Smitteverntiltak

Reagerer på Kunnskaps­departementets tidsbruk: — Studenter vil bli sterkt berørt

Kunnskapsdepartementet har satt ned et arbeidsutvalg som skal foreslå tiltak for at flest mulig studenter fullfører studiene. NMBU-rektor Sjur Baardsen reagerer på tidsbruken.

NMBU-rektor Sjur Baardsen mener det er fint at regjeringen tar på alvor den effekten et stengt campus har, men stiller seg undrende til tidsbruken.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene har vært sterke etter at regjeringen besluttet å stenge ned alle universiteter og høgskoler i de 51 kommunene i Viken - uten unntak.

Frustrasjonen blant rektorene med campus i Viken har vært høy og flere har gått ut og sagt at de frykter for studieprogresjonen til studentene.

Etter flere dager med uro, innkalte Kunnskapsdepartementet fredag ettermiddag til et møte med universitet- og høgskolerektorene, der det ble bestemt at en arbeidsgruppe skal foreslå tiltak for at flest mulig studenter fullfører studiene.

Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

— Situasjonen er krevende for studentene, særlig i de deler av landet hvor lærestedene er stengt eller tilgangen svært begrenset. Derfor ser jeg et behov for at vi finner målrettede tiltak for å sikre at studentene kommer seg gjennom studiene denne våren. Det skal denne arbeidsgruppen hjelpe oss med, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen.

— Forstå ikke

Utdanningsinstitusjonene har fått fram til neste fredag på å sende inn en statusrapport til Kunnskapsdepartementet. Arbeidsgruppen skal levere inn sin rapport innen 9. april.

Tidsbruken får rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Sjur Baardsen, til å reagere.

— Jeg forstår ikke helt hvorfor regjeringen velger å sette ned et utvalg og vente i ukesvis på å beslutte dette når de ellers tar beslutninger på løpende bånd, sier Baardsen og påpeker at de selv fikk noen få timer tidligere denne uka til å stenge campus.

— Her ute på agrarmetropolen bruker vi ofte det kjente ordtaket «mens gresset gror, dør kua». Det synes jeg er betegnende for situasjonen, sier Baardsen.

Han mener allikevel det er bra at regjeringa agerer.

— Vi skal bidra alt vi kan med innspill til utvalget som nå skal jobbe fram til 9. april med eventuelle justeringer og kompensasjoner. Men det er ikke til å komme unna at noen studenter vil kunne bli sterkt berørt av mens dette utvalget jobber. Jeg hadde håpet at vi kunne blitt vist mer tillit. Smittevern kan vi.

Utfordrende med studieprogresjon

Baardsen får støtte av rektorkollega ved Universitet i Sørøst-Norge, Petter Aasen. Han er skuffet over at Kunnskapsdepartementet ikke var klarere i talen på fredagens møte.

— Vi ga Kunnskapsdepartementet klar beskjed på møtet tidligere i uka om hvilke tiltak som trengs for å opprettholde studieprogresjon. Jeg skulle gjerne sett at statsråden ga et tydelig signal om at det er mulig for kommuner med tiltaksnivå 5A å komme på campus.

Han mener det første tiltaket det nedsatte utvalget bør anbefale er å åpne campus igjen.

— Situasjonen er alvorlig. Vi står altså i en situasjon der våre studenter kan ha praksis i barnehager, men ikke kan komme på campus. Og vi får tilbakemelding på at studentene synes det er utfordrende. Det er vanskelig å verne seg mot smitte når man skal omgås små barn. Vi har lyst til å arrangere alternativ praksis på campus, men det får vi altså ikke lov til. Da har vi malt oss opp i et hjørne med tanke på å sikre studieprogresjon, sier Aasen.

Tror ikke frafallet er stort

Arbeidsgruppen skal bestå av tre representanter fra universitets- og høyskolesektoren, én representant for fagskolesektoren, én studentrepresentant, en representant for fagskolestudentene og én representant for utenlandsstudentene.

— Så langt har utdanningsinstitusjonene gjort en god jobb med å tilpasse seg smitteverntiltakene gjennom pandemien. Samtidig har tiltakene ført til mye digital undervisning, mye alenetid og redusert tilgang til viktig infrastruktur på campus for studentene. Foreløpig ser det ikke ut til at frafallet blant studentene er spesielt høyt, men det er viktig at vi nå gjør det vi kan de siste månedene for å hindre store forsinkelser i studieløpet, sier Asheim.

Powered by Labrador CMS