Curt Rice søker fire nye år som OsloMet-rektor. Her sparker han i gang det akademiske året på Rockefeller i Oslo torsdag kveld. Foto Ketil Blom Haugstulen

Fire utfordrere til Curt Rice

Rektorsøkere. Rektor Curt Rice får konkurranse fra fire søkere om rektorjobben ved OsloMet neste fireårsperiode. En av dem er viserektor ved Sveriges største tekniske universitet, KTH.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorperioden ved OsloMet utløper 31. juli 2019. Sittende rektor Curt Rice har allerede for noen uker siden fortalt at han søker fire nye år som rektor. Det skjedde 7. august, samme dag som stillingen ble utlyst.

I sitt innlegg i Khrono skriver Rice at erfaringene fra jobben som rektor de siste tre åra har gitt mersmak og at han derfor søker om fire nye år.

OsloMet er spennende som et nytt universitet, der det skjer utvikling og nyskapning i en ellers ganske konservativ sektor.

Jan Gulliksen

— Jeg ønsker å jobbe videre med det store utviklingsarbeidet som allerede er i gang ved universitetet vårt, og legge til rette for at vi sammen finner våre satsingsområder videre, skriver han.

Digitaliseringsekspert

Nå er søkerlisten klar, og der står det fire navn i tillegg til Curt Rice. En av søkerne er viserektor for digitalisering ved Kungliga tekniska högskolan, eller KTH Royal Institute of Technology, i Stockholm. Han heter Jan Gulliksen (53), er norsk statsborger, og er professor i «human computer interaction».

2012 ble han utnevnt som «Sveriges digitaliseringsmester» av den svenske regjeringen, går det fram av presentasjonen av ham på KTHs nettsider. Han var leder av den svenske regjeringens digitaliseringskommisjon, som fungerte fram til 2016, og sitter nå i Digitaliseringsrådet.

Gulliksen bor i Uppsala med kone og tre barn og liker å spille teater, musikk, hagearbeid og pusse opp hus, og å reise og være sammen med familien - alt ifølge KTHs nettsider.

Hva er det som gjør at du vil ha rektorjobben på OsloMet?

— OsloMet er spennende som et nytt universitet, der det skjer utvikling og nyskapning i en ellers ganske konservativ sektor, sier han.

Han sier videre at han har hatt lederposisjoner i akademia i Sverige det siste tiåret, og at det har gitt mersmak.

— Jeg synes det er kjekt å være leder, både for å kunne være med og peke ut hvilken vei institusjonen skal gå, men også fordi jeg liker å arbeide med mennesker. Dessuten er det interessant for meg at Norge er mitt hjemland og det ville vært spennende å få en slik utfordring der, sier han.

Gulliksen har foreldre fra Vestlandet, men er født i Sverige og har hatt hele sitt yrkesliv der.

Professor Jan Gulliksen ved KTH søker rektorjobben ved OsloMet. Foto: Kristina Sahlén

Søker fra Asia

En annen søker er professor Said Irandoust (58). Han er svensk statsborger, og var i perioden 2005-2013 rektor ved Asian Institute of Technology (AIT), som har hovedsete i Thailand med sentre også i Vietnam og Indonesia.

Nå er han konsulent for høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner i Sørøst-Asia.

Tidligere har han vært viserektor ved Högskolan i Borås, 2002-2005, går det fram av hans CV, og videre jobbet han ved Chalmers tekniska högskola i Gøteborg 1990-2000, den siste tiden som viserektor.

Irandoust søkte tidligere i år jobben som viserektor ved Helsinki Universitet.

I tillegg er det to søkere, Louis Dillac (32) fra Grenoble i Frankrike, og Lais Santos (25) fra Portugal.

Flere åremål utløper

Ny rektor vil bli ansatt av OsloMet-styret på møtet 24. oktober, og ny rektor tiltrer 1. august 2019.

Organisasjons- og virksomhetsdirektør Tore Hansen ved OsloMet sier at stillingen lyses ut såpass tidlig fordi den som ansettes som rektor i neste periode skal ha mulighet til å være med å ansette nye prorektorer og øvrig åremålsansatte.

De to prorektoratstillingene skal også lyses ut. Styret ved OsloMet skal vedta utlysningstekst på møtet 5. september.

Prorektorenes åremål utløpet samtidig som rektors, og det gjør også åremålet til dekan Egil Trømborg ved Fakultet for teknologi, kunst og design.

Åremålet til dekanene ved Fakultet for samfunnsvitenskap og Fakultet for helsevitenskap, utløper først 1. februar 2020.

Ved det fjerde fakultetet ble ny dekan, Sarah Paulson, ansatt fra 1. august i år.

«Same procedure»

Hansen sier ifølge ansattesidene på OsloMet at prosessen med ansettelse av rektor vil foregå på samme måte som sist.

— Det er viktig at prosessen har legitimitet både blant ansatte og studenter. Det er grunnen til at prosessen er så vidt omfattende. Som sist etableres et bredt sammensatt rådgivende innstillingsutvalg på hele 25 personer, sier han.

Fakta

Søkerliste

Disse vil bli rektor ved OsloMet fra august 2019:

Louis Dillac, 32 år, Grenoble, Frankrike

Jan Gulliksen,, 53 år Uppsala, Sverige

Curt Rice, 56 år, Oslo

Lais Santos, 25 år, Porto, Portugal

Said Irandoust, 58 år, Indonesia

Fakta

Rektorprosess OsloMet

Viktige datoer i rektorprosess OsloMet

7. august: Rektorstillingen ble utlyst

29. august: Søknadsfrist

24. oktober: Vedtak om ansettelse i styret

OsloMet har hyret inn rekrutteringsbyrået Amrop Delph for å hjelpe til i prosessen.

Innstillingsutvalget :

Trine Syvertsen, styreleder, leder utvalget

Andre i innstillingsutvalget :

Arne Dulsrud, Silje Bringsrud Fekjær, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, Julie Reinemo, Sook Berge Buer, Rolf Martin Aspenes, John Dela Siayor, Elisabeth Eide, Professor, Kjetil A. van der Wel, Inger Vederhus, Arnfinn Vonen, Cecilie Johannessen Landmark, Svein Eikeseth, Astrid Skjerven, Kirsten Ribu, Anders S. Lyng, Mona Sinding-Larsen, Erik Dahlgren, Liv Ingunn Bråten, Tor Arne Dahl, Cathrine Døcher, Lene Bomann-Larsen, Unni Hembre, Lars Erik Vorland,

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS