PLAGIAT

Sikt inngår avtale med Kopinor som gjør det lettere å avsløre fusk

En ny avtale gir tilgang på mer norsk pensumlitteratur til å bruke i verktøy for plagiatkontroll. 

En kollasj med til venstre Terje Mørland i Sikt og til høyre administrerende direktør Hege Munch Gundersen i Kopinor.  Mørland står foran en grå vegg i dress og rutete skjorte, og Gundersen står med blå skjorte foran et vindu med flere bygninger i bakgrunnen.
Divisjonsdirektør Terje Mørland i Sikt og administrerende direktør Hege Munch Gundersen i Kopinor.

Innleveringer fra studenter vil bli sjekket opp mot stadig flere læringsressurser og mer litteratur fra norske forlag i plagiatkontrollverktøyet til universiteter og høgskoler. Etter at Sikt nå inngår avtale med Kopinor vil det bli tilgang på mer pensum fra flere norske forlag, som kan sjekkes mot studentbesvarelser for å finne plagiat.

— Vi i Sikt er veldig glade for å ha fått på plass denne avtalen med Kopinor. Vi har jobbet lenge med å få med pensum fra flere norske forlag, og denne avtalen sikrer at stadig mer faglitteratur legges inn i vår plagiatkontrolltjeneste som forebygger og avdekker fusk, sier Terje Mørland, divisjonsdirektør i Sikt i en pressemelding. 

Med et verktøy for plagiatkontroll kan institusjonene sammenligne pensum og studentbesvarelser for likheter i teksten. Hvis norsk pensumlitteratur skal brukes til denne kontrollen, må det avtales med norske forlag. Med den nye avtalen vil på sikt flere norske pensumtekster inn i kopikontrollen. 

Ut på anbud

Det jobbes også med å innføre detektor-verktøy som skal kunne se om det er brukt kunstig intelligens i besvarelsen. 

Flere studenter er det siste året mistenkt for å jukse på eksamen ved å bruke for eksempel ChatGPT. Problemet er at det ikke er noen verktøy på norske utdanningsinstitusjoner for å bedømme om tekst er KI-generert.

På Universitetet i Bergen ble flere studenter mistenkt for bruk av KI, men dømt for bruk av fiktive kilder i referanselistene sine. 

Vegard Moen, som er produktområdeleder for digitalt læringsmiljø i Sikt, forteller til Khrono at plagiatkontroll for universitets- og høgskolesektoren vil bli lagt ut på anbud. Da vil de se på hvordan AI-detektorer blir en del av anbudet.

— Det er et stort spørsmål, og vi følger utviklingen, sier han. 

Anskaffelsesprosjektet starter i januar-februar i år og Sikt planlegger å signere kontrakt med leverandør våren 2025.

Gjøre ting riktig

— Ambisjonen vår er å hjelpe lærestedene og studentene med å gjøre ting riktig. Det beste er om plagiatkontrollverktøyet fungerer som riset bak speilet ved at det blir så godt og innholdsrikt at det i seg selv hindrer forsøk på fusk, sier Mørland. 

Han forteller at stadig økende tilfang av faglitteratur i verktøyet vil gjøre det enklere for lærestedene å avdekke fusk.

— Det er en styrke at verktøyet for plagiatkontroll nå også kan sjekke tekstlikhet mot store mengder norskspråklig innhold. Dette er viktig for kvaliteten på utdanningene og også for forfattere og utgivere i våre medlemsorganisasjoner, sier administrerende direktør i Kopinor, Hege Munch Gundersen.

Powered by Labrador CMS