Tett rektorløp på UiO
Ingen av årets to rektorkandidater ved Universitetet i Oslo er storfavoritter i rektorvalget, skal en tro en intern epostundersøkelse. Jusprofessor Hans Petter Graver tolker likevel undersøkelsen dithen at han kommer til å vinne valget.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er universitetets egen avis, Uniforum, som har sendt ut eposter til alle 6000 ansatte og rundt 27.000 studenter ved Universitetet i Oslo og spurte hvem av rektorkandidatene de kunne tenke seg å stemme på i årets rektorvalg, og det kom ikke fram noen klar favoritt.
Avisen understreker selv at meningsmålingen ikke er «vitenskap», og at tallene i undersøkelsen heller ikke er vektet. 537 vitenskapelige ansatte, 375 teknisk-administrative ansatte og 680 studenter svarte på undersøkelsen.
Graver 52 - Stølen 48
Årets to rektorkandidater ved Universitetet i Oslo er kjemiprofessor og prodekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Svein Stølen og professor ved Det juridiske fakultet, Hans Petter Graver. Av de 537 vitenskapelige ansatte som har svart på eposten til avisen svarte 48 prosent at de ville stemt på Stølen og 52 prosent på Graver, ifølge avisen.
Universitas skriver også at ifølge den sammen målingen sier 66 prosent av studentene at de vil stemme på Graver.
Det er jo ikke en seriøs meningsmåling dette, men jeg tar resultatene her som et godt tegn.
Hans Petter Graver
Automatisk begrunnelse
Teamet til Graver har blant annet sagt at de vil innføre automatisk begrunnelse ved eksamen. Teamet til Stølen er heller ikke motstander av dette, men har sagt at de må beregne hva det koster først og om det er forsvarlig å innføre det over alt. I en debatt på universitetet sist torsdag innrømmet også Graver at de ikke hadde regnet på hva en slik ordning ville koste.
— Det er mulig vi tar feil når det gjelder ressursbruk på dette tiltaket med automatisk begrunnelse, men jeg tror ikke det, sa han.
Stølen mener at alle studenter bør få tilbakemeldinger og oppfølging under studiene.
— Men det er stor forskjell på å gi tilbakemeldinger og på å love automatisk begrunnelse til alle, sa Stølen i den sammen debatten.
Vitenskapelige stemmer teller mest
Den uvitenskapelige undersøkelsen til Uniforum viser også at Stølen har mest oppslutning blant de teknisk-administrativt ansatte, med 61 prosent.
Ved rektorvalg er det ikke likegyldig hvilke grupper som stemmer på hvem. De vitenskapelige stemmene teller mest, nærmere bestemt 53 prosent. Stemmene fra studentene vektes med 25 prosent, mens stemmene fra de administrativt ansatte teller 23 prosent når det endelige opptellingen skal gjøres.
Graver utroper seg til favoritt
Rektorkandidat Svein Stølen ønsker ikke å kommentere undersøkelsen, men kandidat Hans Petter Graver er fornøyd. Han delte saken om meningsmålingen på facebooksiden sin og utnevnte seg selv til favoritt og et tegn på at han kommer til å vinne valget:
«Slik vi leser dette peker det på en åpenbar favoritt. Vi er glad for alle som sier de skal støtte oss, og tar dette som tegn på at vi vinner. Men tallene viser også at det er viktig at alle støttespillere mobiliserer seg selv og andre til å stemme, og at ingen tar noe for gitt».
— Stoler du på meningsmålingen i Uniforum?
— Det er jo ikke en seriøs meningsmåling dette, men jeg tar resultatene her som et godt tegn, sier Hans Petter Graver i en kommentar til Khrono.
— Jeg har jo trodd at jeg har en god sjanse til å vinne, ellers hadde jeg jo ikke stilt til valg, sier han.
Stølen med støtteliste
— Din motkandidat Svein Stølen og hans team har nettopp offentliggjort en liste med støttespillere ved universitetet som sier at de vil stemme på Stølen. Men du har ingen slik liste?
— Nei, vi har ikke prioritert det. Og etter at det ble nye valgregler så trenger man heller ikke lenger et visst antall anbefalinger for å stille til valg, sier Graver.
Søndag kveld sto de rundt 140 navn på listen som sier de ønsker å stemme på Svein Stølen. På listen finner man blant andre navn som professor Fanny Duckert, professor Bjørn Stensaker, jusprofessor Alf Petter Høgberg, student og studentpolitiker Julie Paus-Knudsen, Alexander Refsum Jensenius fra Akademiet for yngre forskere, stipendiat og blogger Sunniva Rose og styreleder ved HiOA og UiO-professor Trine Syvertsen.
Les også:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!