Valg

Stiller til valg på nytt — vil lede 250.000 studenter

— Lysten har ikke blitt mindre siden i fjor, sier Karl Magnus Nyeng, som ønsker å bli ny leder av Norsk studentorganisasjon. 

Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng håper på et annet utfall på årets landsmøte i Tønsberg 5.-7. april.

— Det var da jeg var på Arendalsuka at jeg fikk bekreftet at dette ønsket jeg fortsatt. Det var så innmari gøy å være der. Å se hva Oline drev med gjorde at jeg fikk bekreftet at det er akkurat det jeg har lyst til å gjøre også, sier Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng (37).

FAKTA

Ledervalg i Norsk studentorganisasjon

  • Valgkampen ble offisielt startet 8. januar, og skal vare fram til 25. februar, som er fristen for å levere inn kandidatskjema og få sitt kandidatur vurdert av valgkomiteen. 
  • Det er uansett åpent for å stille til valg fram til landsmøtet, som i år finner sted i Tønsberg 5.- 7. april.
  • Khrono vil fram til landsmøtet intervjue  kandidatene som stiller til ledervervet i landets største organisasjon for studenter. 

Det ble en tøff kamp om ledervervet da Norsk studentorganisasjon (NSO) skulle velge ny leder for 2023—24. På landsmøtet i april var det til slutt Oline Sæther som trakk det lengste strået, og Nyeng måtte se seg slått. 

— Stoltheten ble litt såret, og det var et kjipt øyeblikk. Men jeg sa gjennom hele valgkampen at jeg stilte mot en veldig verdig kandidat. Selv om jeg ble skuffet på egne vegne, så var jeg fornøyd med den lederen vi fikk. Hun fortjente absolutt seieren, sier Nyeng. 

Etter å ha børstet skuffelsen av seg, stilte han som lederkandidat for Velferdstinget i Oslo og Akershus, og vant. Nå er han igjen klar for å ta på seg større oppgaver, og ønsker å bli leder for NSO. 

— Lysten har ikke blitt mindre siden i fjor. Den har tvert imot bare vokst, sier Nyeng. 

Mer ledererfaring

Nyeng mener det er en bedre utgave av ham selv som stiller til valg dette året.

— Jeg har fått mer ledererfaring og blitt bedre til å sette en tydelig retning. 

Ved siden av å være leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, er Nyeng også medlem av sentralstyret i NSO i denne perioden. Det gjør ham bedre forberedt til årets valgkamp og til et eventuelt lederverv, mener han selv. 

— Fjorårets valgkamp lærte meg at jeg kan gjøre enda mer research. Jeg har fått en del gratis gjennom å sitte i NSOs sentralstyre det siste halvåret. Det gjør at jeg har enda mer kjøtt på beinet når det kommer til kjennskap til organisasjonen, sier Nyeng. 

Han berømmer Sæther for jobben hun har gjort hittil, og mener hun har klart å være en tydelig leder utad og internt. 

Nyeng trekker fram studentøkonomi som den viktigste saken for ham som eventuell NSO-leder.

— Den viktigste kampen

Nyeng trekker, ikke overraskende, fram studiestøtten som sin viktigste sak hvis han blir NSO-leder. 

Studentene jublet før jul da budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene ble lagt fram. En økning på 10 prosent i studiestøtten gjør at studenter får nesten 14.000 kroner mer i året å rutte med. 

Men økningen er fremdeles et stykke unna den langvarige målsettingen til NSO om å koble studiestøtte til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G). Med justeringen i forliket er studiestøtten på rundt 1,27 G. 

— Det hadde vært et av de enkleste grepene for å gjøre studenttilværelsen mindre bekymringsfull. Selv om studiestøtten har økt både i år og for neste år, er vi ikke sikret at den ikke blir spist opp av inflasjon. Derfor vil det fortsatt være den viktigste kampen fremover. 

Stolteste øyeblikk

Den studentpolitiske karrieren til Nyeng begynner etter hvert å bli lang. Han har tidligere vært engasjert i studentpolitikken ved OsloMet, og var leder av studentparlamentet i 2022/23. Nå er han halvveis i vervet som leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, og søker et år til med studentpolitikk i NSO. 

— Hva er du mest stolt av i din studentpolitiske karriere? 

— I byrådserklæringen til det nye byrådet i Oslo fikk studentpolitikken skikkelig gjennomslag, og det er jeg innmari stolt over.

Han trekker også fram studentboliger som en av kjernesakene hans dersom han blir NSO-leder. 

— Undersøkelser viser at studenter som har vokst opp nær et studiested og et studietilbud de ønsker, fortsatt flytter vekk for å studere. Det betyr at vi er avhengige av studentboliger. Når vi har så lag dekningsgrad som vi har i dag, er vi avhengige av å bygge flere og tryggere studentboliger enn vi gjør i dag. 

To ulike politikere

Nyeng har vært studentpolitiker under både statsrådstiden til Ola Borten Moe (Sp) og Sandra Borch (Sp). Han opplever to ganske forskjellige politikere, selv om politikken er den samme.

Der den ene var tydelig på at han ikke var en tillitsvalgt for sektoren, og som ble erklært «persona non grata», ikke velkommen, av enkelte studentparlament, har Borch vært opptatt av å si at hun skal være studentenes stemme inn i regjeringen. 

— Det er ikke så ulik politikk, men det er en helt annen måte å bli møtt på. Hun er ærlig om sine uenigheter med studentbevegelsen, det kommer vi ikke unna med den statsråden som skal stå oss nærmest, men det er en annen opplevelse av å bli sett og hørt. Hun har vist at hun har et ønske om å være ute blant studentene, sier Nyeng.

Selvplagiat-kritikk

En sak som har fått mye oppmerksomhet i mediene, og blant studenter, er en selvplagiat-sak ved Høgskolen i Innlandet. 

Sist uke ble det klart at Kunnskapsdepartementet har valgt å anke en dom fra Borgarting lagmannsrett til Høyesterett fordi de mener dommen vil skape en rekke uklarheter i hvordan institusjonene skal forholde seg til fusk. 

I dommen ble studenten frikjent av lagmannsretten etter at hun ble utestengt i ett år for å gjenbruke sin egen tekst på en konteeksamen i et fag på praktisk pedagogisk utdanning (PPU). 

— Det har vært utfordrende at det praktiserer ulikt fra institusjon til institusjon, og at det er totalt ulikt hvor hardt selvplagiat straffes. Det er bekymringsverdig. Det er noen uproporsjonale konsekvenser i selvplagiat-saker. Jeg tror utdanningsinstitusjonene må gå i seg selv og vurdere sin egen praksis, sier Nyeng.

Brettspillkonge

Veien fram til å bli heltidsstudentpolitiker har vært lang for 37-åringen. Drømmen var i utgangspunktet å bli billedkunstner, og han startet utdanningen på den nå nedlagte Oslo kunstfagskole i 2005. Etter to år der ønsket han å fortsette utdannelsen på Kunstakademiet, men måtte etter gjentatte avslag vende hjem til Trøndelag.

Etter mange år som butikkmedarbeider, dro han igjen tilbake til Oslo i 2018 og ble kjent med vernepleieryrket gjennom å jobbe som miljøarbeider. Høsten etter begynte han på en bachelorgrad i vernepleie, som han fullførte i 2022.

På fritiden liker Nyeng å spille, og trekker fram Cards against Humanity og Catan som personlige favoritter. 

— Er du en dårlig taper? 

— Jeg var nok både en sur og dårlig taper før, men nå blir jeg bare litt snurt og ber heller om revansje når jeg taper.

Powered by Labrador CMS