Studenter vil til Norge på grunn av fjell og fjorder
Internasjonale studenter som kommer til Norge mener natur er like viktig som kvaliteten på utdanningen. Liene Lūsīte fra Latvia sier naturen var en av årsakene til at hun valgte Norge som utvekslingsland.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) spør annenhvert år internasjonale studenter om hva som lokker dem til Norge. Årets spørreundersøkelse har fått svar fra 2600 internasjonale studenter.
Forskerforum har fått tilgang til tallene som viser hva som er de viktigste årsakene til at studenter velger Norge. Det er som følger:
- Et engelskspråklig kurs og studietilbud (83,5 prosent)
- Norsk, urørt natur/miljøfokus (77,7 prosent)
- Et trygt og fredelig samfunn (71,5 prosent)
Undersøkelsen viser også at internasjonale studenter som kommer til Norge, er like opptatt av naturen som kvaliteten på utdanningen.
— Fantastisk natur
Jeg valgte Norge først og fremst fordi det er et velutviklet land og et godt organisert land, der jeg var sikker på at jeg ville bli forstått og ikke bli «lost in translation» i kontakt med organisa-sjoner.
Liene Lūsīte
Liene Lūsīte fra Latvia var høsten 2015 utvekslingsstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Lūsīte studerte journalistikk, og hun forteller hun valgte Norge blant annet fordi landet er velutviklet.
— Jeg valgte Norge først og fremst fordi det er et velutviklet land og et godt organisert land, der jeg var sikker på at jeg ville bli forstått og ikke bli «lost in translation» i kontakt med organisasjoner. Den andre årsaken til at jeg valgte Norge er fordi alle jeg kjente som hadde vært i Norge, sa jeg burde velge Norge, sier Lūsīte.
Den tidligere journalistikk-studenten forteller hun er veldig glad for valget hun tok, og likte seg veldig godt som student i Norge og Oslo.
— Folk var veldig fantastiske, og veldig internasjonale, så jeg hadde mulighet til å bli kjent med andre nasjonaliteter også, sier Lūsīte, og fortsetter:
— Det mest fasinerende var den norske naturen. Jeg kommer fra Latvia, der naturen er veldig fin, men naturen er ikke likevel som i Norge. Fjellene, klippene og det storslåtte landskapet. I løpet av det halvåret var jeg i Norge prøvde jeg å se mest mulig. Det er over halvannet år siden jeg var i Norge, men jeg forteller fortsatt i historier fra Trolltunga og Svalbard. Naturen i Norge er helt fantastisk. Jeg kunne ikke slutte å ta bilder fordi jeg trodde ikke at slike steder faktisk eksisterte, sier Liene Lūsīte, og legger til at hun skal bruke sommerferien i år på reise til steder i Norge hun ikke fikk besøke da hun var her i 2015.
(Utvekslingsstudent Liene Lūsīte på vei til Trolltunga oktober 2015. Foto: Privat)
— Ikke uventet
Resultatet fra spørreundersøkelsen viste også at 70, 8 prosent av studentene valgte Norge for å forbedre karrieremulighetene i hjemlandet, drøye 62 prosent svarte de valgte Norge fordi undervisningen ved norske institusjoner har et godt rykte, og 60,9 prosent av de spurte svarte at Norge er et teknologisk avansert samfunn.
– At norsk natur blir trukket frem som viktig grunn til å velge Norge som studieland, er ikke uventet. Vi ser også at studentene liker at Norge er et trygt og fredelig samfunn, noe som trolig er en konsekvens av andre utviklinger globalt, sier kommunikasjonsdirektør i SIU Kristin Solheim til Forskerforum.
Ifølge Database for statistikk om høgere utdanning (DBH) kom det i fjor 8.933 utvekslingsstudenter til Norge. Det er dobbelt så mange som for ti år siden. Hvert år har antallet utvekslingsstudenter til Norge økt.
De aller fleste utvekslingsstudentene kommer fra EU- og EØS-land. Bare 2.054 av fjorårets utvekslingsstudenter kom ikke fra Europa.
Ikke i mål
Legger man sammen både de som kom til og de som reiste fra Norge på utveksling, er det ny rekord: 16.000 studenter. Men fortsatt er ikke tallet veldig høyt.
Men akademias ledere, regjeringen og Norsk studentorganisasjon (NSO) er samstemte om at enda mer utveksling og internasjonalisering må til i norsk høyere utdanning.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har tidligere uttalt at å dra på utveksling burde være regelen heller enn unntaket. Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus er fornøyd med at antall studenter som drar på utveksling øker, men synes at de fortsatt ikke er i mål.
— Jeg er selvsagt fornøyd med økningen hos HiOA i 2016 og setter pris på innsatsen bak det. Jeg mener likevel at vi er langt fra å være i mål. Vi trenger langt flere emnetilbud på engelsk for å få flere innreisende studenter og vi trenger å gjøre en bedre jobb med både norske studenter og deres fremtidige arbeidsgivere slik at de skjønner verdien av å reise ut et semester eller år, sier Rice.
På topp tre av total utveksling ligger NTNU (3.193), Universitetet i Oslo (2.511) og Universitetet i Bergen (1.929). Likevel var det mindre utveksling med Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, de såkalte BRIKS-landende, som regjeringen ønsker tettere samarbeid med.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!