45% av studenter som ikke deltar på fadderukene sliter sosialt senere i studietiden. Det er i møte med slike tall vi må innse viktigheten av det arbeidet fadderne gjør, skriver Daniel Hansen Masvik. Ill.foto: Ketil Blom Haugstulen

Studentleder om ensomhet: «Disse tallene er som et slag i magen»

Ensomhet. Jeg hadde så inderlig håpet at vi etter fire år med tiltak hadde klart å utgjøre en større forskjell, skriver Daniel Hansen Masvik. Andelen ensomme studenter har ikke bedret seg merkbart.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

5. september kommer alle resultatene av Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse(SHoT) 2018. Denne uka kom tallene som omhandler ensomhet blant studentene i Norge for 2018. Tallene er nedslående.

For noen år siden kom det en skikkelig kalddusj for alle som var engasjert i studenthelse. Da kom SHoT 2014 ut. Den viste at hver fjerde student følte seg emosjonelt ensom og en av 20 var uten venner. Tiltak i kjølvannet av undersøkelsen ble iverksatt, men jeg skulle bare ønske at de hadde hatt større effekt. Vi ser nå, fire år senere, at det ikke har bedret seg merkbart. Nå oppgir nesten hver tredje student at de er ensomme og hver fjerde student føler at han eller hun ofte sliter å finne noen å være sammen med. Vi ser også nå at isolasjon og utenforskap er gjennomgående hos altfor mange studenter.

Vi ser også nå at isolasjon og utenforskap er gjennom-gående hos altfor mange studenter.

Daniel Hansen Masvik

For meg som studentleder som lever og puster for studentene er disse resultatene som et slag i magen. Jeg hadde så inderlig håpet at vi etter fire år med SHoT 2014- tallene i bakhodet hadde klart å utgjøre en større forskjell. En ensom student, er en ensom student for mye.

Men min øyeblikkelige oppfordring til alle studenter er å delta. Bli med på det som skjer i nærheten. Engasjer deg!

Jeg vil skryte av alle som tar imot og hjelper nye studenter ved UiT. Den innsatsen de gjør er uvurderlig for nye studenter som kommer alene til en ny og fremmed by. 45% av studenter som ikke deltar på fadderukene sliter sosialt senere i studietiden, så stor forskjell utgjør arbeidet til de som tar imot de nye studentene. Det er akkurat i møte med slike tall vi må innse viktigheten av det arbeidet fadderne gjør.

Men husk at den vanskelige delen av studietiden er hverdagen, når festen er over og bli-kjent lekene er avsluttet. Da håper jeg at både nye og gamle studenter tar vare på hverandre og hjelper de som er ensomme og alene.

Jeg har i hvert fall tenkt til å snakke med mange nye studenter fremover og høre hvordan de har det, håper dere som leser dette gjør det samme.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS