korona
Påbud om hjemmekontor i Bergen
Bergen kommune strammer inn koronatiltakene. På fredag kommer et påbud om hjemmekontor for de som kan ha det og digital undervisning for universiteter og høgskoler.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bergen kommune legger nye, strenge restriksjoner.
Det ble klart på en ekstraordinær pressekonferanse torsdag kveld.
Smitten er økende i landets nest størst by, og 448 personer er registrert smittet den siste uken.
Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) forklarte at tiltakene som ble presentert torsdag vil bli forskriftsfestet, slik at det vil innebære påbud og forbud med virkning fra lørdag.
Blant tiltakene Valhammer listet opp er et påbud om hjemmekontor for alle som kan ha det og digital undervisning på universiteter og høgskoler.
— Nå handler det å stoppe smittespredningen før vi når et kritisk punkt. Nå er det tid for å være hjemme, sa Valhammer.
Maks fem personer i egne hjem
Reglene vil gjelde over 400.000 innbyggere i Bergen og nabokommunene. Tiltakene vil gjelde Alver, Askøy, Bergen, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal og Øygarden kommune.
I tillegg vil det maksimalt være tillatt å være fem personer i egne hjem. Unntak for familier med flere enn fem personer og kohorter fra barnehager og barneskoler. Tidligere var taket på maksimalt ti personer.
— Dagens situasjon minner om situasjonen i mars. Vi har ikke tid til å vente og se effekten av tidligere innførte tiltak før vi nå strammer inn ytterligere, sa helsebyråd Beate Husa (KrF) på pressekonferansen.
UiB-rektor ønsker avklaring
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, har i kveld sendt ut informasjon til sine studenter og ansatte om de nye tiltakene.
Han sier til Khrono at universitetsledelsen har sendt en henvendelse til byrådet for å få klarhet i visse aspekter ved den nye forskriften.
— For det første ønsker vi å avklare hvem som definerer unntakene fra kravet om hjemmekontor for de kan. Vi har blant annet et cellelaboratoriet som må betjenes hvis ikke alt skal gå tapt. Vi har derfor bedt om en presisering av unntaksbestemmelsene som vil gjelde, sier Olsen.
Da Valhammer presenterte forskriften torsdag kveld ble det, som nevnt, poengtert at de som kan, skal ha hjemmekontor. Under punktet om digital undervisning ble det ikke gitt tilsvarende åpning. Derfor har Olsen bedt byrådet om en avklaring om dette punktet og.
— Vi har bedt byrådet avklare om vi kan få tilsvarende mulighet for unntak for de som skal ha praksisundervisning, slik at vi kan finne fleksible løsninger samtidig som vi ivaretar det overordnede ansvaret med å få ned mobiliteten. En del studenter i Bergen bor i tillegg sentrumsnært og kan gå til campus i større grad enn ansatte. Vi forventer å få flere svar når forskriften er klar i morgen, sier Olsen.
Få endringer på NHH
Rektor ved Norges Handelshøyskole, Øystein Thøgersen, sier til Khrono at forskriften vil ikke forandre nevneverdig på dagens praksis ved høgskolen.
— Forskjellen fra der vi er i dag, er relativt begrenset. Vi hadde allerede digital undervisning, som selvfølgelig videreføres. Alle eksamener var planlagt å være digitale i tillegg. Og vi har fra før av en sterk oppfordring til studenter om å jobbe hjemmefra.
Thøgersen forteller at en stor andel ansatte fra før av jobbet hjemmefra. I tråd med forskriften skjerpes dette ytterligere.
— Her skal disiplinen være høy med få mennesker inne i bygget. De opplagte unntakene er teknisk personale og enkeltstående tilfeller i staben, sier NHH-rektoren.
Avklaring i Oslo i morgen
Tidligere torsdag varslet regjeringen nye, landsomfattende tiltak. Erna Solberg ba folk holde seg hjemme og ha minst mulig sosial kontakt. Myndighetene ba universiteter og høgskoler vurdere mer digital undervisning.
Fredag vil byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), holde pressekonferanse om smittesituasjonen i hovedstaden.
OsloMet har allerede varslet at de vurderer andelen fysisk undervisning, og hva som skal skje med de resterende skoleeksamener. De skriver på sine ansattsider at mer informasjon kommer i løpet av fredag 6. november.
Saken er oppdatert kl. 19.20 med en kommentar fra UiB-rektor Dag Rune Olsen. Oppdatert 20.39 med kommentar fra NHH-rektor Øystein Thøgersen.
Nyeste artikler
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU