Graver vil bli rektor

PublisertTorsdag, 12. januar 2017 - 8:06-OppdatertTorsdag, 12. januar 2017 - 16:33
Jusprofessor Hans Petter Graver stiller som kandidat til rektorvalget på Universitet i Oslo denne våren. Foto: NTB scanpix
Valg. Jusprofessor Hans Petter Graver tar opp konkurransen med kjemiprofessor Svein Stølen om å bli den nye rektoren ved Universitetet i Oslo.

(Saken blir oppdatert med flere kommentarer fra kandidatene)

Jusprofessor og tidligere dekan ved juridisk fakultet Hans Petter Graver stiller til valg som rektor ved Universitetet i Oslo fra 1. august i år, når dagens rektor Ole Petter Ottersen takker av etter åtte år i rektorjobben.

Med seg i rektorteamet har Graver fått professor i molekylærbiologi, Inger Sandlie, ved Matematisk-naturvitenskapelig fakultet, som stiller som prorektor for forskning og utdanning, og i tillegg stiller medisinprofessor Jan Frich som viserektorkandidat.

Se også: Her er programmet til Graver, Sandlie og Frich

Ville ha valgt rektor

Professor Hans Petter Graver er 61 år og har inntil nylig vært øverste leder, dekan, ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har ledet flere offentlige utvalg og er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Graver satt også i det såkalte Underdalsutvalget som blant annet utredet ansatt eller valgt rektor for Universitetet i Oslo.

Der var han en del av mindretallet i utvalget, og gikk for fortsatt valgt rektor, blant annet, noe også universitetsstyret gjorde til slutt.  

Les også: Topptungt utvalg går for tilsatt rektor ved Universitetet i Oslo

Kontaktet av søkekomitéen

Hans Petter Graver sier til Khrono at han er blitt kontaktet av søkekomitéen som er nedsatt for å finne rektorkandidater.

Tidlig i fjor høst uttalte han til Uniforum at han ikke var aktuell som rektor. Han sa da at han sto fast på det han hadde sagt allerede i desember 2015; at han hadde tenkt lenge og vel på saken, og bestemt seg for ikke å stille opp som rektorkandidat.

— Blir jeg valgt, må jeg hele tiden stå på UiOs krav overfor politikerne, og det orker jeg ikke, sa han den gang. Blant fordelene ved «bare» å være jusprofessor, nevnte han bedre tid til spontane skiturer, ifølge UiOs egen avis.

— Jeg har helt andre planer, sa Graver fremdeles høsten 2016.

Prorektorkandidat Inger Sandlie, bekrefter også overfor Khrono at hun er blitt kontaktet av søkekomitéen.

Snakker med mange

Leder av søkekomitéen, professor Vibeke Grøver, vil ikke kommentere hvem komitéen har kontaktet, bortsett fra at det er mange.

— Vi har selvfølgelig vært i kontakt med flere, det er jo jobben vår, sier Grøver.

Hun sier at komitéen kommer til å levere sitt forslag til valgstyret innen fristen, som er 10. februar.

Deretter skal det være møte i valgstyret 14. februar, der kandidatene skal godkjennes. Samme dag vil det første valgmøte finne sted med debatt mellom rektorkandidatene. 

To team med så langt

Dermed er det foreløpig to team som stiller til rektorvalget ved Universitetet i Oslo, begge ledet av menn.

Det første teamet lanserte seg selv i november og ledes av rektorkandidat Svein Stølen, som er prodekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og professor i kjemi.

Stølen har med seg franskprofessor Gro Bjørnerud Mo som prorektor, professor i statsvitenskap Åse Gornitzka som viserektor for forsking og internasjonalisering, og medisiner Per Morten Sandset som viserektor for forsking og innovasjon.

Les også: Klar for valgkamp

Khrono har vært i kontakt med flere potensielle rektorkandidater ved UiO, blant dem dagens prorektor Ragnhild Hennum, som opplyser at hun ikke er aktuell, verken som rektor eller prorektor.

Det er heller ikke tidligere dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet, professor Berit Karseth, som er en av de som er blitt nevnt i rektordiskusjonen. Hun opplyser til Khrono at hun ikke er aktuell.

Derimot sier biologiprofessor Nils Christian Stenseth at han kan være aktuell.

—Søkekomitéen har som hastigst kontaktet meg og jeg svarte at jeg er i tenkeboksen - hvilket jeg fremdeles er, sier han.

Ønsker kvinnelig kandidat

Dekan Aud Valborg Tønnessen ved Det teologiske fakultet er også blitt nevnt og hun bekrefter at hun så vidt har snakket med søkekomitéen.

— Jeg tror nok ikke det er aktuelt for meg, svarer hun.

