innlandet

Jubler for universitet i Innlandet

Nokut-styret anbefaler at Høgskolen i Innlandet blir universitet. Nå gjenstår bare et formelt «ja» fra Kongen i statsråd før Universitetet i Innlandet formelt er etablert.

Rektor Peer Jacob Svenkerud og resten av rektoratet ved Høgskolen i Innlandet
Rektor Peer Jacob Svenkerud og prorektorene Ine Wigernæs (t.v.), Stine Grønvold og Marit Sletmoen er samlet på Lillehammer og mottar telefonen fra Nokut som bekrefter at Høgskolen i Innlandet er godkjent som universitet.
Publisert Sist oppdatert

Lillehammer (Khrono): — Mange har jobbet hardt for denne anerkjennelsen. Med universitetsstatus innfrir vi vårt viktigste strategiske mål. Vi er kjempestolte, og klare til å vise oss statusen verdig, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

— Historisk dag

Veien mot å bli universitet

  • Prosjekt Innlandsuniversitetet

    Fylkene Oppland og Hedmark nedsetter et prosjekt kalt Innlandsuniversitetet på et felles politisk toppmøte på Honne, Biri.

  • Alle sa nei

    Etter 12 år med lokaliseringsdebatter, og et forbruk på 200 millioner eksterne kroner fra fylket, kommuner og energiselskaper sa to av tre høgskolene nei til videre samarbeid.

  • Gjøvik og Lillehammer prøver å finne sammen

    Høgskolene i Gjøvik og Lillehammer forsøker seg på et prosjekt Opplandsuniversitetet. Men Høgskolen i Gjøvik søker seg til NTNU.

  • Høgskolen i Gjøvik fusjonerer med NTNU

    NTNU tar med seg alle de tre høgskolene Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag, fusjonen er en realitet fra 1. januar 2016.

  • Høgskolen i Innlandet er en realitet

    Kathrine Skretting var blitt rektor i Lillehammer og fant raskt sammen med rektor for Høgskolen i Hedmark, Anna Linnea Ottosen. 1. januar 2017 var Høgskolen i Innlandet en realitet.

  • Sendte sin første universitetssøknad

    Daværende rektor Kathrine Skretting sier at universitetsambisjonen var limet og drivkraften bak fusjonen, og dermed det viktigste prosjektet den sammenslåtte høgskolen jobbet med.

  • Fikk avslag av Nokut-styret

    Det var et hardt slag for rektor Kathrine Skretting og begge høgskolene, at de fikk tommel ned fra Nokut med tanke på å bli universitet.

  • Ny søknad sendes

    Etter flere utsettelser var det klart. Nåværende rektor Peer Jacob Svenkerud og prosjektleder Anna Linnea Ottosen leverer ny søknad om å bli universitet.

  • Den sakkyndige komiteen til Nokut sier ja

    Etter to ekstra runder, og drøyt halvannet år etter at søknaden ble sendt sier Nokuts sakkyndige komite ja til Høgskolen i Innlandet, og anbefaler at de blir universitet.

  • Nokut sitt styre skal behandle saken

    Det er ventet at styret slutter seg til innstillingen fra den sakkyndige komiteen. Deretter skal saken til Kongen i statsråd, departementet kan ikke opplyse om når det vil skje.

Høgskolen søkte universitetsstatus i desember 2022. Søknaden er gjennomgått og vurdert av en sakkyndig komité oppnevnt av Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.

I juni konkluderte komitéen med at Høgskolen i Innlandet tilfredsstiller kravene for å bli universitet. 

Nå har styret i Nokut avgjort at høgskolen kan få universitetsakkreditering.

Nokut-direktør Kristin Vinje gratulerer Innlandet med universitets-ja.

— Jeg vil gratulere alle studenter og ansatte ved Høgskolen i Innlandet på denne historiske dagen. Gjennom denne prosessen har de vist at høgskolen har den kvaliteten som skal til for å kunne bære det ansvaret universitetsakkrediteringen gir, sier Nokut-direktør Kristin Vinje, i en pressemelding.

— Et kvalitetsstempel

Med universitetsakkreditering trenger man ikke søke Nokut, men har selv myndighet til å opprette studietilbud på alle nivåer.

— En universitetsakkreditering er et kvalitetsstempel og har ingen utløpsdato, så kravene som blir stilt til forskning, utdanning og formidling er høye. Høgskolen har jobbet målrettet over mange år for å nå kravene, og resultatet ser vi i vurderingene og tilbakemeldingane fra den sakkyndige komitéen, sier Vinje.

