STUDENTER OG PSYKISK HELSE

Tar grep for å forebygge selvmord: — Går ikke rundt grøten

Flere studentsamskipnader møter studenter som sliter psykisk, og har ulike metoder for å fange opp og forebygge selvmord. Blant annet en liten, men viktig, lapp i lomma. 

Susanne Bjørg Rem møter av og til studenter som trenger psykisk førstehjelp. Hun har denne lille lappen i lomma når hun er på jobb i studentsamskipnaden i Ålesund.
Publisert

Susanne Bjørge Rem, rådgiver ved Studentsamskipnaden i Ålesund, har med seg en helt spesiell lapp i lomma på jobb. Selvmordslappen, der det står «førstehjelp ved selvmordsfare». Det er NRK som først meldte saken. 

FAKTA

Trenger du noen å snakke med?

Har du behov for hjelp eller støtte kan du ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på 116 123. Tjenesten er døgnåpent og gratis. Du kan være anonym og telefonen har taushetsplikt.

Du kan også chatte på nett gjennom tjenesten sidetmedord.no, som også er døgnåpent og gratis. 

Kilde: Mental Helse og Sidetmedord

Rem jobber med psykisk helse blant studenter, og har mange studenter innom sitt kontor. Studenter kan ha bekymringer og mørke tanker, noe Rem er forberedt på med denne lappen i lomma. 

En av fire har hatt selvmordstanker

— Vi går ikke rundt grøten. Vi spør direkte om de har selvmordstanker ved mistanke om dette, sier Rem til NRK. 

Det skjer månedlig at studenter forteller om mørke tanker. Senest for to uker siden benyttet en kollega av Rem seg av hjelpelappen.

Det hender rådgiverne følger en student til legevakt for øyeblikkelig hjelp, sier Rem. Eller at de spør studenten om lov til å ringe en venn eller familie som kan være sammen med dem. 

Studentene i Ålesund er ikke de eneste som kan ha det vanskelig. SHoT-undersøkelsen viser at en av tre studenter oppfyller kravene til en psykisk lidelse. De vanligste lidelsene er depresjon og angst. I tillegg viser undersøkelsen at 5 prosent av de spurte studentene hadde forsøkt å ta sitt eget liv, og 23 prosent, nesten en av fire, hadde hatt selvmordstanker. 

Fanger opp flere med screening

Studentsamskipnaden i Bergen har en egen screening for alle studenter som henvender seg til dem for hjelp. I screeningen blir det stilt spørsmål om selvmordsproblematikk. 

Studentpsykolog Øystein Sandven i Sammen mener det gir et bedre system for å fange opp studenter.

— Da kan vi fange det opp og ringe studenter som har utslag på temaet, eller hvis svarene deres gir grunn til bekymring. 

Sammen har også to ansatte som jobber med selvmordsforebygging. 

— De gir kurs til læresteder, særlig studieveiledere, så de er godt forberedt på problematikken hvis de møter studenter som nevner selvmord. 

— Er du bekymret for studentenes psykiske helse?

— Ja, på generell basis er jeg det. I denne jobben så ser vi en økt pågang i tjenestene våre, og tallene fra SHoT-undersøkelsen viser en bekymringsverdig utvikling. Det er klart det ikke er bra, sier Sandven.

Powered by Labrador CMS