Debatt Karina Sletten og Dåra Dorky

Skolepenger er sjelden en motivasjon for å jobbe hardere

Mangel på penger er heller noe som fører til mer stress, angst og utbrenthet, skriver Karina Sletten og Dåra Dorky.

Som studenter i kunstfeltet ser vi at de internasjonale elevene bidrar med historier, perspektiver, kompetanse og motivasjon som ikke er sammenlignbar med europeiske studenter, skriver Karina Sletten og Dåra Dorky. På bildet er Karina Sletten.
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Forslaget om at studenter utenfor EØS og Sveits nå må betale for å studere i Norge, er et urimelig krav. At dette vil motivere internasjonale studenter til å jobbe hardere, er i beste grad naivt og i realiteten langt fra det som kommer til å skje om forslaget trer i kraft.

Penger er sjelden en motivasjon til å jobbe hardere. I motsetning er mangel på penger noe som fører til mer stress, angst og utbrenthet. Å kreve at internasjonale elever skal betale skolepenger, vil i praksis bety at vi mister en stor del av mangfoldet i den norske skolen. Det vil også bety økte klasseforskjeller, i og med at kun de som allerede har ressurser kan studere i Norge.

At utdanningen i Norge så langt har vært gratis, gjør at det er enklere å studere. Særlig for internasjonale elever fra land hvor prisen for utdanning er høy. Bare reisen til Norge er allerede dyr hvis man for eksempel kommer fra Latin-Amerika. Å bo i Norge er dyrt, også når man er vant til andre boligpriser og matpriser, i tillegg til at man ikke kan søke om å få stipend eller lån.

Det er sjokkerende at man må ha en viss sum penger for å kunne søke studentvisum i Norge, i tillegg til å nå skulle betale skolepenger, mens alle fra EØS og Sveits skal fortsette å studere gratis.

Å si at dette er noe alle andre land også gjør er en billig måte å slippe unna motstand. Det som også skjer i andre land er at alle må betale for å studere. I praksis gjør dette at internasjonale elever blir annenrangs elever på skolen. Dette vil skape økte forskjeller for mennesker som allerede opplever hverdagsrasisme, xenofobi og strukturell diskriminering. Vi er ikke som alle andre land, og det kan vi vise ved å gi gratis skolegang til alle, uansett hvor de kommer fra.

Ola Borten Moe sier at det at norske og europeiske studenter skal gå på skole gratis «... er eit prinsipp som ligg fast og som det ikkje er aktuelt å rokke ved». Dette prinsippet burde gjelde alle studenter.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Vi skriver dette fordi i vår utdanning har vi sett at de internasjonale elevene utgjør en stor forskjell i vår skolegang. Som studenter i kunstfeltet ser vi at de internasjonale elevene bidrar med historier, perspektiver, kompetanse og motivasjon som ikke er sammenlignbar med europeiske studenter.

Utvekslingen som vi får oss imellom skaper arbeidsplasser, det skaper samhold, det skaper en berikelse av kultur og forståelse. Dersom vi mister flere av våre kollegaer, medelever og venner til en dyrere hverdag, vil det være et stort tap.

Noen videre spørsmål til dette forslaget hvis dette trer i kraft:

  • Vil det si at disse studentene skal fritas fra å betale skatt når de er ferdig på skolen, eller når de går på skolen, og fremdeles arbeider i Norge?
  • Vil det si at elever utenfor EØS og Sveits får muligheten til å jobbe mer enn 20 timer i uken – siden de ikke har lov til å søke lån i Norge?
  • Vil det si at elever utenfor EØS og Sveits kan opprette et enkeltpersonsforetak?
  • Vil det si at kravet om at elever utenfor EØS og Sveits må ha 128.887 kroner på en depositumskonto pr. studieår blir opphørt?
  • Vil det si at det blir lettere å få visum når de er ferdig på skolen fordi de har betalt for det? Hvorfor gjelder det kun studenter utenfor EØS-land og Sveits?
Powered by Labrador CMS