Rektorvalg
Tonheim blir ny rektor ved Høgskulen i Volda
Svært få brukte stemmen sin i rektorvalget, der Odd Helge Mjellem Tonheim var den eneste kandidaten til rektorvalget.
Som makker får Odd Helge Mjellem Tonheim med seg professor Erik Søvik som prorektor. Søvik var også den eneste som stilte som prorektorkandidat.
De to har lagt ut en hilsen i høgskolens nyhetsbrev. Der takker de alle som har stemt på dem og heiet på dem gjennom valgperioden.
− Det blir spennende å lede Høgskulen i Volda i en framtid som allerede nå ser ut til å by på store endringer rundt oss, skriver de .
De viser blant annet til at det sosiale og faglige miljøet for studentene er markant endret etter flere år med pandemirestriksjoner og at Kunnskapsdepartementet har varslet endringer i finansieringssystemet, opptakssystemet og videreutdanninga av ansatte i barnehager og skoler.
De fleste stemte ikke
Det var 286 stemmeberettigede som deltok i valget. 237 studenter og ansatte stemte på det nye rektoratet, opplyser Høgskolen i Volda i sitt nyhetsbrev. 49 stemte blankt. Etter det Khrono kjenner er valgoppslutninga på nivå med tidligere valg.
Valgoppslutninga var svært lav tatt i betraktning at høgskolen har om lag 4 500 studenter og 350 ansatte (tall fra 2020). Det totale antallet stemmeberettigede er ikke kjent.
Nyvalgt rektor Tonheim har de siste årene vært prorektor. Nå overtar han som rektor når Johann Roppens periode er over. Roppen har vært rektor siden august 2015, har sittet i to perioder og kan ikke velges på nytt.
Faglig sett er Tonheim førstelektor i matematikkdidaktikk og har jobbet mye med lærerutdanningene og med matematikkundervisninga der.
I et tidligere intervju med Khrono ga han uttrykk for at han hadde ønsket at det var flere som stilte til valg. På spørsmål om hva hans styrker er, svarte han slik:
— Utvikling av utdanninger er mitt hovedkompetanseområde. Jeg er opptatt av å videreutvikle utdanningene og at ansatte og studenter skal få bidra på en positiv måte.
Høgskolestyret vedtok å fortsette med valgt rektor og prorektor på møtet i juni. Da var det med knappest mulig flertall.
Ble overtalt
Nyvalgt prorektor Eirik Søvik er professor i biologi. Han underviser i lærer- og barnehageutdanningene i tillegg til å forske. Han har også bakgrunn som instituttleder.
Da Khrono spurte om dette er et første skritt mot å stille som rektorkandidat om fire år, svarte han:
— Det vet jeg ikke. Jeg må kjenne litt på hvordan det er. Jeg hadde egentlig tenkt at det å stille til valg var langt fram i tid. Jeg har små barn. Jeg får se om det gir mersmak. Det vil være et savn for meg å gi slipp på det å jobbe faglig og forske selv.
Tidligere slo han fast i Khrono at det ikke var aktuelt å stille som rektor siden han er småbarnsfar. På tampen av nominasjonsperioden ble det kjent at han stiller som prorektorkandiat.
— Det høres ut som du er blitt utsatt for heftig overtalelse for å stille som prorektorkandidat?
— Jeg er blitt overtalt ganske nylig, bekreftet han.
Etter det Khrono kjenner til, er det nettopp lysten til å forske og ikke gi slipp på den som gjør at det har vært så vanskelig å finne prorektorkandiater. Det merket også Odd Helge Mjellem Tonheim da han lette etter en prorektor. Mange er gjerne inn i et forskningsløp eller et forskningsprosjekt.
Valgstyret vedtok også å utsette fristen for å nominere kandidater, noe som førte til at også valgperioden ble forskjøvet. Dette skjedde etter at de fikk spørsmål om det er mulig å stille med to prorektorer i femti prosent stilling hver. Det hadde vært så vanskelig å få prorektorer til å stille.
Ønsket demokratisk valg
I utgangspunktet ble tre kandidater nominert som rektorkandidat: Odd Helge Mjellem Tonheim, dekan Unni Hagen og medieviter Rolf Werenskjold.
Hagen og Werenskjold ba begge om fritak og stilte ikke som kandidater.
Unni Hagen har overfor Khrono ikke lagt skjul på at hun helt klart ville ha stilt som kandidat hadde hun greid å finne en prorektorkandidat. Det lyktes hun ikke med og derfor ba hun om fritak.
Hagen sa videre at hun var opptatt av å få et demokratisk valg mer enn at det var viktig å få en kvinne som rektor for første gang ved høgskolen.
— Selv om jeg som feminist fortsatt vil kjempe for å få flere kvinner inn i leder- og topp-posisjoner i akademia, så er min bekymring for demokratiets vilkår ved Høgskulen i Volda knyttet primært til manglende rektor- og prorektorkandidater å velge mellom, snarere enn kandidatenes kjønn, sa hun.
Hagen takket Tonheim for at han stilte som rektorkandidat.
— Å ivareta og bygge et levende og handlekraftig demokrati er en krevende øvelse når det gang på gang må gjennomføres valg med kun én rektorkandidat, mente hun.
Rektor og prorektor sitter på åremål og er valgt for fire år, fra august 2023 til august 2027.