vi med bekymring på den voksende køen av studenter som ikke har fått seg et sted å bo, sier Monsen.

Ved hovedsøknadsfristen 15. mai hadde Sammen 3518 søkere til 2098 ledige studentboliger. Til sammenligning var det 3083 og 3039 søkere i 2022 og 2021. 

Stabilt i Trondheim

I Midt-Norge har Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (SiT) 4800 utleieobjekter som til sammen huser nærmere 6000 studenter. 

Per dags dato har de ingen ledige boliger, og de opererer heller ikke med et ventelistesystem. Studenter kan selv booke tilgjengelige hybler gjennom deres bookingsystem. 

— Vi har imidlertid oversikt over antall personer som har meldt seg på interessentlisten og venter på at boliger skal bli tilgjengelige. I dag er det omtrent 1000 unike kunder i Trondheim som har registrert sin interesse for ledige boliger. Basert på erfaring forventer vi å ha noen ledige enheter tilgjengelige etter semesterstart. Tallene ligger omtrent på samme nivå som tidligere år, og vår erfaring tilsier at det vil ordne seg med bolig for nye studenter, sier kommunikasjonsansvarlig i SiT, Bjørn Tore Hals.

Nedgang i nord

Lenger nord er opplevelsen en annen. Boligdirektør i Norges arktiske studentsamskipnad, Jens Nordås-Johansen, opplyser at de har 1413 søknader som ikke har fått tildelt bolig. Det er 13 prosent færre enn i fjor. 

— Antall studenter i kø betyr ikke studenter uten bolig. Mange studenter har allerede andre steder å bo, men ønsker heller et tilbud fra oss, eller har takket nei til det de har fått tilbud om og velger å stå i kø for en spesifikk bolig, presiserer Nordås-Johansen. 

Han anbefaler at studenter som har fått studieplass, men ikke plass å bo, kommer til byen likevel. 

— Man får seg mye lettere bolig når man fysisk kan gå på visning eller snakke med utleiere selv.

Powered by Labrador CMS