Sørøst med student-app mot ensomhet
Psykisk helse. Ved Universitetet i Sørøst-Norge har studentene fått et app-tilbud som skal gjøre hverdagen lettere og studietiden mindre ensom.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nær en av tre studenter føler seg ensomme, viste tall som var lekket ut fra Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) for kort tid siden. De øvrige resultatene presenteres i løpet av denne uken.
Ved Universitetet i Sørøst-Norge har studentene fått et app-tilbud som skal gjøre hverdagen lettere. Ved campus Porsgrunn ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har studentene ved årets studiestart fått presentert en helt ny app som er kalt Uniby Sørøst.
Gjennom appen får studentene tilbud om #BliMe-aktiviteter.
- Les også: Ensomhetens pris
Prosjektleder Steinar Vikholt forteller at appen er ment som et lavterskeltilbud med hensikt om å forhindre ensomhet blant studentene. Aktivitetene skal være alkoholfrie, gratis og åpne for alle.
Uniby Sørøst-appen er lastet ned 1200 ganger til nå, og det er registrert omtrent 60 aktiviteter.
Pliktoppfyllende studenter
Vikholt startet opp arbeidet med Uniby Sørøst da han var studentpolitiker ved Studentdemokratiet i Sørøst-Norge.
I dag er han også nyansatt universitetslektor ved USN. Han tror mange studenter er i overkant pliktoppfyllende og at dette går på bekostning av det sosiale.
— Oppstartuken har vist seg å være den uken hvor det dannes flest relasjoner mellom studenter. Mange studenter prioriterer å fikse praktiske ting med flytting og å gå på forelesninger fremfor å ta del i sosiale aktiviteter. Etter de første ukene blir grupper ofte dannet, og da kan det være vanskeligere å bli kjent med medstudentene, sier Vikholt.
Vikholt så problematikken tydelig da han tidligere var studentrådsleder for helse- og sosialfaget ved USN.
— Mange bor i nærheten og pendler til skolen, og de har allerede et sosialt nettverk. Det gjør at de som flytter langveis ifra og inn på studenthybel får større utfordringer med å finne et nettverk om flesteparten i klassen allerede har sitt nettverk, sier Vikholt.
Lavterskeltilbud uten fest og fyll
Vikholt ønsket å jobbe med problematikken.
Det skal være sosialt akseptert å komme alene, og man skal bli ivaretatt.
Steinar Vikholt
— Jeg ville at studenter skal ha lavterskeltilbud som ikke bare dreier seg om fest og fyll, men heller om de forskjellige interessene som finnes i det brede studentmangfoldet, sier han.
Han forteller at #BliMe-aktivitetene skal være lavterskel, både når det kommer til å ta del i, men også å opprette en aktivitet.
— Det skal være sosialt akseptert å komme alene, og man skal bli ivaretatt, sier han.
Les også: Starter samtalegrupper for mannlige studenter i Agder
Sårbar gruppe
Kim Hellevammen, som er organisatorisk nestleder i Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, mener at Uniby Sørøst er et godt tiltak mot et problem som kommer stadig mer i fokus.
— Tiltak rettet mot ensomhet er viktige. Vi ser at ensomhet er noe som mange i samfunnet er påvirket av. Studenter er en sårbar gruppe, derfor er det særdeles viktig med denne type tiltak for å forebygge ensomhet og skape et engasjerende miljø rundt campus og studiestedet, sier Hellevammen.
Han håper at tiltaket fungerer godt og at både studenter og lokalsamfunnet benytter seg av tjenesten.
— Viktig med godt samarbeid
Prosjektleder Vikholt forteller at det ikke var en tilfeldighet at campus Porsgrunn ble valgt som første campus til å teste tiltaket.
— Her visste vi at det var godt samarbeid med frivilligheten i området, og til kommunene. Vi visste også at det var lokale aktører som ønsket tilgang til studentene. Det er viktig med godt samarbeid mellom lokale aktører og utdanningsinstitusjonen, sier Vikholt.
Vikholt forteller at formålet er å utvide tilbudet til alle campusene ved USN, men tiltaket skal først evalueres, og deretter blir det er spørsmål om videre finansiering. I dag finansieres tiltaket av USN og Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.
- Les også: Tall om ensomhet som et slag i magen
Han mener at det er etterspørsel for et slik tiltak mange steder i landet.
— Det er et ønske blant studenter om å ha enkel tilgang til sosiale aktiviteter, sier Vikholt.
— Et av mange gode tiltak
Fam Karine Heer Aas er velferds‐ og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO). Hun forteller at de er veldig positive til tiltak som motvirker ensomhet blant studenter.
— Dette er et av mange gode tiltak som bør settes i gang, sier Aas om Uniby Sørøst.
Hun mener at det kan være forskjellig hva slags tiltak som fungerer bra på de forskjellige studiestedene.
— Det er viktig for oss at man har muligheten til å se hva som funker best på de lokale stedene. Vi er for at tiltak blir testet ut for å finne de beste løsningene, sier hun.
Håper staten vil ta sin del av ansvaret
Et prosjekt som Uniby Sørøst mener Aas bør være et spleiselag mellom utdanningsinstitusjonen og studentsamskipnaden. Samtidig håper hun staten vil ta sin del av ansvaret.
- Les også: Bryt ensomhetstabuet
— Vi håper staten ser tallene rundt ensomhet blant studenter og ser at vi trenger nasjonale tiltak. Om regjeringen ønsker flere studenter inn på universiteter og høyskoler, så må vi legge til rette for at studentene trives, sier hun.
— Helsen du har som student legger du ikke fra deg i høyere utdanning. Den tar du med deg videre ut i arbeidslivet når studiene er over, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!