Psykisk helse
Over 5500 studenter kontaktet Mental Helses studenttelefon
Hjelpetjenester for studenter som sliter psykisk opplever stor pågang. Studentene forteller om ensomhet, dårlig selvfølelse, vansker med å håndtere studiehverdagen og eksamensangst.
I dag markeres verdensdagen for psykisk helse. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, SHoT-undersøkelsen, viste i fjor at 1 av 3 studenter har en psykisk lidelse.
Det merkes godt blant de som jobber med psykisk helse blant studenter. Hver måned henvender mellom 300 og 500 studenter seg til Mental helses egen tjeneste for studenter, Studenttelefonen. I 2023 fikk Studenttelefonen 5516 henvendelser. Tjenesten åpnet i 2021, da tok 3790 studenter kontakt.
I tillegg er det mange studenter som henvender seg direkte til Mental Helses hjelpetelefon, eller den døgnåpne chattetjenesten Sidetmedord.no. Det er i realiteten dermed flere studenter som kontakter hjelpetjenestene til Mental Helse. Totalt i 2023 kom det 360.000 henvendelser til de ulike tilbudene.
— Mange studenter tar opp dette med studievalg og opplevelse av kanskje å ha valgt feil studier. Mange tar kontakt når de er i praksis, og opplever det som tøft å bli vurdert i slike situasjoner. Studieteknikk, forberedelser rundt oppgaveskriving og prokrastinering kommer også opp, forteller teamleder Ida Engelstad i Mental Helse.
— Det er også vanlig å ta kontakt for å snakke om relasjonsutfordringer, utfordringer med tanker og følelser, ensomhet, manglende følelse av tilhørighet. Flere kjenner på en følelse av at «alle andre» mestrer, mens de selv ikke gjør det.
Angst og dårlig selvfølelse
Mange av studentsamskipnadene tilbyr kurs og grupper som handler om generell livsmestring, og for studenter som bare ønsker å prate (se faktaboks).
Studentsamskipnaden SiO, i Oslo og omegn, opplyser at ventetiden for oppstart av psykisk helsebehandling er på cirka 16 dager. I den mest travle perioden, som er nå, fra september til november og tidlig på vinteren, får samskipnaden opptil 30 henvendelser hver dag.
— De vanligste sakene studenter søker hjelp for gjelder angst, særlig om selvfølelse, tvang, og sosial angst. Deretter er det nedstemthet/depresjon mange søker hjelp for, sier Anne Karin Mullally, klinikksjef Psykisk helse i SiO Helse.
— Vi ser også en del alvorlige saker som spiseforstyrrelser, vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, oppveksttraumer og mobbing, sier Mullaly.
I tillegg er det en del studenter som lurer på om de har ADHD og autisme.
Ventetiden til oppstart av behandling innenfor psykisk helse hos SiO er i snitt cirka 16 dager.
— Vi har holdt ventetiden til under fire uker siden oppstart av ny inntaksordning i august 2023. Målsettingen med omleggingen var å redusere ventetiden og prioritere de studentene som sliter mest til behandling, forteller Mullally.
Hun skulle gjerne hatt et enda større apparat for å hjelpe studenter som sliter.
— Som mange i Norge opplever vi også dyrtid i SiO og har ikke anledning til å øke vår bemanning i klinikken for psykisk helse. Vi jobber på alle nivå vi kan gjennom helsefremmende tilbud som Studenter spør, stor kursvirksomhet og varierte selvhjelpsmaterialer i tillegg til gruppebehandling og en-til-en behandlingstilbud, sier hun.
Sliter med usikkerhet og eksamensangst
Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) tilbyr samtaletilbud med studentrådgivere. Virksomhetsleder for velferd og kommunikasjon, Asbjørn Lie Waula, opplyser at studenter tar opp alt fra bekymringer om studieprestasjoner og valg av studier til mer personlige ting som sosial tilpasning eller stressmestring.
— I forbindelse med studiestart ser vi at mange studenter opplever usikkerhet knyttet til valg av studier og det å finne sin plass i studentmiljøet. Dette er helt normalt, og vi ser hvert år at flere studenter står overfor slike utfordringer, spesielt når det er deres første møte med høyere utdanning, sier Waula.
— Nå som det er eksamenstid, ser vi at flere studenter tar kontakt i forbindelse med usikkerhet og eksamensangst, sier Waula.
Skuffet over budsjettet
Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (SiT) er skuffet over tilskuddet til studenters psykiske helse i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.
— Den økende trenden med psykisk uhelse blant studenter og unge voksne er omfattende og godt dokumentert over mange år. Det er en samfunnsutfordring samskipnadene ikke kan stå alene om, sier administrerende direktør Morten Wolden.
19,6 millioner kroner er foreslått i tilskuddsordningen for studenter — psykisk helse og rus, og det er en nedgang fra dagens nivå, opplyser SiT. Tilskuddet til samskipnadenes generelle velferdsarbeid er på 71,7 millioner kroner, og på samme nivå som i år.
Mental Helse sin hjelpetelefon har nummeret 116 123 og er døgnåpen. Taster man 3, kommer man til studenttelefonen, som er åpen 18.00 — 22.00 alle dager.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år