Curt Rice søker seg til fire nye år som toppsjef på OsloMet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektorstilling lyses ut: Rice søker fire nye år på toppen av OsloMet

Rektorutlysning. I dag, tirsdag 7. august kommer stillingsannonsen for rektorstillingen på OsloMet. Søknadsfristen er 29. august. Nåværende rektor Curt Rice har også bestemt seg: Han søker fire nye år.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektorperioden ved OsloMet utløper 31. juli 2019. Nå lyses åremålsstillingen som rektor ut på nytt.​

Det er styrets leder, Trine Syvertsen, som leder innstillingsutvalget, mens det er organisasjons- og virksomhetsdirektør Tore Hansen som holder i prosessen i administrasjonen.

Syvertsen forteller til Khrono at man hadde et varsel ute i Aftenposten om at stillingen skal lyses ut tidligere i sommer og at annonsen for jobben kommer ut 7. august, men at det er administrasjonen som holder i prosessen, mens hun leder innstillingsutvalget.

Startet prosess før sommeren

— Det er viktig å presisere at det er styret som ansetter rektor, og administrasjonens rolle i dette er å legge til rette for en god prosess, sier Tore Hansen til Khrono og legger til:

— Det har jeg ansvar for, og HR-avdelingen bistår selvsagt med mye av det praktiske. Innstillingsutvalget er som sist bredt sammensatt for å sikre god forankring blant studenter og ansatte.

Han forteller at de har valgt byrået Amrop Delphi til å bistå dem i prosessen.

— De har jobbet siden før sommeren med search på kandidater. Og ja, jeg mener vi så langt er i rute med prosessen. Forutsatt at styret mener de har funnet riktig kandidat vil denne bli ansatt på styremøtet i oktober. Det er det vi jobber for.

Har bestemt seg og søker

Da Khrono snakket med nåværende rektor Curt Rice i juni om han kom til å søke på nytt på stillingen, svarte han at han ikke hadde bestemt seg ennå.

Les også fra juni: Rice har ikke bestemt seg for om han vil søke fire nye år som rektor

Men det har han nå, og i en kronikk i Khrono i dag begrunner han hvorfor.

Les kronikken: Derfor søker jeg fire nye år som rektor på OsloMet

— De erfaringene jeg har hatt som rektor de siste tre åra har gitt mersmak og derfor har jeg bestemt meg for å søke en periode til, sier Curt Rice og i kronikken skriver han blant annet:

Det er viktig at prosessen har legitimitet både blant ansatte og studenter. Det er grunnen til at prosessen er så vidt omfattende.

Tore Hansen

— Jeg ønsker å jobbe videre med det store utviklingsarbeidet som allerede er i gang ved universitetet vårt, og legge til rette for at vi sammen finner våre satsingsområder videre.

Rice trekker fram at motivasjonen hans for å søke en periode til er tydeligst begrunnet i samfunnsoppdraget til universitetet.

— Ny kunnskap er grunnleggende for utviklingen av et samfunn, og vår sektor kan påståes å spille den aller viktigste rollen, gjennom utdanning, forskning og utviklingsarbeid. Universitetsstyret har sagt det på en inspirerende måte i Strategi 2024: «OsloMet leverer kunnskap som løser samfunnets utfordringer». En jobb der den viktigste oppgaven er å legge til rette for mer og bedre utdanning basert på mer og bedre forskning og utviklingsarbeid, synes jeg er en svært spennende jobb, skriver Rice.

Og han legger til:

— De erfaringene jeg har hatt som rektor de siste tre åra har gitt mersmak og derfor har jeg bestemt meg for å søke en periode til.

Universitetesstatus viktigste resultat

I sin kronikk trekker Curt Rice fram flere saker han er forøyd med som er oppnådd i de tre årene han har sittet som rektor.

Den fremste saken universitetsstatusen for høgskolen som ble en realitet i januar.

— Akkrediteringen bygger på grundig arbeid som har pågått i minst et tiår, og som har gitt oss dokumenterbare forbedringer i våre utdanninger og vår forskning. Men mye arbeid gjenstår, sier Rice og fremmer følgende spørsmål:

— Hvordan skal vi videreutvikle vår kjerneprofil som profesjonsuniversitet? Hvordan bruke universitetsstatus til å rekruttere den neste generasjonen studenter og kolleger? Kan vi ta en tydeligere rolle i samfunnet som universitet?

