SHoT-undersøkelsen 2018 viser at en av tre studenter sliter med ensomhet, noe færre kvinner enn menn, men mennene søker i mindre grad hjelp med problemene. Illustrasjonsfoto: Ketil Blom Haugstulen

Starter samtalegrupper for mannlige studenter i Agder

Psykisk helse. Universitetet i Agder starter samtalegrupper for mannlige studenter som sliter psykisk. Målet er å få flere menn til å søke hjelp.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten en av tre studenter sier at de er ensomme, viser tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT 2018).

En av seks studenter føler seg ofte eller svært ofte isolert og like mange oppgir at de ofte eller svært ofte føler seg utenfor, viser undersøkelsen.

Ved Universitetet i Agder startes nå samtalegrupper for mannlige studenter som sliter psykisk.

Menn dårligere til å be om hjelp

Tallene fra SHoT-undersøkelsen viser noe lavere andel menn enn kvinner som savner noen å være sammen med, eller føler seg isolert og er ensomme, men menn oppsøker i mindre grad kvinner hjelp for det de sliter med.

Det er ikke nok menn som bruker de tilbudene som allerede finnes, i forhold til antallet som sliter med ulike psykiske problemer.

Benedicte Nordlie

— Også menn sliter med psykisk helse, og de er ikke like flinke til å ta kontakt for å få hjelp. Det er ikke nok menn som bruker de tilbudene som allerede finnes, i forhold til antallet som sliter med ulike psykiske problemer, som for eksempel å føle seg avvist, slite med relasjoner til andre, være i sorg eller slite med prestasjonspress, sier leder av studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie, til Khrono.

Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie. Foto: STA

«Snakker for lite»

Studentorganisasjonen står sammen med ressurssenteret Reform og studentpresten bak de nye samtalegruppene for mannlige studenter.

— Menn har et mindre nettverk, de er dårligere til å snakke sammen og dårligere til å åpne seg. De maskuline idealene står i veien for å be om hjelp, sier seniorrådgiver Live Mehlum i Reform, som er et ressurssenter for menn, til Fædrelandsvennen (for abonnenter).

Også UngData-undersøkelsen til forskningsinstituttet NOVA ved OsloMet viser at mange gutter sliter med psykiske helseproblemer allerede før studietiden.

Omfanget av selvrapporterte fysiske og psykiske helseplager øker blant ungdommene, og blant gutter på videregående er det 11 prosent som melder om psykiske helseproblemer, skriver NRK.

Starter neste uke

Første samtalegruppe for mannlige studenter ved Universitetet i Agder (UIA) er 29. august, og i alt er det sju samtalekvelder utover høsten.

Benedicte Nordlie sier at samtalegruppene er lagt opp helt åpent, slik at alt er mulig å snakke om i disse gruppene, som er ment som et lavterskeltilbud.

Ifølge informasjon om samtalegruppene som er lagt ut på universitetets nettsider, kan alt som berører studentenes hverdag tas opp, slik som egenomsorg og vennskap, stresshåndtering, psykisk og fysisk seksuell helse, struktur, livsutfordringer og mestring.

Gruppene vil bli ledet av Live Mehlum fra Reform, som til daglig arbeider med Reforms arbeid knyttet til menns helse, vold i nære relasjoner, voldsforebygging og sexkjøp, samt generelt likestillingsarbeid. Hun vil arbeide sammen med studentprest Hans Jørgen Wennesland ved UiA.

Tror det kan fjerne tabuer

En av de mest mannsdominerte linjene på UiA er IT og informasjonssystemer. Leder for linjeforeningen deres tror, ifølge Fædrelandsvennen, at tilbudet kan være med på å fjerne tabuer rundt menn og følelser.

— Personlig er jeg veldig imponert over tilbudet. Det bidrar til å endre holdninger om at «menn ikke snakker om følelser». Jeg tror vi alle har godt av å være åpne om psykisk helse, spesielt med tanke på ensomhetsproblematikken som nok en gang blir belyst av Studentenes helse og trivselsundersøkelse, sier leder for linjeforeningen Systematicus, Robin Rondestvedt Moudnib .

FAKTA

SHoT 2018

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT 2018) er Norges største studenthelseundersøkelse.

Den omhandler studenters fysiske og psykisk helse, livskvalitet og studieprestasjon.

SHoT-undersøkelsen blir utført på oppdrag fra studentsamskipnadene i Norge.

Det er Folkehelseinstituttet som gjennomfører undersøkelsen og analyserer resultatene i 2018.

50.055 norske heltidsstudenter under 35 år har besvart årets undersøkelse.

Den presenteres 5. september.

Undersøkelsen gjennomføres hvert fjerde år og ble sist gjennomført i 2014.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS