Debatt ● Nominasjonsutvalget til Studentenes Fredspris 2025

Studentengasjement må anerkjennes og berømmes

Fikk du med deg at personen som oppdaget Sandra Borchs plagiat var en student? Og at han ikke ble sendt i eksil, torturert eller fengslet for det?

Studentenes Fredspris er en pris som skal belyse og gi anerkjennelse til studenter som fortsetter å kjempe for fred, demokrati og menneskerettigheter, skriver kronikkforfatterne. Nominasjonsutvalget består av (f.v.): Ingrid Theminda Larsen, Kristine Vilde Sandtrøen, Astrid Sofie Festøy (leder) og Johanna Knivsberg.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Heldigvis bor vi i et land der vi har muligheten til å kritisere politikere, regjeringen og staten uten stor frykt for konsekvensene. For vinnere av Studentenes Fredspris er ikke dette selvsagt.

I Norge er det ikke farlig å være student. Vi går på universitetet for å opplyses, utfordres og utvikles. Utdanning er noe som kan oppleves truende i andre samfunn. Å hemme tilgangen på nettopp dette kan være et viktig virkemiddel i krig eller diktaturregimer.

På Gaza er alle universitetene ute av drift enten som følge av total ødeleggelse, eller at de brukes som militærbaser. Å ødelegge universitetene og utdanningen bidrar til en vanskeligere etterkrigstid, og rammer kulturarv og historiske kilder.

Studentenes Fredspris er en pris som skal belyse og gi anerkjennelse til studenter som fortsetter å kjempe for fred, demokrati og menneskerettigheter. Det er noe som må bygges opp og opprettholdes. Flere fredsbevegelser og samfunnsendringer har startet med studentengasjement.

Det finnes studenter, både i Europa og i resten av verden, som kjemper hver dag for det vi tar for gitt.

Nominasjonskomiteen

I 2023 gikk Studentenes Fredspris til det russiske studentdrevne magasinet DOXA for sitt arbeid for ytringsfrihet og presse i Russland, og i 2021 gikk den til Metu Solidarity i Tyrkia for arbeidet med skeives rettigheter.

I 2001 gikk prisen til All Burma Federation of Student Unions og Min Ko Naing for sitt ikke-voldelige bidrag i kampen for demokrati og fred i Myanmar.

Det finnes studenter, både i Europa og i resten av verden, som kjemper hver dag for det vi tar for gitt.

Studentenes Fredspris har vært delt ut siden 1999, og skal deles ut for fjortende gang i 2025. Annethvert år tildeles den til en student eller studentorganisasjon som kjemper for fred, demokrati og menneskerettigheter.

Dersom du vet om en student eller studentorganisasjon som jobber for nettopp dette, og fortjener anerkjennelse for sin innsats, håper vi at du vil nominere dem til prisen. Det kan du gjøre gjennom nettsiden til Studentenes Fredspris. Nominasjonsfristen er søndag 14. april.

Å nominere til prisen er en unik mulighet til å vise at du ikke tåler så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.

Innlegget er sendt inn og signert av Nominasjonsutvalget til Studentenes Fredspris 2025, som består av:

Astrid Sofie Festøy (leder av Nominasjonsutvalget)

Johanna Knivsberg

Kristine Vilde Sandtrøen

Ingrid Theminda Larsen

Powered by Labrador CMS