Høgskolen i Innlandet

Snart universitet: — En gledens dag for studentene

Mange jublet på Lillehammer da Høgskolen i Innlandet ble godkjent som universitet torsdag. Bak gleden truer en strammere økonomi og kostnader som skal ned.

Rektor Peer Jacob Svenkerud mottar blomster fra studentrepresentant i høgskolestyret, Tiril Frisk Vinje.
Publisert

Lillehammer (Khrono): Kort tid etter at rektor Peer Jacob Svenkerud hadde fått telefonen fra Nokuts direktør om at styret i Nokut hadde sagt ja, og Høgskolen i Innlandet skal bli Norges 11. universitet bare kongen sier ja, fyltes kantina på studiested Lillehammer opp med ansatte og studenter, med små og store forventninger til hva dette ville innebære.

Veien mot å bli universitet

  • Prosjekt Innlandsuniversitetet

    Fylkene Oppland og Hedmark nedsetter et prosjekt kalt Innlandsuniversitetet på et felles politisk toppmøte på Honne, Biri.

  • Alle sa nei

    Etter 12 år med lokaliseringsdebatter, og et forbruk på 200 millioner eksterne kroner fra fylket, kommuner og energiselskaper sa to av tre høgskolene nei til videre samarbeid.

  • Gjøvik og Lillehammer prøver å finne sammen

    Høgskolene i Gjøvik og Lillehammer forsøker seg på et prosjekt Opplandsuniversitetet. Men Høgskolen i Gjøvik søker seg til NTNU.

  • Høgskolen i Gjøvik fusjonerer med NTNU

    NTNU tar med seg alle de tre høgskolene Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag, fusjonen er en realitet fra 1. januar 2016.

  • Høgskolen i Innlandet er en realitet

    Kathrine Skretting var blitt rektor i Lillehammer og fant raskt sammen med rektor for Høgskolen i Hedmark, Anna Linnea Ottosen. 1. januar 2017 var Høgskolen i Innlandet en realitet.

  • Sendte sin første universitetssøknad

    Daværende rektor Kathrine Skretting sier at universitetsambisjonen var limet og drivkraften bak fusjonen, og dermed det viktigste prosjektet den sammenslåtte høgskolen jobbet med.

  • Fikk avslag av Nokut-styret

    Det var et hardt slag for rektor Kathrine Skretting og begge høgskolene, at de fikk tommel ned fra Nokut med tanke på å bli universitet.

  • Ny søknad sendes

    Etter flere utsettelser var det klart. Nåværende rektor Peer Jacob Svenkerud og prosjektleder Anna Linnea Ottosen leverer ny søknad om å bli universitet.

  • Den sakkyndige komiteen til Nokut sier ja

    Etter to ekstra runder, og drøyt halvannet år etter at søknaden ble sendt sier Nokuts sakkyndige komite ja til Høgskolen i Innlandet, og anbefaler at de blir universitet.

  • Nokut sitt styre skal behandle saken

    Det er ventet at styret slutter seg til innstillingen fra den sakkyndige komiteen. Deretter skal saken til Kongen i statsråd, departementet kan ikke opplyse om når det vil skje.

Tiril Frisk Vinje sitter i høgskolestyret som en av to studentrepresentanter. Hun er student ved filmskolen på studiested Lillehammer.

— Gratulerer så mye, sa hun da hun overrakte blomster til rektor Peer Jacob Svenkerud, rett etter at han hadde fått beskjeden fra Nokut.

— Det at Høgskolen i Innlandet nå blir et universitet er en stor milepæl. Universitetsstatus betyr økt satsing på forskning og innovasjon, som gir studentene mulighet til å være en del av banebrytende prosjekter. Det anerkjenner den faglige tyngden vi allerede har på skolen, og åpner for muligheter til å delta i internasjonale samarbeid. Det er en stor dag for oss studenter, sier Vinje til Khrono.

— Bedre å si at man studerer ved et universitet

I kantina var blant annet studentene Thea Synnøve Ortopan, Thea Juvena Jeanine Nordensgaard Hagmansen, Thea Pauline Akerholt og Daniel Løvås Fredriksen. De studerer alle pedagogikk på studiested Lillehammer.

— Er dere opptatt av at stedet dere studerer snart blir universitet?

— Kanskje litt, men lærerne våre er nok mer opptatt av dette, sier Ortopan.

— Men det blir litt greiere å kunne si at man studerer ved et universitet. Det er jo det dette egentlig er. Ikke alle skjønner det helt når vi sier høgskole, sier Akerholt.

