Direktør i Statistisk sentralbyrå, Christine Meyer, får kritikk for kravet om at forskerne hennes må publisere i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter. Her er hun på vei inn til finansminister Siv Jensen for å forklare seg om omorganiseringen i byrået. Foto: Morten Uglum

Kritikk mot Meyers krav om publisering i SSB

Det er et urimelig krav at forskere ved Statistisk sentralbyrå skal publisere i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter, mener økonomiprofessor Åge Johnsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå (SSB) omorganiserer og vil flytte 25 forskere fra byråets forskningsavdeling over i statistikkavdelingen.

Begrunnelsen er at forskningsavdelingen skal rendyrkes og det er et krav at forskerne skal publisere i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter.

— Den anerkjente metoden for kvalitetssikring av forskning er fagfellevurdering. Denne kvalitetssikringen foregår gjennom at forskere vurderer hverandres arbeider. For at vår hovedoppgave, som er forskning for det norske samfunnet, skal være på et høyt nivå, er det et krav at forskerne også skal bruke noe av sin tid til å publisere i gode internasjonale tidsskrifter, heter det i en redegjørelse på SSBs nettsider.

Omorganiseringen har skapt kraftige reaksjoner og er nå utsatt til etter at Meyer har hatt et nytt møte med finansminister Siv Jensen neste uke.

SSB er et statlig forvaltningsorgan som er underlagt Finansdepartementet. Totalt jobber 885 personer i byrået, ifølge årsmeldingen for 2016, mens antall ansatte i forskningsavdelingen er 75.

Jeg tenker at mye av det SSB forsker på ikke skal ut i internasjonale
topptidsskrifter.

Åge Johnsen

Mener kravet er urimelig

Økonomiprofessor Åge Johnsen ved Institutt for offentlig administrasjon og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier han synes det er urimelig å kreve at forskerne ved SSB skal publisere i internasjonale, vitenskapelige tidsskrifter.

— Jeg tenker at mye av det SSB forsker på ikke skal ut i internasjonale topptidsskrifter. Det er viktig at forskningen ved SSB har god kvalitet, selv om den ikke passer i disse tidsskriftene. SSB har en annen rolle, og jeg synes det er helt greit at de ikke nødvendigvis publiserer internasjonalt, sier han.

Johnsen sier at det som publiseres i internasjonale vitenskapelige topp-tidsskrifter er ting som først og fremst har en nyhetsverdi for akademikere.

— Beslutningsrelevant forskning, som SSB driver med, er en litt annen ting og har ikke den samme verdien for andre akademikere, sier han.

Han mener derfor det feil å vurdere forskerne i byrået ut fra hvor mye de publiserer i de vitenskapelige tidsskriftene.

— Det er greit at de skjeler til vitenskapelig produksjon, men jeg synes ikke det bør være avgjørende for en slik overflytting. Det blir for firkantet, sier Johnsen.

Opp til ledelsen

Professor Ole Gjølberg ved Handelshøyskolen på NMBU sier til Khrono at han ikke har noen god innsikt i  hvor og hvor mye forskerne ved SSB publiserer.

— Min prinsipielle mening er at forsknings- og utredningsinstitusjoner selv bør få lov til å bestemme sin faglige profil og sine prioriteringer, gitt det oppdraget som institusjonen har.  Det er direktøren og de andre lederne ved SSB som bestemmer faglig rekruttering og hvor de enkelte medarbeiderne skal plasseres. Ikke Finansministeren, media eller forskere ved andre institusjoner, sier Gjølberg til Khrono.

Økt publisering

Ifølge SSBs årsrapport for 2016 sto byrået bak 70 eksterne publiseringer i fjor, noe som var en oppgang fra 59 i 2015. Av disse var 48 i internasjonale fagtidsskrifter, og ifølge årsrapporten har antallet ligget mellom 40 og 50 hvert år siden 2008, med en topp på 68 i 2012.

Før 2008 var nivået lavere og varierte fra 19 til 31.

« I tillegg til at omfanget derfor er på et høyere nivå nå enn før 2008, har vi de siste årene også sett en klar økning i innslaget av artikler i særlig gode tidsskrifter, heter det i rapporten, der det også står at fire av SSBs medarbeidere disputerte i 2016.

SSB-direktør Christine Meyer har møtt mye kritikk for omorganiseringen, og ikke minst for kravet om at forskerne må publisere i «gode internasjonale tidsskrifter».

Støtter Meyer

Men Meyer får også støtte, blant annet fra økonomiprofessor Hans Hvide ved Universitetet i Bergen.

Han sier til Dagens Næringsliv at han mener forskningen ved SSB ikke holder mål målt etter vanlige kriterier, og at Meyer gjør rett i omorganisering og nedskalering av avdelingen.

— Det som har skjedd er jo at SSB er blitt et orakel. Da er det også utrolig viktig at de holder høy standard, og ikke presenterer hjemmesnekrede ting de måtte mene og føle, sier Hvide til DN.

Førsteamanuensis Torfinn Harding ved Norges Handelshøyskole støtter også Meyer i det hun gjør og han mener det er riktig å legge vekt på internasjonal publisering for å kvalitetssikre forskningen.

— Jeg merker meg at argumentene for dem som er mot dette endrer seg hele tiden. Jeg har en følelse av at motstanderne tidlig har bestemt seg for å være mot en endring som kan heve kvaliteten fremover, sier han til DN.

Christine Meyer selv sier til Dagens Næringsliv at hun ikke føler behov for å kommentere saken, og at hun jobber med en plan hun skal legge fram for finansministeren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS