Masseflukt

Redaksjon sa opp i protest etter forlagets bruk av KI

Masseflukt fra tidsskrift der redaksjonen mener forlaget Elsevier har endret tidsskriftet til det verre blant annet ved bruk av kunstig intelligens (KI). 

I 2024 var det sju tidsskrift som mistet hele redaksjonen samtidig.

Alle unntatt ett medlem av redaksjonen i tidsskriftet Journal of Human Evolution (JHE) sier opp, skriver Retraction Watch. Bakgrunnen er endringer gjort av Elsevier, forlaget som gir ut tidsskriftet, som de mener undergraver tidsskriftets etiske standarder og faglige integritet.

I en uttalelse publisert på X skriver en samlet redaksjon at det er svært trist å forlate tidsskriftet. Fram til nå har Mark Grabowski (Liverpool John Moores University) og Andrea Taylor (Touro University California College of Osteopathic Medicine) hatt delt ansvar som sjefredaktører.

Bryr seg om tidsskriftet

 Grabowski postet uttalelsen på X i romjulen. 

— Vi bryr oss mye om tidsskriftet, fagfeltet og vårt akademiske fellesskap. Vi kan likevel ikke jobbe med Elsevier, står det i uttalelsen.

Grabowski har flere koblinger til Norge. Fra 2021-23 bidro han i et forskningsprosjekt ved Senter for grunnforskning ved Det Norske Videnskaps-Akademi. Siden 2015 har han vært tilknyttet Universitetet i Oslo, som gjesteforsker ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese. 

Elsevier har ikke svart på henvendelser fra Retraction Watch. Khrono har kontaktet Elsevier, som ikke har hatt anledning til å svare på kritikken. 

ScienceDirect står det nå oppført tre nye forskere som sjefredaktører i tidsskriftet.

Kunstig intelligens gjorde feil

Bakgrunnen for bruddet er økonomiske og organisatoriske grep. 

Blant annet har Elsevier kuttet økonomisk støtte til redaktører for spesialutgaver og til å ha to ansvarlige redaktører. Samtidig, påpekes det i uttalelsen, krever Elsevier inn opp mot dobbelt så høy avgift for åpen publisering i tidsskriftet som tilsvarende tidsskrifter i fagfeltet.

Den tidligere redaksjonen skriver i uttalelsen også at forlaget er ansvarlig for at det dukket opp feil i ferdigarbeidede manuskripter. Elsevier skal ha inkludert kunstig intelligens i produksjonsprosessen uten å informere eller konsultere redaktørene. Dette skal ha ført til omformatering av ferdig redigerte og godkjente artikler, som for eksempel fjerning av stor forbokstav eller kursiv. 

I praksis reverserte kunstig intelligens arbeidet som redaktører hadde gjort, står det i uttalelsen. 

— Det var svært flaut for tidsskriftet, og det tok seks måneder med iherdig innsats fra redaktører å løse opp i. KI-bearbeiding brukes fremdeles og omformaterer regelmessig manuskripter slik at mening endres, noe som krever omfattende oversyn fra forfatter og redaktør senere i prosessen, heter det i uttalelsen. 

Sju masseoppsigelser i 2024

Tidsskriftet, som ble stiftet i 1972, gikk i 1986 gjennom en omstrukturering. Det  skulle sikre bedre kontroll på fagfellevurdering og gjennomgang av artikler før publisering. Det ledet til at tidsskriftet fikk to sjefredaktører i ulike land, noe det har vært fram til nå. Det har også en redaksjon med assisterende redaktører som har den nødvendige ekspertisen for å håndtere det brede fagfeltet de opererer i.

I uttalelsen står det at disse endringene er grunnen til at tidsskriftet 38 år senere holder såpass høy kvalitet som det gjør. Ved å endre organisatorisk struktur, blant annet ved å kutte økonomisk godtgjørelse og kreve hyppigere kontraktssignering, mener redaksjonen at Elsevier gir signaler om at språk, grammatikk, lesbarhet og formatering ikke er viktige for dem. 

Retraction Watch skriver at dette er den 20. gangen et tidsskrift opplever en masseoppsigelse siden starten av 2023.

I 2024 alene var det sju tidsskrift som mistet hele redaksjonen samtidig. 

Powered by Labrador CMS