Isaksen vil at studieopphold i utlandet skal være regelen
Utenlandsstudier bør være regelen, ikke unntaket, for alle norske studenter, mener kunnskapsministeren.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener at man bør forvente at alle norske studenter tar delstudier i utlandet.
— Vi bør kanskje snu på det, slik at de i stedet for å velge utenlandsopphold, må studentene aktivt velge seg bort fra det, sa Røe Isaksen på et frokostmøte som Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) arrangerte torsdag. Temaet var om delstudier i utlandet bidrar til bedre kvalitet i høyere utdanning.
Forrige studieår tok om lag 7.500 norske studenter delstudier i utlandet.
Les også: Få studenter på utveksling
Trenger å dyttes
Ifølge kunnskapsministeren bør man forvente at alle reiser ut, og han mener det er nødvendig å «poke» studentene til å gjøre det.
— Det er viktig både på individnivå og på institusjonsnivå. Så er det viktig å inngå avtaler med relevante institusjoner i utlandet som har tilstrekkelig faglig kvalitet. De samme kvalitetskriteriene må gjelde ved studier i utlandet som i Norge, ellers er det ikke god nok internasjonalisering, sa han.
Isaksen sa på møtet at han likevel mener at utenlandsopphold har verdi i seg selv.
— Det optimale er å få nye faglige perspektiver som studentene tar med seg hjem til utdanningsstedet sitt, men internasjonal erfaringen er viktig i seg selv for den enkelte. De får med seg mange viktige erfaringer og blant annet språk og nettverk, sa han.
Vil til Hawaii
Noe av problemet med delstudier i utlandet, slik NOKUT ser det, er at kvaliteten på studiene ikke alltid er god nok og at de ikke er godt nok integrert i de norske studieprogrammene. I et bakgrunnsnotat som NOKUT laget til møtet, spørres det om det alltid er kvalitet som teller når norske universiteter og høgskoler inngår samarbeidsvtaler med utenlandske institusjoner.
For eksempel nevner NOKUT Hawaii Pacific University, som hadde 105 norske gradsstudenter i 2013/2014, i tillegg til at minst ni høgskoler og universiteter har utvekslingsavtale med universitetet.
Dette universitetet har lav rangering, og står som nummer 77 på listen over de beste regionale utdanningsinstitusjonene på vestkysten av USA. Sykepleierutdanningene som tilbys der er på 188. plass i USA. Alle de største norske utdanningsinstitusjonene som har avtaler med Hawaii-universitetet er ifølge NOKUT rangert høyt på internasjonale lister. Så hvorfor velger de å samarbeide med akkurat dette universitetet - er dette først og fremst fordi at norske studenter har lyst til å være på Hawaii?
Et annet eksempel NOKUT nevner er at Universitetet i Oslo har samarbeidavtale med University of Wollongong i Australia. Om avtalen skriver UiO blant annet dette: «Wollongong ligger cirka en times kjøretur syd for Sydney. Det er et frodig område med flotte strender og godt studentmiljø» NOKUT etterlyser informasjon om hvorfor akkurat dette universitetet anbefales for de aktuelle studieprogrammene på UiO.
Forankres bedre
På frokostmøtet etterlyste NOKUT-direktør Terje Mørland bedre forankring av utvekslingsavtalene i studieprogrammene ved de norske institusjonene.
Han fikk spørsmål om hvordan NOKUT kan sikre at det er god nok kvalitet på utvekslingsavtalene.
— Det finnes kriterier i NOKUTs tilsynsforskrift som dreier seg om internasjonalisering, så det er mulig å føre tilsyn med internasjonalisering. Men NOKUT skal ta mange hensyn, så snarere enn tilsyn ønsker jeg å bidra til at de gode eksemplene blir trukket fram, sa han.
Ut av komfortsonen
Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo advarte mot å se for mye på rangeringer. Som et eksempel viste han til at UiO har et utbytterikt samarbeid med University of Western Cape i Sør-Afrika, som heller ikke er høyt rangert.
— Hvorfor skal vi samarbeide med dette universitetet da? Jo, her er utbyttet stort for tannlegestudentene som reiser dit, fordi de får erfaring med en helt annen tannhelse enn det vi har i Norge. Vi snakker om at vi faglig utfyller hverandre, sa han.
Han sa også at en viktig grunn til at ikke flere reiser ut. er at studentene i Norge har det veldig bra.
— Det dreier seg om å komme seg ut av komfortsonen. Det gjelder også våre lærere, som gjerne vil ha sine vinger over studentene gjennom hele løpet, i stedet for å sende dem ut, sa han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!