Eks-studentombud om forlikssak

— Trist at det lønner seg å bedrive seksuell trakassering

Tidligere studentombud ved Universitetet i Bergen kaller oppsagt for «ekkel gris» og mener Forskerforbundet hjelper vedkommende til å gjøre det lønnsomt å bedrive seksuell trakassering.

— Jeg kjenner saken svært godt, og er ikke i tvil om at det er snakk om seksuell trakassering, uavhengig av hvilke mildere årsaker til oppsigelse universitetet kom fram til, sier tidligere studentombud ved Universitetet i Bergen, Sindre Dueland.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jurist og tidligere studentombud ved Universitetet i Bergen, Sindre Dueland, kommer med krass kritikk mot Forskerforbundet på Twitter torsdag kveld:

«Ekkel gris får hjelp av @Forsker til å tjene penger på å ta skjulte bilder av studiner, melder @AvisenKhrono. Forskerforbundet er helt tydelig på at de støtter seksuell trakassering og ofrer gjerne en studine eller to på vegen.»

Dette skrev han etter at det ble kjent tidligere torsdag at staten og Regjeringsadvokaten på vegne av Universitetet i Bergen hadde inngått forlik med Forskerforbundet og den oppsagte førsteamanuensen som hadde fotografert ulike kroppsdeler av studenter. Alle med klærne på.

Universitetet og staten betaler den oppsagte 12 måneders lønn, nærmere 700.000 kroner, for at han slutter frivillig og uten rettssak, så fort han er friskmeldt, heter det ifølge forliksprotokollen.

Forskerforbundet tok i fjor ut stevning mot UiB for usaklig oppsigelse, og det er Forskerforbundets advokat Mariann Helen Olsen som har forlikt saken med staten og UiB. Saken skulle etter planen kommet opp i tingretten i løpet av våren.

I slutten av september i fjor hadde universitetsstyret hadde saken på sitt bord. Med sju mot tre stemmer gikk til de oppsigelse og konkluderte med at den vitenskapelige ansatte hadde «gjentatte ganger krenket sine tjenesteplikter.»

Sindre Dueland var som studentombud ved UiB den som formidlet varselet og bildene fra studentene og stipendiatene videre til UiB-ledelsen vinteren 2019. Og allerede den gangen var Dueland klar på at han mente saken dreide seg om seksuell trakassering.

Tidligere rektor Dag Rune Olsen ved UiB var også tidlig ute og karakteriserte saken som en metoo-sak, men trakk siden tilbake uttalelsen.

Basert på det Dueland fikk vite av studentene i 2019, oppfattet han saken som alvorlig.

Forskerforbundet: Usaklig kommentar

Forskerforbundets advokat Mariann Helen Olsen og tillitsvalgt ved UiB, Helge Holgersen, før de skal legge fram saken for universitetsstyret i Bergen.

Tillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Helge Holgersen, reagerer på twittermeldingen fra det tidligere studentombudet.

— Dette er en uttalelse som mangler det nivå av saklighet som en forventer av en jurist og et tidligere studentombud. Som part i saken burde han avstått fra å komme med denne type usaklige kommentarer, sier Holgersen til Khrono torsdag kveld.

— Universitetet i Bergen har selv fastslått at saken ikke dreier seg om seksuell trakassering. Vi som arbeider med å løse konflikter på universitetet i det daglige må jo bare håpe at de som innehar tidligere studentombud Duelands arbeidsoppgaver i framtiden har evne til å orientere seg om et saksforhold før de uttaler seg, sier Holgersen, og legger til:

— Studentene er aller minst tjent med at deres ombud legger for dagen slike åpenbare mangler hva gjelder saklighet, avslutter han.

Dueland har ikke sett bildene

Sindre Dueland er overrasket over det han oppfatter som angrep fra Forskerforbundets tillitsvalgt.

— Jeg hadde ikke forventa å bli angrepet personlig etter twittermeldingen, så det får stå for Forskerforbundets regning, sier Dueland til Khrono torsdag kveld.

Han sier videre at han ikke har sett de omstridte bildene som førsteamanuensen skal ha tatt av studentene.

— Men jeg har fått en grundig beskrivelse av dem og lest Thommessen sin beskrivelse av dem og kjenner saken svært godt. Jeg er ikke i tvil om at det er snakk om seksuell trakassering, uavhengig av hvilke mildere årsaker til oppsigelse universitetet kom fram til, sier han.

Reagerer på måten de støtter medlemmet

Jurist Dueland sier at han reagerer sterkt på støtten som Forskerforbundet har kommet med i denne saken.

— Jeg reagerer ikke på at de støtter medlemmet sitt, men måten de gjør det på, og ikke minst på hvordan de har gjengitt et usant bilde av saken i mediene.

— Jeg synes det er trist at det nå lønner seg å bedrive seksuell trakassering og er irritert over at førsteamanuensen får 700.000 kroner for det, sier Dueland.

— Det er staten og UiB som betaler ut pengene, burde du ikke være irritert på dem for ikke å ta saken gjennom rettssystemet?

— Ofte velger man minste motstands vei, og kanskje synes ny rektor og ledelse ved Universitetet i Bergen det er godt å få en gammel sak ut av verden, sier Sindre Dueland.

Det er ikke bare universitetsstyret i Bergen som har vært splittet i saken. Også juristene ved universitetets HR-avdeling mente at bildene som det er vist til ikke var grunn til oppsigelse men en eventuell ordensstraff. Men etter at UiB leide inn et eksternt advokatselskap, Thommessen, så konkluderte de med oppsigelsesgrunn.

Fikk bilder levert

Bildene skal ha blitt levert inn av mannens eks-kjæreste, som etter det Khrono forstår hadde tatt seg inn i den ansattes private pc.

I Forskerforbundets tilsvar til saken skrev forbundets advokat at «det å fotografere andre i det offentlige rom er ikke en krenkelse av tjenesteplikter. I tillegg er det i dette tilfellet uklart hvor og når dette er skjedd, samt at studentene også sier de har samtykket».

Forskerforbundet skriver at eks-kjæresten skal ha funnet bildene da hun hadde tilgang til mannens leilighet fordi hun skulle mate katten mens han var på ferie. De mener fotografiene er skaffet til veie på en måte som krenker privatlivets fred. Advokat Mariann Helen Olsen skriver også at det anses som gjeldende rett at hvis arbeidsgiver har valgt å reagere med en advarsel, kan det ikke gis en oppsigelse eller avskjed med mindre det inntrer nye kritikkverdige forhold.

Powered by Labrador CMS