Hun legger til at hun synes det er viktig at det blir et reelt valg.

— Uansett hvem som blir valgt, blir en rektor bedre av å ha vært gjennom en valgkamp, sier hun.

Tønnessen sier også at hun mener det påhviler søkekomitéen et tungt ansvar for å få fram kvinnelige rektorkandidater.

— Jeg mener at kjønn må stå på agendaen til komitéen, og at dette må være viktig i det aktive letearbeidet, sier hun.

Bostad ikke spurt

Det samme mener tidligere prorektor (2009-2013) ved UiO, Inga Bostad. Hennes navn har også vært nevnt i rektordebatten, og hun har tidligere avvist at hun er aktuell.

— Og du har ikke ombestemt deg?

— Nei, jeg har ikke det. Jeg er ikke aktuell kandidat, sier hun.

Bostad forteller til Khrono at hun heller ikke har blitt kontaktet av søkekomitéen, og at det kan ha å gjøre med at hun p.t. ikke har et professorat ved UiO, selv om hun er professorkompetent. Bostad er nå direktør ved Senter for menneskerettigheter ved universitetet, og hun var altså prorektor under den første rektorperioden til sittende rektor, Ole Petter Ottersen. 

— Jeg synes det vil være trist hvis det ikke skal være en eneste kvinnelig rektorkandidat, så her hviler det et stort ansvar på søkekomitéen å finne fram til det, sier Inga Bostad.

Dæhlen og Syvertsen tause

Ifølge flere som Khrono har snakket med ved Universitetet i Oslo, ryktes det at flere potensielle team har vært, eller er, på gang. 

To av de som har blitt kontaktet av søkekomitéen, medieprofessor Trine Syvertsen og dekan ved Det matematisk- og naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen, ønsker ikke å kommentere eventuelle kandidaturer og/eller rektorvalget.

— Jeg setter pris på din interesse og jeg har selvfølgelig snakket med søkekomitéen. Utover det har jeg ingen kommentarer knyttet til rektorvalget ved UiO, skriver dekan Morten Dæhlen i en epost til Khrono. 

Flere uaktuelle

Professor Ingrid Os ved Det medisinske fakultet er også blitt nevnt, men hun sier til Khrono at det er helt uaktuelt å stille.

Dekan Sten Ludvigsen ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet svarer slik på spørsmålet om han kan tenke seg rektorjobben eller være med i et rektorteam:

— Nei, jeg begynte i denne jobben for en uke siden, så jeg skal nok heller konsentrere meg om det.

Dekan Frode Vartdal ved det medisinske fakultet har heller ikke tenkt å ta på seg noen rektorjobb, nå når han snart blir 68 år og som han sier «er på vei ut av soga».

Dagens rektor, Ole Petter Ottersen, er også medisiner, men Vartdal tror ikke det nødvendigvis betyr at det er uaktuelt med noen ny rektor fra samme fakultet.

— Det kan tenkes at det er noe man tenker på, men generelt synes jeg det er viktig at rektorteamene settes sammen av folk fra ulike fakulteter, sier han.

Påskevalg

I tillegg til at søkekomitéen foreslår kandidater for valgstyret, er det også mulig å melde inn kandidater direkte til valgstyret, men da må minst 20 stemmeberettigede stå bak forslaget.

14. februar skal det arrangeres valgmøte med presentasjon av kandidatene og med debatt, mens selve valget gjennomføres i perioden 3.-20. april, der påsken (10.-17.april) inngår i valgperioden.

(Saken oppdatert 12.01 - 08.53. Graver har selv bekreftet at de stiller og Khrono har publisert kandidatenes program.)

Fakta

Rektorvalg UiO

Rektorvalget ved Universitetet i Oslo avholdes i perioden 3.-20.april 2017.

Det skal velges rektor og prorektor.

En søkekomité under ledelse av professor Vibeke Grøver jobbet med å identifisere gode interne/eksterne rektor- og prorektorkandidater.

I tillegg kan kandidater foreslås direkte til valgstyret ved at minst 20 stemmeberettigede fremmer forslag.

Fristen for å melde inn forslag var 10. februar.

Valgstyret godkjente kandidatene på et møte 14. februar.

Samme dag var den første debatten mellom årets rektorkandidater i Sophus Lies auditorium, UiO

Rektorteamet til Hans Petter Graver

Rektor: Hans Petter Graver

 • Jusprofessor og tidligere dekan ved juridisk fakultet.

Prorektor for forskning og innovasjon: Inger Sandlie

 • Professor i molekylærbiologi, ved Matematisk-naturvitenskapelig fakultet. 

