Vi har ikke tid til å vente på Venstre
Utveksling. Det haster med å skifte gir for å få flere studenter til å dra på utveksling, skriver Arbeiderpartiets Nina Sandberg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Globalisering er blant de tyngste og viktigste drivkreftene for samfunnsutviklingen framover, ikke minst innenfor høyere utdanning og forskning. I 2015 sa 70 prosent av europeiske universiteter at internasjonalisering har vært det aller viktigste utviklingstrekket de siste fem årene.
Det trengs langt mer aktiv politikk fra regjeringens side
Nina Sandberg
Når vi vet at studentutveksling gir nye perspektiver, mer motivasjon og bedre resultater, er det urovekkende at internasjonaliseringen av norsk høyere utdanning står nærmest stille. Ja, paradoksalt nok stedvis går tilbake. For 2017/18 registrerer Lånekassen 16.635 såkalte gradsstudenter, som tok hele graden i utlandet. Antallet har sunket jevnt de siste fire årene, skriver E-24. Totalt hadde 24.947 studenter utenlandsopphold i studieåret 2017/18, et nivå som ligger tett opptil de foregående årene. Antallet lå litt lavere året i forveien, og litt høyere i de to foregående årene.
Regjeringen har visst dette lenge. Andelen på utveksling har ligget stabilt på 15 prosent de siste årene. Studieopphold i utlandet er unntaket, ikke regelen. Regjeringens lite ambisiøse svar har så langt vært å målsette at 20 prosent av studentene skal utenlands innen 2020, halvparten på lengre sikt, men uten konkrete grep for å få dette til.
Nylig ble statsråden konfrontert med at det går alt for treigt med studentutvekslingen. Hun kvitterte med å gi studentene mye av ansvaret, og omtalte dem som for hjemmekjære. Videre åpnet hun for å «vurdere» obligatorisk utveksling, men viste ikke til noe mer konkret enn at dette kan bli et tema i Stortingsmeldingen som skal være ferdig rundt 2020 (Khrono, 24. august 2018) .
Det trengs langt mer aktiv politikk fra regjeringens side om flere studenter skal reise ut. Allerede i 2016 tok Arbeiderpartiet til orde for at alle studenter skal få tilbud om utveksling som del av en grad. Som Marianne Aasen sa; «Det å være i Norge hele studiet bør være unntaket, og ikke regelen». Dette tilbudet bør gjelde alle studenter, uansett bakgrunn, inntekt, studium og lærested.
Selvsagt er det store forskjeller mellom fag og institusjoner, og i en del situasjoner vil utveksling ikke la seg gjøre, for eksempel for studentforeldre, men dette har vi tillit til at ledelsen på lærestedene kan håndtere og ta hensyn til i sitt strategiske arbeid. Statsråden bør ta grep som besørger at universiteter og høgskoler legger til rette for utveksling, og som sikrer gode økonomiske og praktiske støtteordninger som gjør utveksling til en mulighet for alle studenter.
Kvalitet i studiene vil kreve en god balanse mellom det internasjonale og det norske, og internasjonalisering er avgjørende både for å sikre god kvalitet i både utdanning og forskning, og legge til rette for verdiskaping og kunnskapsutvikling i årene som kommer. Det haster med å skifte gir, vi har ikke tid til å vente på at Venstre skal tenke seg om i flere år til.
- Les også: Mer i Khrono om utveksling
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!