kunst
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
NRKs kunsthistoriker Mona Pahle Bjerke vil ha en linje på Kunsthøgskolen i Oslo for folk som vil jobbe figurativt. — Vi har ikke et handlingsrom som gjør en slik linje mulig, svarer rektor Marianne Skjulhaug.
NRKs dokumentarserie om Odd Nerdrum og hans familie har fascinert mange seere denne jula. Den 80 år gamle kunstneren maler fortsatt daglig, og underviser elever i klassisk, figurativ kunst. Ellers kitsch, som Nerdrum selv kaller sine malerier. Stilarten er i skarp kontrast til modernismen, som er malerens store fiende.
Vil ha linje for figurativ kunst
Podkasten Seriesnakk i NRK har en grundig omtale av dokumentarserien om familien Nerdrum. Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke er blant annet invitert for å karakterisere Nerdrums kunst og posisjon.
Bjerke har mye godt å si om kunstneren, men mener få av de elevene han har undervist har satt spor etter seg. Likevel synes hun det er flott at det finnes et slikt alternativ for kunstnere som vil utvikle seg i en gammel tradisjon.
Men så foreslår hun:
— Jeg synes det er veldig synd at vi ikke har en linje for folk som jobber figurativt. Når vi har et eksempel som Nerdrum, en slik ruvende postmodernist, som han sikkert ikke selv vil kalle seg, så ser vi at det går an å jobbe spennende med dette formspråket og hente inn noe som er relevant for samtida.
— Spennende med en arvtaker
Bjerke arbeider selv som høgskolelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun understreker at å lage kopier av de gamle mesterne og de store abstrakte ekspresjonistene, er uinteressant. Det er ikke fruktbart å utvikle seg som kunstner ved å gulpe opp fortidas stiler.
— Men det Odd Nerdrum viste oss, er at han med det barokksurrealistiske uttrykket, klarte å si noe om det som er tidløst, om fremmedgjøring, angst og eksistensiell ensomhet. Det klarte han på en fantastisk måte. Tenk om vi kunne få en arvtaker som virkelig gjorde noe liknende, som klarer å hente inn aktualiteter og politiske problemstillinger, sammen med noe tidløst menneskelig. Det ville være kjempespennende, sier hun til podkasten Studiesnakk.
Khrono har spurt Mona Pahle Bjerke om hun kan utdype forslaget om en egen figurativ linje på kunsthøgskolen, men hun har ferie og vil først uttale seg på nyåret.
— Vil være få studenter
Rektor Marianne Skjulhaug ved Kunsthøgskolen i Oslo har sett en episode av dokumentarserien om familien Nerdrum og akter å se resten. Til forslaget om en egen linje, sier hun at dette ikke er så lett å få til.
— Vi har små studentkull og begrenset økonomisk handlingsrom. Vi kan ikke ha en egen linje for figurativ kunst når det vil være snakk om færre enn en håndfull studenter. Vi har ikke et handlingsrom som gjør det mulig med en slik linje, svarer Skjulhaug.
— Hvis det kommer studenter som vil lære om figurativ kunst: Har dere da lærere som kan undervise i dette?
— Da er vi tilbake til dette med handlingsrommet, som er begrenset. Det er et spørsmål som avhenger veldig av hvordan de ulike avdelingene definerer innholdet i sine studieprogrammer og hvilke lærerkrefter som er ansatt hos oss.
— Ingen valgte figurativ kunst
Rektoren sier at dagens regjering har satt begrensninger i bruken av åremål på kunstnerisk grunnlag. Det forverrer situasjonen med å kunne trekke inn ulik kompetanse, sier hun. I situasjoner der man trenger å hente inn ny eller spesialkompetanse, så er dette blitt vanskeligere når flere skal ha faste stillinger. Før var det mulig å være i et åremål i flere perioder, nå kan ansatte bare ha en åremålsperiode. For å sikre stabilitet betyr det at færre vil ansettes i åremål framover.
— Det betyr at den dynamikken med raske endringer og kompleksitet vi finner i kunstfeltet, kan bli vanskeligere å følge opp. Det blir vanskeligere å hente inn til enhver tid den kompetansen som man ønsker.
— Men hvis dere synes at figurativ kunst er viktig, så hadde dere vel prioritert dette?
— Det var et forsøk med å ansette lærere noen tiår tilbake, men ingen studenter valgte figurativ kunst. Derfor ble stillingene faset ut.
— Diskusjon blusser opp
Det var tidligere kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes (AP), som ga penger til å lønne ett professorat i figurativt maleri og ett i figurativ skulptur i 1996, men som opphørte.
— Dette er en diskusjon som blusser opp fra tid til annen. Jeg vil understreke at Kunstakademiets studieprogrammer utvikler seg over tid, og fanger opp strømninger i samfunnet. Vi legger vekt på hver enkelts students mulighet til å finne sitt uttrykk som ikke er forhåndsbestemt, men som dannes underveis i studieløpet, sier rektor Marianne Skjulhaug ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Nyeste artikler
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Kunnskap er en stabilisator i urolige tider
Refser akademia for angstpreget KI-tilnærming. — Går baklengs inn i fremtiden
Betalar ut fleire hundre tusen for publisering i «riktig» tidsskrift
Ny Khrono-rekord: 20 millioner sidevisninger
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring