Norsk studentorganisasjon

Oline Marie Sæther er studentenes nye leder

Den nye lederen av Norsk studentorganisasjon mener studentøkonomi er hennes viktigste sak.

Oline Marie Sæther er valgt til ny leder av Norsk studentorganisasjon.
Publisert Oppdatert

Tønsberg (Khrono): Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt landsmøte valgte i dag Oline Marie Sæther (26) som ny leder av organisasjonen. Hun tar dermed over rollen som Norges mektigste student, og kommer til å representere over 260.000 studenter det kommende året.

Den andre lederkandidaten, Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng, nådde dermed ikke opp.

Den nåværende lederen av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO) brøt ut i et stort smil da hun ble annonsert som ny NSO-leder.

— Nå er det mest glede. Og det er litt deilig å vite hva jeg skal gjøre neste år. For det har jeg kjent litt på de siste ukene. Skal jeg begynne å planlegge, eller skal jeg ikke? sier Sæther til Khrono.

Enstemmig innstilt

Sæther var enstemmig innstilt som leder av valgkomiteen i NSO. Komiteen mente at Sæther ville være en sterk og tydelig stemmer som kan få gjennomslag utad og virke samlende innad.

— I sin rolle som leder av Studentparlamentet ved UiO, har Sæter utvist imponerende politisk teft og gjort en god profil i media. Gjennom «persona non grata»-saken har hun vist at hun er tilpasningsdyktig og kommuniserer godt rundt vanskelige saker, skriver de videre.

Valgkomitéen la videre vekt på at Sæther viste et tydelig engasjement for de store målene til norsk studentbevegelse, som å knytte studiestøtten til 1,5 G av grunnbeløpet i folketrygden.

— Sæther reflekterer godt rundt hvordan vi kan formidle dem og strategisk jobbe mot dem. Samtidig viser hun kreativitet, både rundt tilnærming til eksisterende saker og rundt nye saker å sette på agendaen, skriver valgkomitéen.

Avtroppende leder av NSO, Maika Godal Dam, er fornøyd med valget.

— Oline er tydelig, ambisiøs, og en trofast representant for de hun snakker på vegne av. Jeg er overbevist om at organisasjonen er i de beste hender.

Økonomi viktigst

Sæther forteller at studentøkonomi er hennes størst og viktigste oppgave når hun tar over som NSO-leder.

— Det har vært en diskusjon på landsmøtet om NSOs krav om å knytte studiestøtten til 1,5G eller om kravet skal økes til 2G. Samtidig er det ingen spesiell stort støtte på Stortinget for å oppfylle kravet om 1,5G. Har du noen smarte ideer?

— Det står i mange partiprogrammer at de ønsker en studiestøtte til 1,5G. Så må vi finne ut av hvordan de ser for seg at vi faktisk kan komme dit at de sier at de vil oppfylle kravet. En løsning kan være å knytte det til grunnbeløpet som et første steg, og lage en opptrappingsplan mot 1,5G, slik man gjorde med 11 måneders studiestøtte.

Sæther beskriver at hun liker å sette seg mål og jobbe målrettet for dem når Khrono ber henne beskrive hvilke egenskaper hun tar med seg inn i ledervervet.

— Og så liker jeg å jobbe sammen med folk. Og det må også en NSO-leder gjøre, både internt i organisasjonen og med dem vi skal påvirke. Og så gir jeg meg ikke så lett. Jeg har sikkert irritert ulike ledere ved Universitetet i Oslo et par ganger, men det har jeg det fint med.

Lang fartstid som studentpolitiker

Sæther fortalte da hun lanserte sitt kandidatur at studentøkonomien, læringsmiljøet og studentenes helse er blant hennes kampsaker.

Blant annet mente hun at kreative løsninger må til for å løse den stramme økonomiske situasjonen for studenter.

— En sak jeg har jobbet en del med ved UiO, er å få institusjonene til å ansette flere studenter. Det ønsker jeg mer av enten det er som lærerassistenter eller forskningsassistenter. Jeg har vært med på et prosjekt ved Det medisinske fakultet der studenter har blitt ansatt som mentorer for yngre studenter. Det er med på å bygge et fellesskap og gir disse studentene ledererfaring.

Hun beskrev seg selv som en «uredd» leder, som liker å bygge team.

Sæther er medisinstudent i utgangspunktet, men har de siste årene tatt på seg det ene vervet etter det andre.

Før hun ble leder av SP-UiO, var hun studie- og læringsmiljøansvarlig i samme studentparlamentet. Før det ledet hun medisinsk studentutvalg i to og et halvt år.

— Hoppe i strikk

— En viktig del av jobben er å være en synlig person. Og hva tenker du om den oppgaven, som å stille opp i Dagsnytt 18-studio?

— Jeg har hoppet i strikk, og jeg tenker at det ligner på det. Du må «gønne» på, og vite så godt du kan hva du gjør. Og jeg har et apparat rundt meg som kommer til å hjelpe i de øyeblikkene.

— Er det en type situasjon du trives i, eller er det også en liten klump i magen?

— Det er mest gøy. Det er en del av motivasjonen for å gjøre dette. Å få lov til å prøve seg i slike situasjoner og teste deg selv, det er gøy. Jeg har sagt det siden jeg startet med medisinstudiet at jeg vil jobbe med akuttmedisin. Når det er høyt press, så går det enten bra, eller så går det over. Det er litt feil å si, kanskje, når det står om liv, men jeg synes sånne situasjoner er gøy.

Dette er NSOs arbeidsutvalg for året 2022/23

Leder: Oline Marie Sæther

Nestleder: Ole-Markus Simonsen

Fag- og forskingspolitisk ansvarlig: Harald Bolstad Evensen

Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig: Elida Linnea Slettum

Velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig: Max Henrik Arvidsson

Internasjonalt ansvarlig: Jens Bartnes

Powered by Labrador CMS