Også motgang

— Det har også blåst på toppene for deg. Akkurat nå for tiden handler det igjen om navnet på universitetet og skilting. Interessen for debatten er stor? Vi kan jo også nevne Kjeller-saken, navnevalg og et par andre. Hva har motstanden du også har møtt lært deg om OsloMet?

— Jeg synes at OsloMet er nok så typisk for kulturen hos høyere utdanningsinstitusjoner. Folk kan la seg engasjere, og det fører til debatt som ofte gir høyere kvalitet på beslutninger, svarer Rice.

— Hva har vært de hardeste kampene sett med dine øyne?

— De hardeste kampene er der viktige hensyn står mot hverandre eller der noen av de som en beslutning gjelder ikke er enige seg i mellom. Kjeller og universitetsnavn er begge slike saker. Men vi må gå videre og noen må bestemme, sier rice og fortsetter:

— I siste instans er det universitetsstyret — og i begge disse sakene KD eller regjeringen — som skal ta den endelige beslutningen. Men i min rolle som styrets sekretær er jeg nødt til å komme med et forslag. I slike situasjoner så er det krevende, bl.a. fordi jeg vet at noen blir fornøyd, mens andre blir misfornøyd. Det må jeg anerkjenne og respektere samtidig som vi må ta en beslutning og gå videre.

— Hvilke saker som du har tapt har smertet mest?

— Jeg tror det som har smertet mest gjelder faktisk Khrono. Hver eneste gang jeg har lansert mine ønsker om å øke Khrono sitt budsjett, nesten uansett hvem det er som jeg sier det til, så møter jeg på så mye skepsis at jeg ikke tør fremme forslaget for styret, sier han med glimt øyet.

— Grundig forankring

— Vi lyser nå ut stillingen som rektor ved OsloMet på nytt. Administrasjonen legger opp til å videreføre ansettelsesprosessen som sist; med tilsetting og en grundig forankring blant ansatte og studenter, sier Tore Hansen, i en artikkel publisert på ansattesidene til OsloMet i juli.

— Rektorstillingen lyses ut såpass tidlig fordi den som er ansatt som rektor i neste periode skal ha mulighet til å være med i prosessen med å ansette nye prorektorer og øvrig åremålsansatte, begrunner Hansen.

Hansen sier at prosessen med ansettelse av rektor vil foregå på samme måte som sist.

— Det er viktig at prosessen har legitimitet både blant ansatte og studenter. Det er grunnen til at prosessen er så vidt omfattende. Som sist etableres et bredt sammensatt rådgivende innstillingsutvalg på hele 25 personer, sier han.

— Eventuelle forslag på kandidater kan spilles inn til medlemmer i innstillingsutvalget, eller til vår eksterne rådgiver i Amrop Delphi.

Se også: Utlysningsteksten vedtatt av styret

FAKTA

Viktige datoer i rektorprosess OsloMet

7. august

Rektorstillingen utlyses

29. august

Søknadsfrist

24. oktober

Vedtak om ansettelse av styret

OsloMet har hyret inn rekrutteringsbyrået Amrop Delph for å hjelpe til i prosessen.

Innstillingsutvalget

Trine Syvertsen, styreleder, leder utvalget

Andre i innstillingsutvalget

Arne Dulsrud, Silje Bringsrud Fekjær, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, Julie Reinemo, Sook Berge Buer, Rolf Martin Aspenes, John Dela Siayor, Elisabeth Eide, Professor, Kjetil A. van der Wel, Inger Vederhus, Arnfinn Vonen, Cecilie Johannessen Landmark, Svein Eikeseth, Astrid Skjerven, Kirsten Ribu, Anders S. Lyng, Mona Sinding-Larsen, Erik Dahlgren, Liv Ingunn Bråten, Tor Arne Dahl, Cathrine Døcher, Lene Bomann-Larsen, Unni Hembre, Lars Erik Vorland,

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS