OsloMet-rektor Curt Rice, her fotografert under et styremøte ved OsloMet tidligere i høst, retter krass kritikk mot Språkrådet og kulturminister Trine Skei Grande i et høringssvar om forslag til ny språklov. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Skei Grande og Språkrådet får krass kritikk fra Curt Rice og OsloMet

Språk. Etter navnebyttet i fjor fikk OsloMet høre det fra flere hold. Nå tar universitetsledelsen et kraftig oppgjør med Språkrådet og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Dagsavisen er store deler av høringssvaret fra OsloMet, som er signert rektor Curt Rice og dekan Sarah J. Paulson, formet som et krast oppgjør med Språkrådet og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Bakgrunnen for det skarpe høringssvaret er at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i januar 2018 byttet navn til «OsloMet – storbyuniversitetet».

Hele svaret kan du lese her.

«Utfordrende samarbeid»

I debatten som fulgte kom OsloMet i klinsj med Språkrådet, som var kritisk til forkortelsen av engelske «Oslo Metropolitan University» og oppfordret til en annen skrivemåte.

I høringssvaret kan man blant annet lese at OsloMet mener samarbeidet med Språkrådet er «utfordrende» og begrunner dette i høringssvaret:

«Delvis på grunn av uklar kommunikasjon og manglende svar på formelle henvendelser, som heller ble svart ut gjennom kritiske innlegg i media, og delvis fordi vi oppfatter at de ikke handlet i tråd med regjeringens demokratiske prosesser i denne saken. »

I høringssvaret som er signert rektor Curt Rice og dekan på OsloMets lærerutdanning, Sarah J. Paulson, heter det også:

«Kort tid etter at regjeringen formelt besluttet navnet vårt, skrev Språkrådet et brev til Kulturdepartementet og flere medier der de oppfordret til bruk av en annen skriveform enn den regjeringen hadde vedtatt. En slik forakt for lovfestede resultater av en omfattende demokratisk prosess, bør ikke være Språkrådet verdig som statlig rådgivende organ.

Vi finner det uheldig at statsråden har brukt OsloMet som eksempel i media på uegnede navn, når det er hennes egen regjering som har vedtatt navnet vårt. Vi håper våre erfaringer kan bidra til at liknende navneendringer i fremtiden får ryddige prosesser. I vårt tilfelle gjorde Språkrådet sitt for å hete opp situasjonen ved heller å agere politisk, enn å bistå med sin faglige kompetanse i et konstruktivt samarbeid slik vi ønsket. »

Universitetsledelsen finner det også uheldig at Trine Skei Grande bruker OsloMet som eksempel på et uegnet, norsk navn som kan stoppes av Språkrådet når det får mer makt med den nye språkloven.

Rice: — Det handler om konteksten

Dagsavisen har vært i dialog med Curt Rice om høringssvaret. Han sier blant annet følgende til avisen:

— Dette handler om konteksten, som er den nye språkloven og hvilken rolle Språkrådet skal ha i framtida. Der har vi fersk erfaring som viser at samarbeid med Språkrådet ikke er så enkelt. Det er krevende når Språkrådet tar på seg en rolle som politisk aktør. Vi mener også at det blir forvirrende at statsråd Trine Skei Grande poengterer at OsloMet-navnet er et dårlig navn når det er regjeringen som har vedtatt det. Jeg forstår verken den faglige eller den politiske hensikten med det, sier Rice som selv var vararepresentant til styret i Språkrådet inntil han trakk seg to år før oppnevningstiden. Lingvisten og språkprofessor Rice hadde ikke tid til å prioritere styrevervet, sa han til Khrono den gangen.

Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, kaller høringssvaret fra OsloMet uvanlig.

— Vi i Språkrådet kjenner oss ikke igjen i OsloMets beskrivelse, sier Wetås, og legger til at hun tror verken OsloMet eller Språkrådet er tjent med at det blir en ny runde med debatt i denne saken.

Kulturminister Trine Skei Grande vil ikke kommentere kritikken.

«Departementet vil gå gjennom alt som har kommet inn av synspunkter i høringen og vurdere ulike hensyn før saken fremmes for Stortinget, etter planen våren 2020», skriver hun i et svar via sin statssekretær.

(Saken er oppdatert 30.11. kl 18.39 med flere sitater fra høringssvaret til OsloMet).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS