Russisk magasin er tildelt Studentenes fredspris 2023

DOXA Magazine får prisen for sitt arbeid for presse- og ytringsfrihet i Russland.

Tre av Doxas journalister, kun fornavn på to av dem er oppgitt. Fra venstre: Armen, Nikita og Ekatarina Martynova
Publisert Oppdatert

Studentenes fredspris (SPP) deles ut i samarbeid med Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT), Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

— I disse tider med demokratisk tilbakeslag, økt overvåking og statlig propaganda – er DOXA en inspirasjon for alle som tror på ytringsfrihet og studenters rolle som frontlinjeforkjempere av menneskerettigheter. Deres handlinger i Russland viser at selv i de mørkeste øyeblikkene finner vi alltid modige mennesker som gir oss håp og vi må støtte dem, sier Hector Ulloa, leder av Fredspriskomitéen og SAIH i en pressemelding.

At DOXA er tildelt Studentenes fredspris 2023, betyr mye for dem:

— We are honoured to receive SPP as our first prize during 5 years of work. It signifies that all our fight for student rights, political prisoners and freedom of speech wasn't not in vain.

— For us getting the prize is a chance to have this platform to talk about freedom of speech in the situation of war censorship, russian anti-war movement and role of students in that, sier Ekatarina Martynova i samme pressemelding. Hun er en av flere redaktører for magasinet.

Utvist fra universitetet

Ifølge pressemeldingene er DOXA et studentdrevet nettbasert magasin dannet i 2017 ved Moscow's Higher School of Economics. Magasinet skriver om akademia, men har også rapportert om politisk forfølgelse og undertrykking av studenter i landet.

DOXA Magazine dokumenterer også den russiske invasjonen av Ukraina.

«De blir tildelt prisen for deres modige arbeid ved å avsløre korrupsjon og seksuell trakassering ved universiteter, dokumentering av statlig forfølgelse, samt bekjempelse av desinformasjon fra myndighetene», heter det i pressemeldingen.

Magasinet består i dag av 12 personer. De arbeider i et nettverk av redaktører som lever i eksil, lokale informanter og anonyme journalister.

Videre skriver prisutdelerne at da medlemmer av DOXA støttet studenter som deltok i opposisjonsprotestene i 2019, ble de utvist fra universitetet. Fire av grunnleggerne ble utsatt for angrep i hjemmet, fysisk vold og husarrest. Dette skjedde etter at de publiserte en video om at det er ulovlig for universitetene å straffe studenter for å delta i protestene.

«DOXA står i dag i førstelinjen i kampen for et fritt, uavhengig media og retten til å uttrykke seg i Russland», skriver de i pressemeldingen.

— SPP is a huge opportunity for DOXA to build connections with international student communities, Norwegian civil society and foundations, sier Ekatarina Martynova.

Studentenes fredspris blir delt ut hvert andre år og DOXA er den trettende vinneren av prisen. Den deles ut til en student eller studentorganisasjon som har gjort en særlig innsats i arbeidet for fred, demokrati og menneskerettigheter.

Leder av Norsk studentorganisasjon Maika Marie Godal Dam sier det er en utrolig viktig og aktuell pris som i år deles ut til DOXA.

— Jeg er stolt over at vi som studentbevegelse, i en tid der «oss og dem»-retorikk blir stadig vanligere igjen, viser solidaritet med studenter fra hele verden, sier studentlederen.

Powered by Labrador CMS