publisering 

Tidsskrift tar opp kampen mot «talljaget»: — Sier lite om kvaliteten   

Topptidsskriftet eLife har mistet såkalt impaktfaktor på grunn av sin radikale publiseringsmodell. Men forskerne snur ikke ryggen til tidsskriftet av den grunn. 

Tidsskriftet eLife vil ha mindre telling og utregning av publiseringsdata. Selv får ikke tidsskriftet lenger beregnet såkalt impaktfaktor, som sier noe om hvor ofte artikler i tidsskriftet siteres.
Publisert Sist oppdatert

Khrono har tidligere skrevet at det biomedisinske tidsskriftet eLife i fjor innførte en radikal publiseringsmodell.

Tidsskriftet begynte å publisere alle artiklene det sendte til fagfellevurdering, også de som ble vurdert som utilstrekkelige. Fagfellevurderingene blir vedlagt (se faktaboks).

FAKTA

Disse endringene gjorde eLife:

● Fatter ikke lenger beslutninger om aksept eller avslag av artikler etter fagfellevurdering.

● Hver artikkel som sendes til fagfellevurdering, vil bli publisert på eLife sin nettside som en «fagfellevurdert preprint» (dette vil inkludere eLiife sin vurdering, de offentlige fagfellevurderingene og, hvis tilgjengelig, et svar fra forfatterne).

● Fagfellevurderte preprinter vil bli publisert to uker etter at de er sendt til forfatterne, slik at de får tid til å forberede et svar.

● En eLife-vurdering vil oppsummere hovedkonklusjonene fra vurderingsprosessen og gi forfattere og lesere en vurdering av betydningen av funnene og styrken i bevisene for dem.

● Forfatterne vil ha muligheten til å sende inn reviderte manuskripter, som også vil bli publisert som «fagfellevurderte preprinter» med oppdaterte fagfellevurderinger og eLife-vurderinger.

● Forfatterne kan, når som helst etter fagfellevurdering, erklære at den nåværende «fagfellevurderte preprinten» er den endelige versjonen.

● Publiseringsavgiften hos eLife vil bli redusert fra (januar 2023: fra $3,000 til $2,000).

Disse endringene trådte i kraft 1. januar 2023.

Men Clarivate, som eier og driver indekseringsplattformen Web of Science, er ikke så begeistret for påfunnet. Retningslinjene deres krever at artikler er «blitt validert gjennom fagfellevurdering».

Web of Science er en av verdens største forskningsdatabaser for indeksering av vitenskapelig litteratur. 

Clarivate har nå bestemt seg for å slutte å gi tidsskriftet såkalt impaktfaktor, som er et viktig mål i forskningspublisering, fra 2025. Det bekrefter Clarivate overfor nettstedet Retraction Watch.

Viser hvor ofte artiklene siteres 

Impaktfaktortall som viser hvor ofte artikler i et tidsskrift siteres av andre forskere, brukes ofte som en indikator på hvor innflytelsesrikt og viktig tidsskriftet er.

I midten av oktober sluttet Clarivate midlertidig å gi eLife impaktfaktor. 

eLife har lenge vært kritisk til impaktfaktor som en kvalitetsindikator for forskningsartikler.

«Vi har tidligere understreket at eLife aldri har støttet impaktfaktor. Et tidsskrifts navn eller dets impaktfaktor sier lite om kvalitetene til den enkelte forskningsartikkel», sier tidsskriftet i en uttalelse.

eLife er et britisk ikke-kommersielt tidsskrift som utgis på eget forlag. Det finansieres av forskningsstiftelser, blant annet det tyske Max Planck-selskapet.

 I Norge er det rangert på nivå to, som er nivået for de beste tidsskriftene.

Kinesiske forskere styrer unna

Tidsskriftet har merket endringer etter at det mistet impaktfaktoren. 

Det melder at antallet innsendte artikler fra Kina har sunket betraktelig, fra nesten 150 i første halvdel av oktober til rundt 35 i første halvdel av november.

Dette gjenspeiler en sterk avhengighet av impaktfaktor i kinesisk forskningskultur, mener tidsskriftet.

En undersøkelse fra 2021 viser for eksempel at tidsskriftets impaktfaktor er viktigere for kinesiske forskere enn britiske og amerikanske kolleger.  

Men jevnt over har antall innsendinger vært stabilt. eLife bemerker også at pågangen fra noen land, for eksempel Storbritannia, har vært betydelig.

Her er en oversikt over antall innsendte artikler, etter region.

FAKTA

Dette er impaktfaktor

  • Journal Impact Factor (JIF) er et tall som måler hvor ofte artikler i et vitenskapelig tidsskrift blir sitert, og brukes som en indikator på tidsskriftets betydning og prestisje innenfor sitt fagfelt.
  • Beregningen gjøres ved å dele antall siteringer et tidsskrift får i ett bestemt år på antall publiserte artikler de to foregående årene. For eksempel: hvis et tidsskrift publiserte 100 artikler i 2022-2023, og disse fikk 300 siteringer i 2024, blir impaktfaktoren 3,0. 
  • Dette er den vanligste og mest brukte metrikken for å måle innflytelsen til vitenskapelige tidsskrifter, utviklet av Clarivate.
  •  Impaktfaktor brukes aktivt i akademia ved karriereutvikling, søknader om forskningsmidler og faglige evalueringer
  • Iimpaktfaktor varierer betydelig mellom ulike fagfelt - for eksempel har medisinske tidsskrifter ofte høyere impaktfaktor enn tidsskrifter innen humaniora.

— Kvaliteten har ikke gått ned 

Det sier også at kvaliteten på de innsendte artiklene heller ikke har gått ned.

«Disse tidlige dataene styrker vår tro på at forskersamfunnet er klare til å utfordre dominansen til måleindikatorer fra kommersielle selskaper som ønsker å opprettholde en status quo der det ikke er lett å skille profittmotiver fra innsats for å opprettholde høy akademisk standard. Selv om vi trenger mer data, blir vi veldig motivert av støtten og innsendelsene vi får», skriver tidsskriftet.

Og videre:

«Vi håper å bidra til nødvendige endringer i forskningskultur og evaluering, bort fra tidsskriftenes måleindikatorer og mot mer ansvarlige vurderingsmetoder som forskersamfunnet ønsker.»

Powered by Labrador CMS