Presse
Rektorenes pressetopp 2020: Han har vært mest i mediene
Hvem var mest i mediene? Og i Khrono? Her er årets pressetopp for rektorene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er kanskje ikke så rart at Svein Stølen ligger på topp. Han leder landets eldste universitet, trygt plassert i hovedstaden. Men rektoren ved Universitetet i Oslo har vært desidert mest omtalt i norske aviser det siste året, det viser en uhøytidelig opptelling Khrono har gjort blant landets universitets- og høgskolerektorer.
Så hva er grunnen? Plasseringen på toppen av det eldste hovedstadsuniversitetet? Eller er det noe han selv har gjort?
— Jeg tror andre skal få tolke dette, svarer Stølen selv før han legger til at han mener det er viktig å være til stede i debatter og det offentlige ordskiftet rundt universitetene og kunnskapen i samfunnet.
— Så det er jo hyggelig, sier han og fortsetter:
— Men det er klart, det er et stort universitet, et hovedstadsuniversitet. Det er litt vanskelig å forholde seg til slike tall, men det bør vel være sånn at rektoren ved Universitetet i Oslo er en av de mest synlige.
Dette er med i oversikten
Så hva er tallene? Stølen har i 2020 vært omtalt i mediene 1155 ganger, 146 ganger på papir, resten på nett. Det er betydelig mer enn noen av de andre rektorene. Se hele oversikten nederst i denne saken.
Men dette er altså en uhøytidelig opptelling. Den er basert på mediearkivet retriever, vi har søkt på de ulike rektorene, men ikke skilt mellom type saker, medieomtale kan dermed være alt fra debattinnlegg til intervjuer. I noen tilfeller kan også samme byråsak ha vært brukt flere steder.
Vi har forsøkt å luke ut eventuelle navnesøsken og har søkt både med og uten mellomnavn der begge versjoner brukes, men her kan vi selvsagt ha oversett noe.
Tallene omfatter kun de mediene som er med i mediearkivet, det gjelder de fleste, men det finnes viktige unntak som Dagens Næringsliv og NRK.
Oversikten gir uansett et innblikk i hvor synlige de forskjellige rektorene har vært i mediene, enten det er fordi de har deltatt i debatter eller fordi det har stormet rundt dem selv eller institusjonen.
Olsen på topp i Khrono
Ikke overraskende er alle de øverste plassene fylt opp av rektorer ved noen av de største institusjonene, etter Stølen følger rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen, Anne Husebekk ved UiT, Anne Borg ved NTNU og Curt Rice ved OsloMet.
UiB-rektoren har vært mer i mediene nå i desember enn i noen annen måned i året. Kanskje ikke så overraskende viser oversikten fra retriever at den såkalte Knudsen-saken har spilt en viktig rolle her, mens andre saker har dominert tidligere i år, som tyskervitssaken for eksempel.
Olsen knuser forøvrig Stølen og de andre rektorene på et annet punkt: Han er den mest omtalte i Khrono.
Her ligger Stølen på plassen bak Olsen.
— Det må vel være en skuffelse?
Stølen drar på det.
— Nå skal jeg ikke si om det er et resultat av dette eller ikke, men jeg mener det er viktig at denne sektoren er synlig i allmennpressa. Det er ingen tvil om at jeg er veldig glad i sektorpressa, men jeg er opptatt av at vi skal være med i debatter hvor hele samfunnet følger og er med i debatten.
Holder han seg unna negative saker?
En gjennomgang av årets mest leste saker i Khrono viser forøvrig at to av dem fem mest leste handler om Universitet i Oslo, ingen av dem er spesielt positive for universitetet.
Den ene handler om Preben Aavitsland som jublet over jobbtilbud fra UiO, før tilbudet ble trukket fire dager senere. Den andre saken handler om Amrei Müller som saksøkte universitetet etter at ble bedømt som beste kandidat til en jobb som ble gitt til sistemann på listen.
I ingen av de to sakene har Stølen uttalt seg. Holder han seg, i motsetning til sin kollega Olsen i Bergen, unna de negative sakene?
— UiO er et stort universitet og ansvaret og myndighet er delegert. De som har ansvaret og delegasjonen er da de som uttaler seg. Det mener jeg er riktig. Deretter skjer eventuelle interne diskusjoner internt og ikke i pressen, svarer rektoren selv.
Men jobber han for å komme i pressa?
Men hvor viktig er det for han å bli omtalt i media?
— Er det noe du jobber bevisst med?
— Neeei, eller det spørs hva du mener med bevisst, sier Stølen og legger til:
— Jeg mener jo at en vesentlig del av rektorjobben er å være engasjert i forskningspolitiske, kunnskapspolitiske, utdanningspolitiske og innovasjonspolitiske saker, det er en del av rollen, forsknings- og høyere utdanningssystemet er jo viktig for hvordan vi evner å være et universitet. Det er også viktig hva som skjer i Oslo med ting som byutvikling, å være involvert i de debattene er viktig.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år