kjærlighet i høyere utdanning

Reagerer på utspill om partnermarkedet: — Det er litt gammeldags

Fanny Duckert mener psykologiprofessor Reidulf G. Watten «rører sammen for mye forskjellig». — Jeg tror nok ikke at en høyere andel menn i høyere utdanning vil utelukke bruk av Tinder, sier hun.

Fanny Duckert reagerer på Reidulf G. Wattens utspill om partnermarkedet i høyere utdanning.
Publisert

— Her males det nok med en litt for bred pensel, sier Fanny Duckert, professor emerita ved Universitetet i Oslo (UiO).

Den tidligere dekanen startet uken med å lese Khronos intervju med psykologiprofessor Reidulf G. Watten. Psykologiprofessoren ved Høgskolen i Innlandet slår alarm om det han mener er et dårlig partnermarked i høyere utdanning.

— Får vi flere menn inn i høyere utdanning, ville det bedret partnermarkedet for kvinner. Da slipper de å ty til Tinder eller andre digitale datingtjenester, uttaler Watten blant annet i intervjuet.

Fanny Duckert har skrevet bok om flørting og sjekking i høyere utdanning. Hun tillater seg å humre et par sekunder før hun kommenterer Wattens Tinder-utspill:

— Jeg tror nok ikke at en høyere andel menn i høyere utdanning vil utelukke bruk av Tinder.

I 2021 gav Duckert ut boken Flørt sammen med professor i organisasjonsatferd ved BI, Øyvind Kvalnes. Forfatterduoen lanserer universiteter og høgskoler som de «perfekte flørtearenaene».

— Henger ikke sammen

Duckert mener at Watten i sine refleksjoner om partnervalg «rører sammen for mye forskjellig».

— Med det mener jeg at det her trekkes konklusjoner som egentlig ikke henger sammen. Det er veldig mange gode grunner til at vi bør få inn flere menn i høyere utdanning ut ifra et samfunnshensyn. Kvinners partnervalg er ikke nødvendigvis en av disse grunnene, sier Duckert.

Hun anerkjenner at menn og kvinner ofte finner seg partnere i 20-årene når man gjerne er i en utdanningsfase, men føler at det i 2022 blir noe vagt å snakke om at kvinner ikke vil velge menn med lavere utdanning enn seg selv.

— Det blir litt gammeldags, mener jeg. At kvinners strategi er at partneren helst skal være høyere utdannet enn dem selv og kanskje også noen år eldre, tror jeg ikke er gjeldende for de fleste lenger.

— Før i tiden trengte kvinner en barsk og svær mann med klubbe som kunne passe på henne og hennes hjelpeløse avkom. Dette er noe som tilsier en kvinnerolle som er passiv, og en hverdag der kvinnen er avhengig av en mann for å oppnå sosial status og trygghet. Slik er det jo ikke lenger, fortsetter Duckert, som presiserer at mange kvinner nok «automatisk» fortsatt til tider kan tenke slik.

Passive menn?

— Det kan nok tenkes at vi kvinner bør utvise enda mer aksept for at våre mannlige potensielle partnere ikke skårer like høyt som oss på ulike elementer som er knyttet til utdanning og yrke, sier Duckert.

Hun mener at Watten i sine uttalelser fremstiller det hele som at menn er passive ofre for kvinners kresenhet.

— Det er litt problematisk når det fremstilles slik. Jeg tror vi bør rette søkelyset på de viktige grunnene til at det bør gjøres tiltak for å få flere menn inn i nøkkelfagene, avslutter Duckert.

Flere reaksjoner

Også på Twitter og Facebook har det kommet reaksjoner på Khronos intervju med Reidulf G. Watten mandag.

«Gjør mitt, og gir herved min stipendiatstilling videre til en mann for å forhindre radikalisering og app-dating!», skriver klinisk psykolog og stipendiat ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo på Twitter.

Førsteamanuensis Anya Helene Bagge ved Universitetet i Bergen skriver dette på Facebook:

«WTF? Det er forsåvidt ikke noe nytt med professorer som ser kvinnelige studenter som kjøttstykker for menns seksuelle frustrasjoner, men jeg trodde vi var ferdige med å bruke spalteplass på meningene deres.»

Powered by Labrador CMS