ledermodell

Stølen frykter at eksterne styreledere kan bli for politiske

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, reagerer på utsagn om at det er vel så viktig hvem som er styreleder som rektor ved universitetene.

— Det er ingen tvil om at avisa Nordlys har en formening om hvordan ekstern styreleder kan styre universitetene, sier rektor ved UiO, Svein Stølen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisa Nordlys skrev nylig i en leder at «Valget av styreleder ved UiT er minst like viktig som ansettelsen av ny rektor». UiT skal snart få sin første ansatte rektor og eksterne styreleder.

Som gode kandidater til styreledervervet trekker avisa fram Cicero-direktør, tidligere SV-leder og utdanningsminister, Kristin Halvorsen og Civita-leder og tidligere kunnskapsminister, Kristin Clemet, som egnede kandidater.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen reagerer etter Khronos sak om dette. «Her er det fort gjort å se for seg politiske utnevnelser», skriver han på Twitter.

— Retningen Nordlys peker ut, mener jeg i alle tilfeller er svært betenkelig, sier Stølen til Khrono.

Han mener lederartikkelen til Nordlys viser en instrumentell forståelse av hva et universitet er.

— Dette tydeliggjøres ved at avisen skriver at valget av styreleder er vel så viktig som valget av rektor. Dette viser at de misforstår hva en styreleder skal være. Som om en styreleder skal ta en ledende rolle og nærmest fortelle universitetet hva man skal gjøre. Jeg må si at det bekymrer meg, sier Stølen til Khrono.

— Voldsom byråkratisk styring

Stølen viser til at Kunnskapsdepartementet allerede har stor makt ved at de utnevner eksterne styreledere og styremedlemmer, i tillegg til å ha stor innvirkning på hvem som leder Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

— Jeg frykter en for sterk politisk og byråkratisk styring over hele forskningssystemet. Dette kan være utfordrende for autonomien i sektoren. Måten Nordlys tenker om ekstern styreleder blir derfor både feiltenkt og misforstått, sier han.

Stølen mener at man istedenfor å «resirkulere» politikere bør se ut av landet, der det finnes mange sterke fagfolk.

— Det er ingen tvil om at avisa Nordlys har en formening om hvordan ekstern styreleder kan styre universitetene. Da mener jeg de har misforstått denne rollen. Det oser politikk av forslaget deres. Det de ønsker seg er tydeligvis direkte kontroll fra departement og regjering. Jeg mener dette ikke er et styringssystem som vil tjene norske universiteter og høgskoler, sier han.

Mener UiOs styringsmodell er en suksess

— Mener du at man aktivt skal unngå dem med partipolitisk bakgrunn til slike verv?

— Nei, det skal ikke være enten eller — det må være en balanse, og det har man vært ganske gode til hittil. Hos oss har vi eksterne medlemmer fra næringslivet, bank, instituttsektoren og en dansk akademiker. Det er en sterk blanding, som tjener oss godt. Men man må ikke forsterke den eksterne innflytelsen. Til syvende og sist skal det være det kollegiale som bestemmer, selvsagt i dialog med omverdenen, sier han.

Selv er Stølen tydelig på at han mener valgt rektor er det riktige.

— På UiO klarer vi helt fint å legge strategier på egenhånd og tenke langsiktig, i full åpenhet, sier han.

— Jeg vet at du ikke støtter ekstern styreleder som hovedmodell, men når det først er sånn – hva tenker du bør være rollen til vedkommende?

— Jeg mener valgt rektor er best, og at rektor kan være styreleder. Vi kjenner jo til styrelederrollen fra samfunnet for øvrig.

— Du har tro på at modellen dere bruker ved UiO vil stå seg framover?

— Det er jeg helt overbevist om. Jeg ser ikke noen argumenter for å få bort fra modellen vi har her, som jo er en suksess. Vi er et stort internasjonalt universitet, og gjør det godt på alle måleparametere. Institusjonene har ulik profil og samfunnsoppdrag, og det bør være helt fint med et mangfold også i hvordan institusjonene styres, sier han.

Powered by Labrador CMS