— Har dere merket noen forskjell?

— Ja kanskje litt. Vi tenker at det har blitt litt mer ordentlig alt sammen, litt mer struktur og sånn, sier Hagmansen.

Lillehammerstudenter: Thea Synnøve Ortopan, Thea Juvena Jeanine Nordensgaard Hagmansen og Thea Pauline Akerholt merker at det litt at høgskolen snart blir universitet.

Mørke skyer over jubeldagen

Roald Undlien er seksjonsleder for bachelor i barnevern, sosialt arbeid og vernepleie og Hanne Glemmestad er instituttleder for Institutt for sosialvitenskap og veiledning. Vi treffer dem på kontoret rett i forkant av dagens gladmelding fra Nokut.

Roald Undlien Seksjonsleder for bachelor i barnevern, sosialt arbeid og vernepleie Hanne Glemmestad Instituttleder for institutt for sosialvitenskap og veiledning

— Det er klart vi syns det er stas. Det har vært en lang vei mot dette målet, men i hverdagen overskygger nok den økonomiske situasjonen og arbeidet med hvordan vi skal få endene til å møtes, det at vi faktisk blir universitet, sier de to.

På Universitet på Storhove, som Bernt Hagtvet harselerte med tidligere i sommer, var ledelsen ved høgskolen samlet sammen med et oppbud av journalister rett i forkant av at det var ventet at Nokut skulle ringe Svenkerud og gi beskjed om utfallet. Ikke overraskende ble det et ja. 

Rett i etterkant kom tidligere rektor Kathrine Skretting inn og overrasket Svenkerud med en god klem.

— Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag, sa en smilende Skretting.

På vei ut fra rommet fikk Svenkerud i tillegg til blomster fra studentene, også blomster fra hovedverneombudet Turid Thomassen.

God stemning i kantina: Ole Gunnar Austvik og Peer Jacob Svenkerud.

Lykkønsker på vei ut fikk Svenkerud også fra Ole Gunnar Austvik som har vært med på arbeidet med universitetsprosjektet i svært mange år.

— Det er helt utrolig at vi faktisk har kommet hit, sa han da han smilende møtte rektor i kantina.

Holde på nær profil

Kathrine Skretting og Stine Grøvold, prorektor for utdanning, var på sin side opptatt av at det er viktig at det nye universitetet klarer å holde på sin unike profil i tiden framover.

— Vi blir et universitet som er tett på studentene våre og tett på omgivelsene. Dette er en profil vi må holde på, sier Grønvold.

— Ja, og det er nødvendigvis ikke en billig profil, så her må det jobbes, sier Skretting.

Kathrine Skretting og Stine Grønvold

En rørt rektor

Vi sitter sammen med rektor Svenkerud i kantina noen minutter, og må spørre:

— Hva er det viktigste du tenker på nå?

— Det er lett å tenke at jobben er ikke gjort. Det første vi skal gjøre nå er å etablere oss som et godt universitet. Samtidig som vi står overfor det vi opplever som en storm rundt rammebetingelsene. Vi skal altså navigere i det landskapet som er at vi må trekke kostnader ned, samtidig som vi skal bygge kvalitet. Rundt dette har vi et sunt press fra omgivelsene om å levere som et universitet, men i likhet med de fleste andre institusjoner i sektoren er det de økonomiske nedskjæringene som tar mye av fokuset, sier Svenkerud.

Men først av alt er 12. september både en stor dag for rektor og en gledens dag.

— Jeg begynte faktisk å gråte da jeg snakket med NRK her. Og jeg er ikke en som gjør slikt. Det har vært mange år med mye arbeid, og utrolig mange mennesker både på høgskolene, men også i våre omgivelser som har bidratt. Dette er stort, sier Svenkerud.

Blomster fra hovedvernombudet: Turid Thomassen og Peer Jacob Svenkerud.

Gratulerer fra Stortinget

Marit Knutsdatter Strand (Sp) som sitter i utdanningskomiteen og på Opplandsbenken på Stortinget, sendte gratulasjonshilsener til innlandsuniversitetet.

— De har jobba godt over tid, og Høgskolen i Innlandet har gode fagmiljø med god oppslutning blant studenter og arbeidsliv både lokalt og nasjonalt. Nå legges grunnsteinen for et nytt kapittel i denne institusjonens betydning for utdanning og forskning med rot i Innlandet, sier Strand og legger til:

— Dette er også et resultat av politikk, og Senterpartiet er glade for at kvalitet får høyere fokus framfor kvantitet når universitet blir etablert. 

Powered by Labrador CMS