Akademisk ytringsfrihet
Debatten raser i Israel etter at universitet suspenderte palestinsk forsker
En professor ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem er blitt suspendert på grunn av uttalelser hun kom med om Gaza-krigen.
Jerusalem (Khrono): Nadera Shalhoub-Kevorkian er israelsk-palestinsk forsker på traumer og statsforbrytelser, og foreleser blant annet ved på Det hebraiske universitetets Institutt for sosialarbeid.
Hun har beskyldt Israel for folkemord i Gaza-krigen. Men det er først og fremst hennes uttalelser om hva som skjedde 7. oktober, da Hamas gjennomførte angrepet som kom til å utløse krigen, som har satt sinnene i kok ikke bare på universitetet, men også ellers i Israel.
Rundt 1200 israelere ble drept den dagen, inkludert små barn, og en rekke kvinner skal ha blitt voldtatt, opplysninger FN nylig bekreftet at det er grunn til å anta er riktige. I tillegg ble mer enn 250 mennesker kidnappet, og over 100 av dem holdes ennå som gisler i Gaza.
Professor Shalhoub-Kevorkian har imidlertid benektet de israelske beskrivelsene av angrepet og avfeid dem som løgn.
— De begynte med babyer, fortsatte med voldtekt, og de vil fortsette med en million andre løgner. Vi har sluttet å tro på dem, og jeg håper verden vil slutte å tro dem, har hun sagt, gjengitt blant annet i ynet, Israels største avis.
Professoren er blitt møtt med både forakt og støtte fra kollegaer og studenter.
Suspendert ut semesteret
Shalhoub-Kevorkian ble først suspendert for noen dager, men i forrige uke meldte Det hebraiske universitetet at suspensjonen blir forlenget ut semesteret med mindre hun trekker tilbake uttalelsen.
Khrono har gjentatte ganger forsøkt å nå professoren på hennes mobiltelefon, men hun har ikke svart.
I et intervju med det amerikanske nyhetsprogrammet Democracy Now! utdyper hun sitt syn, inkludert sin motstand mot sionismen.
— Helt siden 1948, helt siden Naqba, har sionismen skapt enorme ødeleggelser. Jeg og mange andre forskere ser på sionismen som en rasistisk fremhevelse av en gruppe, mens en annen blir ekskludert, sier hun.
Naqba, eller katastrofen, betegner krigen i 1948 da mer enn 700.000 palestinere flyktet eller ble fordrevet fra det som i dag er Israel.
— Mot verdiene
Ifølge forskerens institutt ble hun suspendert fordi det var blitt umulig å jobbe sammen med henne.
— Beslutningen er knyttet til fornektelsen av mord og voldtekt, kvinner og barn, og dette står i sterk kontrast til de profesjonelle verdiene som er knyttet til sosialarbeidet, sier professor Asher Ben-Arieh, som leder instituttet.
Uttalelsene til Shelhoub-Kevorkian er imidlertid også blitt møtt med støtte. Ved universitetets campus på Scopusfjellet, som ligger ved det bibelske Oljeberget i Jerusalem, har det de siste ukene vært demonstrasjoner både for og imot professoren.
Emmanuel Farjoun, professor ved Einstein-instituttet for matematikk, er en av de som støtter sin suspenderte kollega.
— Jeg er ikke enig i alt hun har sagt, men jeg er enig i kjernen i hennes kritikk av selve Gaza-krigen, sier Farjoun til Khrono.
— Israel er ikke som et vanlig land i for eksempel Europa. Israel oppfører seg som en kriminalstat. Det som skjer i Gaza er et forsøk på å knuse den palestinske nasjonen, sier professor Farjoun.
Setter også matematikkprofessoren nå sin egen jobb i fare med denne uttalelsen?
— Jeg har sagt dette i femten år, så jeg tror ikke noe vil skje, sier han. Men han håper at episoden med Shalhoub-Kevorkian vil få universiteter i utlandet til å boikotte israelske universiteter.
I Norge har Universitetet i Sørøst Norge, OsloMet og Nord Universitetet alle vedtatt å innstille sine samarbeidsavtaler med israelske universitet. Det samme har Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Bergen.
