Lærerutdanning

Reagerer på nye praksiskrav. Må ta igjen alt fravær, uansett årsak

I fjor kunne lærerstudenter ved NTNU ha 15 prosent fravær og likevel få godkjent praksis. Fra i høst er grensen satt til null prosent.

Helga Ystad Derås avbildet i et telt.
Helga Ystad Derås er glad hun bare har én praksisperiode igjen før hun er ferdig med lærerstudiene ved NTNU.
Publisert

«Fra oppstart i studieåret 2024/2025 høsten 2024 innføres 0% fravær fra praksisstudier. Det innebærer at alt fravær må tas igjen for at praksisperioden skal være gyldig. Dette til orientering.»

Det var beskjeden som møtte lærerstudentene ved NTNU ved sommerferiens slutt.

— Hodeløst

En av dem, Helga Ystad Derås, reagerer på endringen.

— Vi går fra å ha en grense på 15 prosent fravær til null. Alle jeg har snakket med mener dette er helt hodeløst, sier Derås til Khrono.

I et innlegg i Adresseavisen skriver hun at hennes første reaksjon da hun leste dette var «hva faen?».

— Det er jo satt av et bestemt antall uker per semester til praksis. Utenom de periodene har vi undervisning, i tillegg til at folk jo har jobber og andre ting ting å holde med. Da er det ikke bare bare å ta igjen praksis, sier Derås.

Må droppe undervisning eller jobb

Lærerstudenten påpeker også at studentene kan bli sendt både hit og dit i praksis, noe som kan bety en reisevei på flere timer hver vei hvis studentene må ta igjen noen timer av praksisen.

— Og dette er jo ikke noe vi kan ta igjen i ferien, helgen eller på kveldstid. Det må tas på dagtid mellom mandag og fredag. Konsekvensen blir at vi må droppe undervisningen eller si fra oss jobbing som vi er avhengig av for å få det til å gå rundt.

Derås forteller at alle lærerstudentene hun har snakket med rister på hodet av endringen. Selv er hun glad hun nå er på sisteåret og snart skal inn i sin siste praksisperiode.

— En må jo ha det i bakhodet og prøve å unngå sykdom. Samtidig er jo ikke det bare enkelt det heller. Jeg skal jo i praksis i en barneskole, og der er det jo mye sykdom, sier hun. 

NTNU peker på forskriften

Ved NTNUs Institutt for lærerutdanning forklarer Ruth Grüters, konstituert instituttleder, at NTNU nå endrer reglene «for å være i tråd med gjeldende forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanningene

— Vi legger oss nå på en håndtering som er lik de fleste andre institusjoner som tilbyr lærerutdanning i Norge. Det betyr at alt fravær må tas igjen for å få praksis godkjent, sier hun.

Det inkluderer også lovpålagte seanser, slik som en heimevernsøvelse.

— Alt forsvarsarbeid er godkjent fravær, men må tas igjen.

I retningslinjene presiseres det at kortstidsfravær som legetimer ikke må tas igjen, og det står også at hele praksisperioden må gjennomføres på nytt dersom studenten har dokumentert fravær som «av ulike årsaker ikke kan tas igjen inneværende studieår.»

— Vi skal strekke oss langt for å finne gode løsninger for de som trenger tilrettelegging i praksis, sier den konstituerte instituttlederen.

Powered by Labrador CMS