Viserektorkandidat for utdanning: Jan Frich

 • Professor i medisin og avdelingsleder og nestleder ved Institutt for helse og samfunn, Det medisinske fakultet, UiO

Rektorteamet til Svein Stølen

Rektor: Svein Stølen, professor i kjemi

Prorektor for utdanning og læringsmiljø: Gro Bjørnerud Mo, professor i fransk 

Viserektor for forsking og internasjonalisering: Åse Gornitzka, professor i statsvitskap

Viserektor for forsking og innovasjon: Per Morten Sandset, Direktør for forsking, innovasjon og utdanning ved Helse Sørøst og professor II ved Det medisinske fakultetet.

Kilde: Svein Stølens blogg/UiO.no

Søkekomité rektorvalg UiO

 • Professor Vibeke Grøver, tidligere dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet (leder)
 • Professor em. Kaare R. Norum, tidligere dekan ved Det medisinske fakultet og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo
 • Professor Einar Lie, Det humanistiske fakultet
 • Professor Knut Liestøl, instituttleder ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
 • Førsteamanuensis Solveig Aasen, Det humanistiske fakultet
 • Seniorrådgiver Cecilie Wingerei Lilleheil, oppnevnt av tjenestemannsorganisasjonene ved UiO
 • Student Julie Sørlie Paus-Knudsen, oppnevnt av Studentparlamentet
 • Daglig leder Hilde Tonne, forprosjektet til Digital Norway/Toppindustrisenteret, styremedlem i Danske Bank Group og Vattenfall AB. Tidligere konserndirektør i Telenor 2007-2015, og tidligere direktør for Teknologi og Forskning i Hydro Oil & Energy
 • Professor, forsker og tidligere statsråd Gudmund Hernes, FAFO

Valget vil finne sted våren 2017. 

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Rektorvalg UiO

Rektorvalget ved Universitetet i Oslo avholdes i perioden 3.-20.april 2017.

Det skal velges rektor og prorektor.

En søkekomité under ledelse av professor Vibeke Grøver jobbet med å identifisere gode interne/eksterne rektor- og prorektorkandidater.

I tillegg kan kandidater foreslås direkte til valgstyret ved at minst 20 stemmeberettigede fremmer forslag.

Fristen for å melde inn forslag var 10. februar.

Valgstyret godkjente kandidatene på et møte 14. februar.

Samme dag var den første debatten mellom årets rektorkandidater i Sophus Lies auditorium, UiO

Rektorteamet til Hans Petter Graver

Rektor: Hans Petter Graver

 • Jusprofessor og tidligere dekan ved juridisk fakultet.

Prorektor for forskning og innovasjon: Inger Sandlie

 • Professor i molekylærbiologi, ved Matematisk-naturvitenskapelig fakultet. 

Viserektorkandidat for utdanning: Jan Frich

 • Professor i medisin og avdelingsleder og nestleder ved Institutt for helse og samfunn, Det medisinske fakultet, UiO

Rektorteamet til Svein Stølen

Rektor: Svein Stølen, professor i kjemi

Prorektor for utdanning og læringsmiljø: Gro Bjørnerud Mo, professor i fransk 

Viserektor for forsking og internasjonalisering: Åse Gornitzka, professor i statsvitskap

Viserektor for forsking og innovasjon: Per Morten Sandset, Direktør for forsking, innovasjon og utdanning ved Helse Sørøst og professor II ved Det medisinske fakultetet.

Kilde: Svein Stølens blogg/UiO.no

Søkekomité rektorvalg UiO

 • Professor Vibeke Grøver, tidligere dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet (leder)
 • Professor em. Kaare R. Norum, tidligere dekan ved Det medisinske fakultet og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo
 • Professor Einar Lie, Det humanistiske fakultet
 • Professor Knut Liestøl, instituttleder ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
 • Førsteamanuensis Solveig Aasen, Det humanistiske fakultet
 • Seniorrådgiver Cecilie Wingerei Lilleheil, oppnevnt av tjenestemannsorganisasjonene ved UiO
 • Student Julie Sørlie Paus-Knudsen, oppnevnt av Studentparlamentet
 • Daglig leder Hilde Tonne, forprosjektet til Digital Norway/Toppindustrisenteret, styremedlem i Danske Bank Group og Vattenfall AB. Tidligere konserndirektør i Telenor 2007-2015, og tidligere direktør for Teknologi og Forskning i Hydro Oil & Energy
 • Professor, forsker og tidligere statsråd Gudmund Hernes, FAFO

Valget vil finne sted våren 2017. 

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 
Meninger · Doktorgrader. At tre av ti doktorgradsstipendiater hentes fra utlandet, er et sunnhetstegn. Blir det sju av ti kan ringvirkningene på lengre sikt ramme den hjemlige forskerrekrutteringen, mener professor emeritus Sigurd Allern. 

Karriere

Campus

Samfunn