— Handler om grunnleggende følsomhet
Det hebraiske universitetet vil ikke kommentere saken mer. Men ifølge en kilde tett på ledelsen var de klar over at suspensjon ville føre til mye kritikk og bli sett på som et angrep på ytringsfriheten. Kilden gir denne forklaringen på hvorfor den omstridte professoren likevel ble suspendert:
— Dette dreier seg ikke om ytringsfrihet. Hun kunne ha sagt at Israel er en apartheidstat, hun kunne ha kritisert krigen i Gaza så mye hun ville. Det dette dreier seg om, er noe annet, om grunnleggende følsomhet.
— Aldri tidligere i Israels historie har vi hatt noen erfaring med bruk av voldtekt som våpen, og på Instituttet for sosialarbeid sitter de nå for første gang og utvikler program for de overlevende. Og så kommer hun og bare sier at det aldri skjedde, sier kilden.
— Vi har studenter som er blitt drept, og en ung kvinnelig student, Carmel Gat, er fremdeles gissel hos Hamas i Gaza. Å høre henne sitte i klasserommet og benekte det vi alle kjenner til, gjorde det umulig å jobbe sammen. Traumet er for ferskt, og det var for smertefullt. Det er det det dreier seg om, ikke ytringsfriheten.
Professor Raz Chen-Morris ved samme universitetet forsker på vitenskapsforståelsen under middelalderen og er selv aktiv i kampen mot Israels okkupasjon. Han anser uttalelsene til Shalhoub-Kevorkian som smakløse, men han skulle samtidig ha sett at universitetet ikke suspenderte henne.
— Det hun sa er kanskje smakløst, men det faller innenfor ytringsfrihetens rammer. Hun oppfordret ikke til vold, og det er der grensen går, sier Chen-Morris til Khrono.
Han anser likevel ikke episoden som en virkelig trussel mot ytringsfriheten ved universitetene, og han er overbevist om at akademikere vil fortsette å uttrykke seg som de vil.
— Alt er sensitivt
Men han sier at krigen har endret hele det israelske samfunnet, også den offentlige debatten.
— Alt er så sensitivt nå. Det blir vanskeligere å skrive noe mot krigen, sårene fra den 7. oktober er ennå åpne. Og under en krig vil en alltid se tendenser til å begrense debattene, sier Chen-Morris.
At alt rundt Israel kan være betent og omstridt for tiden, opplevde professor Chen-Morris og hans kone, forfatteren og fredsaktivisten Joanna Chen-Morris, selv på nært hold på en særdeles uvanlig måte for bare få dager siden.
Joanna Chen-Morris, som er poet, hadde skrevet et personlig essay om Gaza-krigen som ble offentliggjort i det amerikanske kunstnermagasinet Guernica. Ansatte i Guernica reagerte umiddelbart mot at magasinet offentliggjorde en tekst skrevet av en israeler, og det spilte ingen rolle om hun tilhørte fredsforkjemperne. Minst 10 ansatte i det amerikanske bladet sa opp sine stillinger i protest.
Saken fikk store oppslag i USA, og ble dekket av blant andre New York Times. Teksten til Chen-Morris er nå for lengst fjernet fra Guernica nettside, men er i stedet blitt offentliggjort i Washington Monthly.
Professoren og ektemannen kaller sensureringen «stalinistisk».
— De skulle ha lest mer av Focault, og lært at sensur bare fører til mer, ikke mindre debatt, sier han.
Er for ytringsfrihet, men …
Men professor Robert Aumann, som i 2005 fikk Nobelprisen i økonomi for sitt bidrag til spillteori, er ikke helt enig med Chen-Morris i at grensen for ytringsfriheten bare bør gå ved oppfordring til vold. Han vurderer sterkt om ikke grensen også bør gå ved det hans kollega Nadera Shalhoub-Kevorkian sa.
— Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men visste du at det i Tyskland er forbudt å benekte Holocaust? Det Hamas gjorde mot oss var ikke på samme skala, men målet til Hamas er absolutt det samme, sier Aumann til Khrono.
— Jeg er jo for ytringsfriheten, men spørsmålet er selvfølgelig hvor den røde linjen bør gå, sier Aumann, som tilhører høyresiden i Israel. Nobelprisvinneren er også langt mer pessimistisk i dag.
Han mener at Israels forhandlinger med Hamas om en fangeutveksling bryter med de grunnleggende prinsippene innen spillteorien, og at det ventet utfallet bare vil føre til at Hamas vil se seg oppmuntret til å gjennomføre liknende angrep også i framtiden.