Arendalsuka

Søkersvikt og ekstrem oppussing i Arendal

Universiteter og høgskoler planlegger stor deltakelse under Arendalsuka i år, men uten Borten Moe som prioriterer studiestart. Blant temaene er søkertall som stuper og statsrådens ekstreme oppussingsplaner.

I fjor sto det 1725 arrangementer på programmet og i følge Arendalsukas egne estimater besøkte 150.000 publikummere byen i løpet av uka.
Publisert Oppdatert

Arendalsuka foregår 14. — 18. august og universiteter og høgskoler planlegger omfattende deltakelse. Her er noen smakebiter på hva de skal delta med.

Framtidens kompetansebehov blir et av de aktuelle temaene, slik det har vært gjennom denne våren med regjeringens Utsynsmelding i mars og Kompetansebehovsutvalgets rapport som ble lagt fram i juni.

Hvordan vil akademia og samfunnet løse et kompetansebehov i sterk endring, er spørsmålet som Universitets- og høgskolerådet (UHR), Norsk studentorganisasjon (NSO) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) inviterer til debatt om 17. august. Ifølge programmet håper man på forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moes deltakelse, men han kommer ikke, får Khrono opplyst fra Kunnskapsdepartementet.

Statsråden prioritere reiser og arrangementer knyttet til studiestart, som i fjor, mens statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel skal delta på en rekke arrangementer i Arendal.

Nye styringssignaler

Borten Moes «ekstreme oppussing» med flere nye styringssignaler for sektoren er temaet Universitets- og høgskolerådet (UHR), Akademiet for yngre forskere og Vitenskapsakademiet tar opp på Arendalsuka under et debattmøte torsdag 17. august. 

Truer dagens politikk uavhengigheten til universitetene og høgskolene, deres demokratiske integritet og akademiske frihet, spør de.

Blant debattantene er nettopp statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel og UHR-leder Sunniva Whittaker.

Også Universitetet i Bergen i samarbeid med Khrono tar den store «sektordebatten » med et kunnskapspolitisk toppmøte, der blant andre Lise Selnes (Ap), Kari Anne Jønnes (H) og Himanshu Gulati (Frp) deltar, sammen med NTNU-rektor Anne Borg, Forskerforbundets leder Guro Lind og UiB-rektor Margareth Hagen. Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet er også invitert. 

Statssekretær Oddmund L. Hoel var høyt og lavt under Arendalsuka i fjor, her sammen med NSO-leder Maika Godal Dam.

Forskning i næringslivet skal opp

Regjeringen har startet arbeidet med en strategi for å få mer forskning i næringslivet og har satt som mål at FoU-investeringene i næringslivet skal utgjøre to prosent av BNP innen 2030. 

Dette tilsvarer nær en dobling på åtte år og hvordan skal det la seg gjøre, spør Universitetet i Agder, NTNU, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo, Høyskolen Kristiania, OsloMet, UiT Norges arktiske universitet. 

De arrangerer sammen en debatt om temaet 17. august og spør hvilken rolle universiteter skal ha for å bidra til at toprosentmålet skal nås.

Toppmøte om forskning står på programmet igjen i år, for sjette gang, og det er rektor Anne Borg ved NTNU og konsernsjef Alexandra Bech Gjørv som inviterer. Temaet her er regjeringens strategi for å få opp forskningen i næringslivet og den kommende stortingsmeldingen om forskningssystemet.

Borg og Bech har også invitert Ola Borten Moe, men han kommer jo ikke.

Søkertall som stuper

Sviktende søkertall innen realfag, sykepleie, lærerutdanning og IT-fag er tema for flere debatter under Arendalsuka.

Realfagskrisen er temaet Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Tekna tar opp til debatt 15. august. De viser til at naturfagene har en sentral rolle i løsningen av mange av utfordringene i dag og i framtiden, men få ønsker å studere fagene og få ønsker å bli lærere i fagene. Dette er en utvikling som har vart i flere år, og toppet seg med rekordlave tall i år, påpeker de.

Rektor Dag Rune Olsen er verten når UiT Norges arktiske universitet samme dag tar opp sykepleierkrisen. «Søkertallene til sykepleierutdanningene fortsetter å synke. Hvordan kan vi i fellesskap snu trenden?» er tittelen på arrangementet.

UiT viser til stor sykepleiermangel, spesielt i nord, samtidig som søkertallene til sykepleierutdanningene stuper. Nedgangen fra 2022 er på over 10 prosent og spørsmålet til debatt er hva som må gjøres for at flere skal velge å bli sykepleiere.

Mot katastrofe for kompetanse

«Hvorfor vil ingen bli lærere om dagen», spør Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i Arendal 16. august. USN viser til skrekkhistorier fra norsk skole og rop om krise, og spør hvorfor søkningen stuper til et yrke tradisjonelt har hatt høy status og tillit. Samtidig viser en undersøkelse fra Høgskolen i Innlandet at lærere flest trives i jobben, så hva kan gjøres for å sikre barna våre nok kompetente lærere, er spørsmålet til debatt.

