studiestart

Sandra Borch til lærer­studentene: — Et yrke som fortjener mye mer skryt

 — Jeg er veldig glad for det valget dere har tatt, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) da hun kom på overraskelsesbesøk til ferske lærerstudenter. 

Sandra Borch kom med en hilsen til de nye lærerstudentene. Bak henne står leder av studentparlamentet ved OsloMet Henriette Bø, og til høyre rektor Christen Krogh
Publisert

— Det yrkesvalget dere har gjort er utrolig viktig for Norge. Det er ett av de viktigste områdene for framtiden til Norge. Jeg håper å se mange av dere når jeg forhåpentligvis om noen år skal ut og besøke skoler der ute, sa Sandra Borch til lærerstudentene.

Den ferske statsråden besøkte tirsdag OsloMet. Da benyttet hun anledningen til å avlegge de framtidige ungdomsskolelærerne et overraskelsesbesøk og komme med en hilsen.

— Det er et yrke som fortjener mye mer skryt. Det er et av Norges viktigste yrker. Dere skal bidra til å utdanne framtidens ungdommer. Så jeg er veldig glad for det valget dere har tatt, sa hun til studentene i auditoriet.

En av flokene den ferske statsråden har fått i fanget, er den sviktende rekrutteringen til lærerutdanningene.

— Hvorfor valgte du å besøke akkurat lærerstudentene?

— Det er ingen tvil om at nedgangen i antallet søkere til lærerutdanningene er en utfordring for Norge. Og det bidra til å løfte statusen til det yrket, mener jeg er nødvendig. Derfor vil jeg også prioritere å møte lærerstudenter framover, også for å høre hva de mener bør til for å få flere til å søke seg til det som er et veldig viktig yrke, sier Borch til Khrono.

Rektor Christen Krogh, statsråd Sandra Borch og studentleder Henriette Bø.

Hun forteller at mange sier til henne at statusen til yrket må opp.

Man må synliggjøre yrket og fortelle hva det bidrar med, mener hun.

— Og det er mange som sier til meg at folk ikke vet hva man tjener som lærer. Ofte har man jo bedre startlønn som lærere enn som jurist, har jeg blant annet funnet ut i dag, forteller statsråden.

I et intervju med Khrono forrige uke, sa Borch at hun «skulle ønske at man bare kunne vedta at det ble flere lærere».

— Rekruttering kommer til å bli viktig, helt fra ungdomsskolen, for å bidra til å synliggjøre yrket. Mange begynner å tenke på framtiden sin dag, og vi vet at mange rådgivere også reiser ut til ungdomsskolene for å fortelle om viktige yrker framover, sier hun.

Hun forteller at regjeringen skal lage en strategi for rekruttering til blant annet læreryrket, og at det neste år kommer en stortingsmelding om profesjonsutdanningene.

Jobbet selv som lærervikar 

Sandra Borch har selv jobbet som lærervikar mens hun studerte juss ved Universitetet i Tromsø. 

— Hadde jeg ikke studert juss, hadde jeg blitt lærer. Jeg syntes det var veldig givende. Som vikarlærer har du litt ulike klasser, og du ser de ulike utfordringene fra klasse til klasse.

— Følte du at du kom til kort på noen områder, siden du ikke hadde lærerutdanning?

— Det er klart at du stiller på et helt annet nivå når du ikke har utdanning. Dette var hjemme i Lavangen, som er en liten kommune, og som opplevde utfordringer med å få lærere.

I sin hilsen til lærerstudentene, avsluttet Sandra Borch med å ønske dem lykke til Selv om det blir noen tøffe eksamener, må de stå løpet ut, var budskapet. 

— Jeg har selv vært student og vet hvordan det er. Det er lurt å finne en god kollokviegruppe, gode kamerater å drikke kaffe med, og også være litt sosiale, sa Borch.

Rektor Christen Krogh viste statsråden rundt.

— Hvis dere lurte på om vi synes at lærerutdannelsen er viktig, så skjønner dere nå: Lærerutdannelsen er viktig! Lykke til alle sammen, sa rektoren til studentene og holdt to tomler i været.

Powered by Labrador CMS