reaksjoner etter ferieforslag

Tre uker lengre sommer­ferie kan koste staten 100 milliarder kroner

OsloMet-rektor Curt Rice' ferieforslag skaper reaksjoner.

OsloMet-rektor Curt Rice understreker at forslaget han kom med tirsdag var flåsete, men undrer seg samtidig over hvorfor det er ingen som setter en prislapp på hva det koster å forlenge og fremskynde et semester.
OsloMet-rektor Curt Rice understreker at forslaget han kom med tirsdag var flåsete, men undrer seg samtidig over hvorfor det er ingen som setter en prislapp på hva det koster å forlenge og fremskynde et semester.
Publisert Oppdatert

Tirsdag gikk rektor ved OsloMet, Curt Rice, ut og ba regjeringen om å vurdere å forlenge sommerferien til alle arbeidstakere i Norge.

Utspillet skapte reaksjoner både på Twitter, på Facebook og i innboksen til Khrono. Noen støtter rektoren fullt ut, mens andre er mer kritiske.

— Dette høres uhorvelig dyrt ut. Så tror jeg nok også at de 74.000 permitterte og over 100.000 arbeidsledige blant oss nok drømmer om å komme seg tilbake på jobb og «jobbe ræva av seg», skriver seniorrådgiver i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Andreas Willersrud, på Twitter.

«Jobbe ræva av seg»-sitatet har han fra nettopp Curt Rice, som tirsdag sa blant annet følgende til Khrono:

— Hele landet har jobbet ræva av seg det siste året.

Dette hadde det kostet

Khrono har kontaktet flere eksperter, professorer og samfunnsøkonomer med mål om å få dem til å drodle litt rundt hva en forlenget sommerferie til hele nasjonen faktisk hadde kostet i norske kroner og ører.

Etter å ha fått flere avslag i retur fikk vi omsider hjelp i Bergen, nærmere bestemt av økonomiprofessor Kjell Erik Lommerud, som er ansatt ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen (UiB).

— Dette blir selvsagt kun et anslag, og for ordens skyld kan det nevnes at vi ikke føler at vi tar hardt i her, sier Lommerud, før han presenterer tallene:

— Arbeidsstyrken er på rundt 2,6 millioner mennesker. Mange jobber deltid og lignende, så vi kan justere tallet ned til 2 millioner for enkelhets skyld. Det er også et rimelig anslag. La oss så anta at produksjonstapet er på rundt 10.000 kroner per ansatt per ferieuke. Med det regnestykket vil vi komme frem til 20 milliarder per ferieuke, sier Lommerud.

Professor ved UiB, Kjell Erik Lommerud, har regnet på hvor mye litt ekstra sommerferie faktisk vil koste i kroner og ører.
Professor ved UiB, Kjell Erik Lommerud, har regnet på hvor mye litt ekstra sommerferie faktisk vil koste i kroner og ører.

— En måte å kontrollregne på kan være å se på verdiskapningen i Fastlands-Norge, som er på rundt 3000 milliarder i året, altså 60 milliarder per uke. Hvis to tredjedeler av dette er tilknyttet arbeid, er vi nede i 40 milliarder per uke. Med andre ord kan vi med trygghet si at det første anslaget ikke bare er grovt, men også veldig lavt.

— Så tre uker ekstra sommerferie til hele Norge vil koste minst 60 milliarder kroner, og potensielt sett over 100 milliarder kroner?

— Ja, det er i hvert fall den størrelsesordenen det gjelder. Så dette vil være et svært dyrt tiltak, svarer Lommerud.

«En ekstra uke eller tre»

For ordens skyld kan det nevnes at Curt Rice overfor Khrono ikke har tallfestet hvor mange dager eller uker ekstra ferie han mener bør være på sin plass for å anerkjenne den ekstra innsatsen som har blitt lagt ned det siste året.

Men på Twitter før påske, skrev han følgende i en kommentar til Khronos artikkel om forslaget om å forlenge semesteret:

«Bad idea. Hvis noe skal forlenges slik at studenter og ansatte skal ha det bedre, så er d heller sommerferie som bør få en ekstra uke eller tre.»

Husebekk: — En del av dugnaden

UiT-rektor Anne Husebekk er ikke sikker på om de mange som er permitterte og arbeidsledige som følge av koronapandemien vil blir like glade for mer sommerferie.
UiT-rektor Anne Husebekk er ikke sikker på om de mange som er permitterte og arbeidsledige som følge av koronapandemien vil blir like glade for mer sommerferie.

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet (UiT), Anne Husebekk, mener at utspillet fra Curt Rice er litt for generelt til å kunne si så veldig mye konkret om.

Hun byr likevel på noen tanker rundt ferieforslaget fra OsloMet-rektoren.

— Curt er frittalende, og det er bra. Jeg er enig i at dette har vært et slitsomt år for hele Norge, men ikke minst så tror jeg at det har vært slitsomt for de som har stått uten arbeid. Jeg er usikker på om de permitterte og arbeidsledige vil bli så veldig glade for en ekstra ferieuke, sier UiT-rektoren, og fortsetter:

— Jeg tror vi må tenke på den ekstra innsatsen som vi har lagt ned som en del av den store dugnaden, og så får vi forholde oss til lovverket som gjelder for fritid og ferie.

Røe Isaksen vil ikke kommentere saken

Khrono har kontaktet Arbeids- og sosialdepartementet for å få en kommentar til Curt Rice' ferieutspill, i all den grad det er nettopp regjeringen OsloMet-rektoren ber vurdere å gi alle norske arbeidstakere ekstra sommerferie.

Departementets kommunikasjonsavdeling informerer om at verken arbeids- og inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) eller andre relevante personer vil kommentere saken.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen har ingen kommentar til saken, ifølge kommunikasjonsavdelingen til Abreids- og sosialdepartementet.
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen har ingen kommentar til saken, ifølge kommunikasjonsavdelingen til Abreids- og sosialdepartementet.

Da Khrono spør hvorfor får vi i svar at vi heller må forsøke Kunnskapsdepartementet eller Helse- og omsorgsdepartementet.

Da Khrono så presiserer at Rice' utspill gjelder for hele den norske arbeidsstyrken, og ikke bare kunnskaps- eller helsesektoren, får vi i svar at statsråden takker nei til å kommentere saken.

— Det er mye møteaktivitet her, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post.

Dette sier Rice onsdag

— Denne diskusjonen startet rundt et mulig forslag om å forlenge semesteret. Det som er interessant her, er at ingen har satt noen prislapp på det, noe som selvsagt kommer av at man tror det ikke koster noe, sier Curt Rice til Khrono onsdag.

Han fortsetter:

— Poenget mitt er at det er mange kostnader som kan ramses opp, og at det er mange prioriteringer som må gjøres.

Rice poengterer at han ikke har tenkt å be OsloMet-ansatte eller studenter ved OsloMet om å verken forlenge vårsemesteret eller å starte høstsemesteret tidligere. Dette løser ingen problemer, mener rektoren.

— Tvert om skaper det problemer og flere kostnader. Forslaget for meg var et flåsete innspill, det understreket jeg allerede på tirsdag. Jeg må si at jeg synes det ville vært bra om også andre forslag, som for eksempel det å forlenge et semester, hadde fått en prislapp på seg, sier Rice.

Powered by Labrador CMS