Rektor Anne Borg ved NTNU deltar når temaet er den stor mangelen på IT-kompetanse om dagen. NTNU påpeker at Norge styrer mot en kompetansekatastrofe hvis ikke utdanningstakten økes og spør hvordan dette kan skje? Må koding bli obligatorisk fag i grunnskolen, er et av spørsmålene NTNU stiller sammen med IT-selskapet twoday 15. august.

Uforberedt på studier

Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) tar også turen til Arendal og arrangerer sammen med Universitetet i Agder et møte 17. august om hvordan studenter kan få en bedre overgang til høyere utdanning.

I 2018 spurte Nokut studentene om hvordan videregående forbereder dem til høyere utdanning. Rundt en tredjedel svarte at de var lite forberedt på områder som kritisk tenkning, praktisk kunnskap, akademiske skriveferdigheter og tekstforståelse. Tallene ble presentert i Studiebarometeret for 2019.

Et årvisst arrangement er Studentnach som NSO og ANSA står bak, i år for 11. gang. Her tas de seriøse diskusjonene om høyere utdanning i en uformell og lystig paneldebatt, heter det, og i panelet sitter foreløpig Roy Steffensen (FrP) og Mari Holm Lønseth (H).

Ny allianse oppstår

«Festbrems eller partyfikser - trenger vi regionale universiteter?» er tittelen på debattmøtet Høgskulen på Vestlandet (HVL) arrangerer sammen med Nord universitet, Høgskolen i Innlandet (HINN) og Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Arrangementet markerer starten på et nytt samarbeid mellom disse fire om hvilken rolle de brede, regionale universitetene skal ha i årene framover. En samarbeidsavtale skal signeres og tre av rektorene er til stede; Gunnar Yttri ved HVL, Petter Aasen ved USN og Peer Jacob Svenkerud ved HINN, mens Nord universitet deltar med prorektor Ketil Heiane.

Krasjer vi festen til de gamle disiplinuniversitetene eller kan flercampusinstitusjonene spille en viktig rolle for regional vekst og utvikling, spør de fire nye samarbeidspartnerne.

Statssekretær mot veggen

Som i fjor skal Forskerforbundet og Norsk studentorganisasjon (NSO) stille statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel til veggs. Det skjer 16. august og han får møte kritikerne, svare studenter, forskere, rektorer og andre på deres spørsmål, og utdype regjeringens politikk.

Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger deltar når debatten handler om ytringsklimaet i klimadebatten 15. august. UiS viser til en ny undersøkelse som viser at 1 av 4 nordmenn er klimaskeptikere. Hvordan står det egentlig til med klimadebatten i Norge og hvem er det som ytrer seg, spør UiS.

Fagpersonenes arena

I likhet med de fleste andre universiteter og høgskoler er OsloMet opptatt av å dele kunnskap på sine ulike fagfelt under Arendalsuka. Forskere og fagpersoner deltar i stort monn, på egne og andres arrangementer.

— For universitetet OsloMet er det viktig å være til stede på Arendalsuka for å vise fram at forskning er et viktig grunnlag for en kunnskapsbasert samfunnsutvikling, sier rektor Christen Krogh.

OsloMet ved arbeidsforskningsinstituttet AFI skal blant annet lansere Arbeidslivsbarometeret sammen med YS. Her måles tilstanden for norsk arbeidsliv og forskere fra AFI legger fram ferske resultater.

Grunnforskning og AI

På det omfattende programmet til Universitetet i Agder står blant annet en panelsamtale om grunnforskningens plass i dagens forskningspolitikk. Forskere og politikere skal diskutere de utfordringer og muligheter som eksisterer, og utforske hvordan grunnforskning kan bidra til innovasjon, kunnskapsutvikling og samfunnsendring, heter det om arrangementet, som foregår i samarbeid med Senter for grunnforskning (CAS). 

Og fra Universitetet i Bergen kommer professor Jill Walker Rettberg ved Senter for fremragende forskning i digital kultur for å innlede om AI-kultur tirsdag. Et av spørsmålene er: Hva skal vi med kunstnere, forfattere og musikere hvis kunstig intelligens kan skape bilder, tekster, fortellinger og musikk av så god kvalitet? Etter innledningen blir det paneldebatt, som har fått tittelen «Den store AI-kulturdebatten - kunsten i det kunstige».

Ubehagelig fra UiO

Universitetet i Oslo (UiO) tar ubehagelige samtaler på Arendalsuka, foreløpig er fire på programmet 16. og 17. august.  Samtalene skal handle om det som er vondt, krevende eller til og med risikabelt å snakke om. 

Den første har tittel «Den perfekte stormen» og handler om hva som skjer om Russland sikrer en seier i Ukraina, Kina invaderer Taiwan og Donald Trump vinner presidentvalget i USA? UiO startet denne debattserien i Arendal i fjor og hadde da akkurat samme tema til debatt. I år er spørsmålet: Har den perfekte stormen rykket enda nærmere? 

(Endringslogg 25.06.23 kl. 22.07: Lagt til arrangement om Kunnskapspolitisk toppmøte torsdag 17.august. 26.06.23 kl 17.30: Lagt til arrangementene Ubehagelige samtaler fra UiO)

Powered by Labrador CMS