Omorganisering

Rundt 900 ansatte kastes rundt i stor omorganisering:
— Mange er veldig usikre

Flere tillitsvalgte reagerer på nyheten og tempoet for omorganiseringen av flere direktorater og organer for høyere utdanning.

Nokut-direktør Kristin Vinje mente regjeringen hadde satt i gang en spennende prosess da nyheten om omorganiseringen ble kjent. Flere tillitsvalgte er nå kritiske til den samme prosessen.
Publisert

I begynnelsen av februar ble det kjent at seks høyere utdanningsdirektorater- og organer ble kastet inn i en omfattende omorganisering, som skal munne ut i ett stort direktorat, et såkalt tjenesteleveranseorgan og ett mindre tilsyns- og akkrediteringsorgan.

Lederne for både Diku, Nokut, Unit og Kompetanse Norge var da positive til nyheten.

Kilder sa til Khrono den gang at det ikke kom som noen overraskelse, men at det kom noe plutselig.

Omorganiseringsnyheten ble mottatt ganske annerledes blant flere tillitsvalgte i organisasjonene, som representerer de rundt 900 ansatte som nå har store omveltninger fremfor seg.

— Vi var ikke forberedt. Denne omorganiseringa kom brått, sier NTL-tillitsvalgt Astri Elisabet Pestalozzi i Kompetanse Norge til FriFagbevegelse, som har snakket med flere tillitsvalgte i Norsk tjenestemannslag (NTL).

Fakta

Asheims omorganisering av direktoratene sine

Ett stort direktorat

Et nytt direktorat, Direktorat for høyere utdanning og kompetanse, med hovedkontor i Bergen vil opprettes fra 1. juli i år og består av:

  • Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku)
  • Kompetanse Norge
  • Deler av Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit)
  • Universell, som i dag er tilknyttet NTNU og jobber med universell utforming.
  • Oppgaver fra Norsk senter for forskningsdata (NSD)

Lokaliseringene i Oslo, Trondheim og Tromsø består.

Et mindre Nokut

  • Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) skal videreføres som et eget forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet, men skal i større grad rendyrkes som tilsyns- og akkrediteringsorgan.
  • En del av oppgavene utover det skal overføres til direktoratet, ifølge regjeringen.
  • Hvilke oppgaver det blir skal sees i sammenheng med regjeringens arbeid med ny universitets- og høyskolelov.

Unit - nytt tjenesteorgan

  • Unit er direktoratet som i dag sørger for IKT og fellestjenester til høyere utdanning.
  • Unit skal inngå i et nytt «tjenesteleveranseorgan» som skal bidra til bedre og mer effektive digitale tjenester.
  • Units digitale tjenesteleveranser organiseres sammen med Uninett og deler av NSD fra 1. januar 2022, heter det i en pressemelding fra regjeringen.
  • Hovedkontoret skal være i Trondheim, med kontorsteder i Bergen og Oslo.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Oppgitt over tempoet

Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) mener tilbakemeldingene har vært tydelige på at det var behov for en opprydning og har begrunnet omorganiseringen med overlappende oppgaver og uklarheter i oppgavefordeling.

Pestalozzi i Kompetanse Norge tror at en ny organisering kan føre til positive synergier, men er bekymra for at det nye stordirektoratet kan bli svært byråkratisk.

— Det kan gjøre at det blir lang vei til toppen, vanskelig å snu seg raskt og jobbe med utviklingsarbeid, sier Pestalozzi til FriFagbevegelse.

Hun og flere andre FriFagbevegelse har snakket med reagerer på tempoet, siden en midlertidig organisering skal være på plass allerede innen 1. juli. Men også at dette skjer i en tid der alle sitter på hjemmekontor og det dermed blir vanskelig å smelte ulike kulturer sammen.

Usikre Nokut-ansatte

NTL-tillitsvalgt i Nokut, Helen Bråten er enig. Hun er kritisk til prosessen.

— Ansatte er oppgitte over tempoet. Vi omorganiserer fra hjemmekontor i en pandemi og krise, uten å vite helt hvorfor. I tillegg har vi bare fem måneder på oss, sier Bråten til FriFagbevegelse.

For Nokut sin del, så skal det reindyrkes som et tilsyns- og akkrediteringsorgan, mens Nokuts andre oppgaver skal flyttes til det nye stordirektoratet, som skal få navnet Direktorat for høyere utdanning og kompetanse.

Det nye stordirektoratet skal ha hovedkontor i Bergen, selv om Khrono denne uka kunne fortelle at det enda ikke er kjent hvor toppsjefen for direktoratet skal sitte.

200 Unit-ansatte splittes opp

— Dette kom som en bombe 4. februar. Dagen før visste vi ingenting, sier NTL-tillitsvalgt i Unit, Esther Mørk, til FriFagbevegelse.

Som hos Nokut, skal også de rundt 200 ansatte i Unit splittes opp og fordeles i ny organisering. Rundt 50 ansatte skal inn i det nye stordirektoratet, mens de resterende 150 skal inn i et nytt tjenesteleverandørorgan.

NTL-tillitsvalgt ved Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku), Sofie Axelsen Osland, var i motsetning til sine tillitsvalgt-kollegaer ikke overrasket da beskjeden om omorganisering kom. Hun synes det er OK at omstillingen kommer raskt.

— Det har ligget litt i kortene. Vi og Kompetanse Norge har overlappende arbeidsområde og oppgaver, særlig på det med livslang læring og kompetansepolitikk, sier Osland til FriFagbevegelse.

Powered by Labrador CMS