Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Sveriges forskningssatsing vekker oppsikt: — Vi skal ikke være det «passe bra» landet — Vi skal konkurrere med de beste i verden, sier Sveriges minister for forskning og høyere utdanning, som øker forskningsbudsjettet med 6,5 milliarder svenske kroner.
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut Flere oppfinnelser har blitt til ved Aalto Design Factory. Skal du være en del av dette studiet, så forplikter det, mener grunnlegger Kalevi Ekman.
Norske kvinner leser bedre enn menn, men høyt utdannede menn er fortsatt best I 2012 hadde menn bedre leseforståelse enn kvinner. Nå er rollene snudd. Men blant høyt utdannede har menn fortsatt best leseforståelse.
Det er behov for en felles nordisk beredskap for kriseforskning En nordisk finansieringsmekanisme for kriseforskning vil sikre ressurser til rask respons når krisen inntreffer, men også styrke vår felles forpliktelse til kunnskapsbasert krisehåndtering.
Finsk rektor: — Sjikane av forskere er et angrep på ytringsfriheten, den akademiske friheten og tankefriheten vår Geopolitikken har inntatt forelesningssalene, mener Sari Lindblom, rektor ved Helsingfors universitet.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen Som nyslått utdanningsminister vil Johan Pehrson ha endringer i lærerutdanningen for å sikre bedre søkere og mindre frafall. Han vil også åpne for at flere yrkesgrupper kan bli lærere.
Rektorens reform vil gjøre 280 årsverk overflødige Det stormer rundt rektor Henrik C. Wegener som har valgt å gjøre store endringer i strukturen ved Danmarks største universitet. Mange ansatte må finne noe annet å gjøre.
Nordisk forskningssamarbeid skaper stor merverdi Det skapes stor merverdi og ekstra samfunnsnytte når nordiske forskere samarbeider, skriver NordForsk-leder Arne Flåøyen. De har undersøkt hvilke positive effekter som kommer av nordisk forskningssamarbeid.
Vi må styrke det nordiske samarbeidet om urfolksforskning Det er ikke gitt at generelle forskningsetiske prinsipper er tilstrekkelig i urfolksforskning, skriver Arne Flåøyen, direktør i NordForsk.
Sverige er på topp og Norge på bunn av denne statistikken. Og gapet øker Norge er landet i Norden som har investert minst i forskning og utvikling de siste årene.
Den gordiske modellen: — Seniorane har levd akademiske liv veldig ulike våre Kan ein nordisk renessanse komme unge forskarar til unnsetning? Tja, konkluderte norsken, svensken og finnen.
Styrk nordisk samarbeid på forskningsberedskap «Gjennom økt nordisk samarbeid vil vi kunne øke forskningsberedskapen og styrke arbeidet mot misbruk av forskningsresultater og skader påført våre forskningsinstitusjoner utenfra», skriver Arne Flåøyen.
UiO nær toppen mellom dei mest internasjonale i Norden Universitetet i Oslo hamnar rett utanfor pallen når dei mest internasjonale universiteta i Norden vert rangerte. — Hyggeleg og viktig, seier rektor.
Nå regnes UiT som et bedre universitet enn NTNU UiT - Norges arktiske universitet passerer NTNU, som fortsetter å falle på prestisjetung internasjonal rangering.
Behov for økt nordisk forskningssamarbeid i kjølvannet av koronakrisen Ved å sammenligne de nordiske landenes respons på Covid-19-krisen, kan myndighetene takle neste pandemi bedre, skriver Arne Flåøyen i NordForsk.
Danmark knuser Norge på stipender: Slik er støtten til studenter i Norden Økonomi. De danske studentene får mest i stipend, og jobber mindre enn de norske og svenske. En fersk rapport kartlegger studentøkonomien i de nordiske landene.
Nordisk forskningssamarbeid – hvorfor er det viktig? Nordisk råd. Et av områdene hvor det nordiske samarbeidet fungerer best og er mest utbredt er innen forskning, skriver direktør Arne Flåøyen i NordForsk.
Forslag om felles nordisk språkpolitikk i akademia Universitetene i Norden bør skaffe seg en språkpolitikk som balanserer bruken av engelsk språk med de lokale nordiske, mener en arbeidsgruppe nedsatt av Nordisk Ministerråd.
Framtidens løsningsleverandører Rektorene for Nordens største teknologiske universiteter vil skape en kultur der studentenes kreative kraft utløses. Hvis vi gir studentene tillit er det utrolig hva de kan få til, skriver de i denne kronikken.
Nyeste artikler
Kunnskap er vår beste forsikring for fremtiden
Fundraising skal gi NMBU mer penger i kassa
Forskningens avgjørende rolle i en urolig verden
Kvifor treng vi eit så hierarkisk system i akademia?
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»