Styreleder i Nokut, Lise Iversen Kulbrandstad, var inhabil i behandlingen av søknaden fordi hun er ansatt som professor ved Høgskolen i Innlandet. Styremedlem Øystein Eriksen Søreide, som er adm.dir. i Abelia, har derfor vært saksordfører.

Høgskolen i Innlandet blir, trolig som siste utdanningsinstitusjon, akkreditert etter de gamle kriteriene for universitetsakkreditering med krav om fire doktorgradsprogrammer, ikke etter overgangsreglene som gjaldt en periode, eller  reglene som kommer snart som vil gjøre det enklere å bli universitet.

Rektor Peer Jacob Svenkerud og tidligere rektor Kathrine Skretting jubler etter at de har fått beskjed om at høgskolen er godkjent som universitet.

Norges 11. universitet

Formelt er det Kongen i statsråd som skal gi gi det endelige klarsignalet til det nye universitetet.

— Vi har foreslått navn, sier Svenkerud til Khrono.

— Vi har hatt en kort intern prosess, og styret har gitt sin tilslutning til at vi ønsker å hete Universitetet i Innlandet, på engelsk University of Inland Norway. Så er det Kongen i statsråd som bestemmer, sier rektor.

En søknad om endret status blir sendt til Kunnskapsdepartementet innen kort tid. 

— Vi kan ikke kommentere hvor lang tid det eventuelt vil ta å fremme en kongelig resolusjon, opplyser Kunnskapsdepartementet til Khrono.

Svenkerud takker for støtten Høgskolen i Innlandet har fått fra regionen i sitt arbeid for å bli universitet.

— Jeg og vi er veldig takknemlige for drahjelpen vi har fått fra våre omgivelser opp gjennom årene. Dette har vært gaver, uten kontroll. Vi har opplevd stor støtte fra omgivelsene våre for å oppnå denne ambisjonen vår, sier Svenkerud.

Rektor Peer Jacob Svenkerud jubler for Nokut-ja.
Rektor Peer Jacob Svenkerud er takknemlig for støtten regionen har gitt i arbeidet med universitetssøknaden. Torsdag var gleden stor.

Forrige gang Norge fikk nye universiteter var i 2018, da OsloMet ble universitet 12. januar og Universitetet i Sørøst-Norge fulgte etter 4. mai.

Høgskolen som nå blir Norges 11. universitet, har seks studiesteder spredt rundt i Innlandet: Hamar, Elverum, Lillehammer, Blæstad utenfor Hamar, Evenstad i Østerdalen og Rena. Antall studenter er rett under 15.000 og høgskolen sysselsetter 1296 årsverk.

— Mye å tilføre

— Som det nyeste tilskuddet blant norske universiteter har vi mye å tilføre. Vi har stort faglig spenn og kan med rette kalle oss et breddeuniversitet. Samtidig har vi faglige spydspisser hvor vi tilfører noe unikt, fra de nasjonale utdanningene våre innen film og TV i Lillehammer, til anvendt økologi og forskning på store rovdyr på Evenstad, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

— Universitets-ambisjonen har vært et langsiktig mål for styret i høgskolen, og var mye av drivkraften bak fusjonen i 2017. Styret har vært opptatt av at våre fem doktorgradsprogrammer bidrar til å styrke bachelor-utdanningene og masterprogrammene til beste for studentene våre og omverdenen. Det å være et universitet gir ikke helt nye krav og forventninger til oss, men er en bekreftelse på god kvalitet i forskning og utdanning, og fører til at vi styrker oss i internasjonal konkurranse om forskningsmidler, sier styreleder ved høgskolen, Maren Kyllingstad.

Øystein Lund i Nokut tar imot den første universitetssøknaden fra rektor på Høgskolen i Innlandet Kathrine Skretting i november 2018. Den gangen ble det nei.

Sterk faglig utvikling

I 2018 søkte høgskolen om universitetsstatus første gang. To år senere fant Nokut at høgskolen innfridde kravene på 10 av 13 kriterier, og avslo søknaden.

Siden den gang er det lagt ned en betydelig innsats i forbedring. Høgskolen har blant annet hatt sterk vekst i antall faglige årsverk, med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark og Innlandet fylkeskommune.

— Jeg opplever at vi ikke bare har kommet over lista for å kvalifisere til universitetsstatus, men har kommet oss godt over lista, Prosessene vi har vært gjennom de siste årene har styrket oss på flere områder, en varig styrking som vi vil se effektene av i tida som kommer, sier Peer Jacob Svenkerud.

Høgskolen håper at regjeringen fatter den formelle beslutning om å tildele universitetsstatus så raskt som mulig.

Powered by Labrador CMS