Stortingsvalg 2025

Sylvi Listhaug er blant studentenes statsminister­favoritter. Men helst vil de ha Jonas

13 prosent av studentene foretrekker Sylvi Listhaug (Frp) som statsminister. Men studentenes største statsminister­favoritt er Jonas Gahr Støre (Ap).

Jens Aarak Andreassen (til venstre) og Ola Thune Sundklakk studerer informatikk-matematikk-økonomi ved Universitetet i Bergen. De er begge usikre på hva de skal stemme ved stortingsvalget høsten 2025.

— Per nå er vi ganske usikre på hva vi skal stemme.

Det sier Jens Aarak Andreassen og Ola Thune Sundklakk.

Khrono treffer de to studentene i realfagsbygget ved Universitetet i Bergen på Høyden idet de er i ferd med å gå inn i de siste ukene av høstsemesteret.

FAKTA

Om undersøkelsen

  • Undersøkelsen er gjennomført blant et utvalg på 1000 studenter i Norge i alderen 18 år og eldre, som er trukket blant deltakerne i et webpanel. 
  • Datainnsamlingen ble gjennomført fra 25.10. til 11.11.2024. Resultatene er vektet etter kjønn og alder blant studenter.
  • Med et utvalg på 1000 personer varierer feilmarginene i denne undersøkelsen fra 1,9 prosentpoeng ved en 10/90-fordeling til 3,1 prosentpoeng ved en 50/50-fordeling.
  • Undersøkelsen er gjennomført av Sentio for Norsk studentorganisasjon (NSO) og Khrono.

Duoen har fått med seg at både Frp og Sylvi Listhaug er i vinden for tiden.

I en meningsmåling blant studenter som Sentio har gjort for Norsk studentorganisasjon (NSO) og Khrono, sier 13 prosent av studentene at de foretrekker Frp-lederen som statsminister etter stortingsvalget neste år.

Studentene i Bergen er ikke overrasket.

— Ut ifra det vi ser på sosiale medier, så blir Frp mer og mer populære blant unge, sier Andreassen.

— Det har vel med politikken deres å gjøre, men det kan også være litt personrettet. Simen Velle trekker nok en del unge til partiet. Han er jo veldig fremtredende for tiden, sier Sundklakk.

Jonas seiler opp

Sterke krefter i Arbeiderpartiet har de siste dagene tatt til orde for å kaste Jonas Gahr Støre som partileder. Men blant studentene er han den mest populære statsministerkandidaten, ønsket av 28 prosent.

Med det har han gått forbi Erna Solberg, som toppet listen hårfint i fjor, og som i år støttes av «bare» 25 prosent av studentene. 

I fjor hadde Erna en oppslutning på 29 prosent, mens Støre var favoritten til 28 prosent, altså nøyaktig like stor andel som i år.

Partiledere på scene.
Statsminister Jonas Gahr Støre sammen med forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel på Akademikernes høstkonferanse tidligere i år.

Bare 4 prosent ønsker Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister.

Målingen er gjort blant 1000 studenter og ble utført i perioden 25. oktober til 11. november, før medieoppslagene om opprør mot Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet.

25 prosent av de spurte svarte «vet ikke» på spørsmålet om hvem de foretrekker som statsminister, noe som betyr at atskillig færre er usikre i år enn i fjor. I fjorårets tilsvarende måling var nemlig vet-ikke-prosenten hele 37.

Den gang var ikke Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum oppgitt som svaralternativer.

Hvem foretrekker du som statsminister etter stortingsvalget 2025? (i parentes tilsvarende måling høsten 2023)

Erna Solberg Jonas Gahr Støre Sylvi Listhaug Trygve Slagsvold Vedum Andre Vet ikke
25 (29) %28 (28) %13%4%5 (7) %25 (37) %

Kilde: Sentio studentundersøkelse

— Selvsagt hyggelig

Selv om det er et stykke opp til den tidligere og nåværende statsministeren, er det liten tvil om at Frp og Sylvi Listhaug er blitt populær blant studentene.

Frp-leder Sylvi Listhaug har flere ideer til hvordan studenters og folk flest sin økonomi kan styrkes.

— Det er selvsagt alltid hyggelig med gode målinger, sier Listhaug til Khrono.

Hun sier at hun tror stadig flere studenter ser at Fremskrittspartiet er alternativet i norsk politikk dersom folk skal sikres mer frihet og økt trygghet i hverdagen.

Frp-lederen er spesielt populær blant mannlige studenter. Nær en fjerdedel (23 prosent) av de mannlige studentene ønsker at FrP-lederen blir statsminister etter stortingsvalget neste høst, mot 7 prosent av de kvinnelige studentene.

Dette vil Frp gjøre

Listhaug sier til Khrono at mange studenter nok har merket at økonomien ikke lenger strekker til, spesielt de siste årene.

— FrP vil blant annet øke frikortgrensen til 150.000 kroner og redusere inntektsskatten så det monner, sier hun.

— Vi vil også halvere matmomsen, kutte kraftig i drivstoffutgiftene og sørge for at ingen betaler mer enn 50 øre per kilowattime for strømmen.

— Dette er grep som vil gi svært mange studenter et større økonomisk handlingsrom og mer frihet i hverdagen, fortsetter statsministerkandidaten.

Dødt løp

Frp og Sylvi Listhaug har gjort det sterkt på en rekke målinger den siste tiden.

I en annen del av spørreundersøkelsen som Sentio har gjennomført for NSO og Khrono, som ble publisert i november, fikk partiet en oppslutning på 17,8 prosent blant studentene, opp fra 9,4 prosent i 2023.

TV 2s statsministermåling tidligere i uken som måler oppslutningen i hele befolkningen, var det dødt løp mellom Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støre. Begge er ønsket som statsminister av rundt 25 prosent av de som har en mening. Erna Solberg er på sin side oppe i hele 34 prosent.

Skeptiske

Studentene Jens Aarak Andreassen og Ola Thune Sundklakk i Bergen sier begge at de er usikre på — og egentlig ikke ser for seg Sylvi Listhaug som statsminister.

Jens Aarak Andreassen og Ola Thune Sundklakk (begge 23) har registrert at Fremskrittspartiet er i fremgang.

— Det har nok mer med henne å gjøre — og ikke partiet. Jeg sier ikke med det at jeg kommer til å stemme på Fremskrittspartiet, understreker sistnevnte overfor Khrono.

Han legger til at det er litt det samme når det kommer til Høyre og Erna Solberg.

— Jeg kunne nok stemt på Høyre, men jeg vil ikke ha Erna som statsminister. Ikke etter alt tullet med Sindre Finnes og aksjene, sier Sundklakk.

Andreassen sier at som student så er det privatøkonomi som seiler opp som den viktigste politiske saken før valget neste år.

— Det blir gjerne litt sånn. Vi vet at mange studenter sliter økonomisk. Man har ikke mye å rutte med etter at husleie og andre faste utgifter er betalt, sier 23-åringen fra Oslo.

— Hvem vil dere ha som statsminister?

— Per nå ser jeg egentlig ingen åpenbare kandidater som skiller seg ut, svarer Andreassen.

— Samme her, kommer det fra Sundklakk.

Powered by Labrador CMS