nye koronatiltak
Rektorene tenker på studentene: — Dette er kjedelig for alle
Både Nord universitet, Høgskulen i Volda og Universitetet i Sørøst-Norge opprettholder fysisk undervisning inntil videre.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det er kjedelig for alle. Nå må vi bidra som best vi kan til å hindre smittespredning, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen til Khrono.
Torsdag kom det nye nasjonale koronatiltak fra regjeringen, og myndighetene ba blant annet universiteter og høgskoler om å vurdere mer digital undervisning.
I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet i etterkant av at de nye tiltakene kom, ble det presisert at anbefalingene ikke fører til veldig store endringer for universiteter, høgskoler og fagskoler, de fleste steder har det vært utstrakt bruk av digital undervisning i hele høst.
Senere på dagen hadde også forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) møte med de fleste rektorene i sektoren, der han orienterte ytterligere om de nye tiltakene.
— Jeg opplever at sektoren tar situasjonen på alvor og er innstilt på å gjøre sitt for å begrense smitten i samfunnet. Samtidig må vi gjøre mer for å sørge for at studentene har noen kontaktpunkter og ikke blir sittende hele alene på campus med bare digitale forelesninger, sa Asheim etter møtet.
Holder campusene åpne for studentene
Studenters psykiske helse har vært i søkelyset, særlig de siste ukene. Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, forteller at de ved universitetet tar beskjeden fra Asheim på alvor.
— Vi er akkurat ferdige med et møte der vi har drøftet situasjonen og diskutert hvordan vi skal praktisere relevante tiltak, sier Solheim Hansen på telefon til Khrono fredag morgen.
Hun forteller videre at Nord universitet har besluttet å holde alle de ni campusene åpne for studentene. Ansatte oppfordres til å bruke hjemmekontor med mindre de har oppgaver som gjør at de må være fysisk til stede.
— Vi føler at det er viktig at studentene har en plass der de fysisk kan utføre læringsaktiviteter. Samtidig er vi selvsagt veldig tydelige på at smittevernregler og andre tiltak på følges nøye, sier Nord-rektoren, som vedgår at situasjonen og meldingene som kom fra regjeringen i går, går inn på henne.
Vil sikre progresjon for studentene
Tall fra VGs koronaoversikt viser at det er stigende smitte på fem av de ni studiestedene som Nord universitet har campuser.
— Dere vurderer ikke å stenge ned?
— Blusser det opp smitte på en campus, vil vi selvsagt iverksette nødvendige tiltak og stenge ned. Men vi ser ikke på det som nødvendig å stenge ned når det ikke er smitte, poengterer Soheim Hansen.
- Se Khronos videointervju med Henrik Asheim: — Jeg er veldig urolig, for jeg kan ikke si at 250.000 studenter får et fullverdig utdanningstilbud
Hun understreker at det handler om å sikre progresjon for studentene, og så heller agere dersom det skulle skje noe.
— Det er for så vidt en innstilling som vi har hatt i hele høst. Slik sett er det ikke noe nytt, sier Solheim Hansen.
Fysisk i Volda
Heller ikke i Volda ser de noen særskilt grunn til å foreta seg noe drastisk. Smitten øker i kommunen, men rektor Johann Roppen forteller at det per nå ikke er meldt om verken ansatte eller studenter som har fått påvist covid-19.
— I tillegg er vi ikke velsignet med kollektivtransport av samme rang som i for eksempel Oslo og Bergen, og dette gjør at risikoen er mindre her hos oss, kommer det fra Roppen.
Han sier videre at det ved Høgskulen i Volda fortsatt vil være fysisk undervisning som normalt fremover, med et unntak.
— Samlinger der det i utgangspunktet skal komme tilreisende, vil bli gjennomført digitalt. Ellers får studentene våre fysisk undervisning som vanlig. Når det gjelder eksamensavvikling vil alt dette foregå digitalt, presiserer Volda-rektoren.
Psykisk helse
Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Petter Aasen, sier at utgangspunktet ved USN er at det skal være en fornuftig balansegang mellom fysisk og digital undervisning.
I likhet med for eksempel Høgskulen i Volda, er det egentlig bare samlingsbasert undervisning, som i hovedsak dreier seg om etter- og videreutdanninger, som nå er gjort heldigital.
— Så har vi jo åtte campuser i åtte forskjellige kommuner. I Drammen, der det når er et smitteutbrudd, vil det per nå være mer innslag av digital undervisning og bruk av hjemmekontor enn på de andre campusene, forklarer Aasen.
Han legger til at torsdagens nyheter fra regjeringen i liten grad endrer sektorens innstilling til koronasituasjonen, men at meldingene snarere oppleves som en påminning om at man er i en krevende tid.
— Vi vil bruke litt ekstra krefter særlig på dette som har med studenters psykiske helse og trivsel å gjøre. Samtidig tar vi oppfordringen om å minske den generelle mobiliteten, sier Aasen.