rektorvalg
Ragnhild Hennum er ny rektor ved Universitetet i Oslo
Dekanen ved Det juridiske fakultet vant kampen om å bli øverste leder på Norges eldste universitet.

Ragnhild Hennum (57) overtar dermed for Svein Stølen, som har vært rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) siden 2017. Den nåværende dekanen ved Det juridiske fakultet overtar jobben 1. august.
Hennum vant kampen mot dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo og direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin.
Hun fikk 53 prosent av stemmene. Valgoppslutningen var på 16,39 prosent blant studentene, og 60,01 prosent blant ansatte.
Det var en nyvalgt rektor som tok seieren med fatning.
— Du så helt stoisk ut på utsiden da du fikk vite resultatet. Hva skjedde på innsiden?
— Jeg var helt rolig. Jeg begynner å bli en voksen dame, og da har dramatiske ting skjedd i livet ditt med sykdom og død. Dette innebærer ikke det. Jobben min sto ikke på spill engang. Mitt team ville gjerne bli rektoratet ved UiO, men det var ikke liv om å gjøre, sier Hennum til Khrono etter seieren.
Et solid mandat
Den nyvalgte rektoren har allerede erfaring fra et rektorat. Hun satt mange år som prorektor da Ole Petter Ottersen var rektor ved UiO fram til 2017. Hennum tiltrådte som dekan ved Det juridiske fakultet i kjølvannet av sin prorektorjobb i 2019.
Valgseieren betyr også at Bjørn Jamtveit, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, blir ny prorektor ved UiO.
Resten av teamet består av medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
For Hennum betyr valgresultatet, med et flertall av stemmene både blant studenter og ansatte, at hun begynner jobben med et solid mandat i ryggen.
— Jeg føler at vi har nå fått et ordentlig mandat og kan være trygge i det vi skal gjøre.
Mulig Trump-effekt?
Noen veldig grundig analyse av hvorfor hun ble foretrukket framfor Harbo og Ursin, er Hennum forsiktig med. Men hun tror Donald Trump og utviklingen i USA, kan ha hatt en finger med i spillet.
— Det er klart at budskapet vi hadde om grunnleggende akademiske verdier, ble bare mer og mer aktuelt utover i valgkampen. Når vi så hvordan utviklingen var i USA, så kanskje henger det sammen med det. Men det er veldig vanskelig å ha en bestemt mening om, sier Hennum.
Motkandidaten Harbo kommenterer valgnederlaget slik:
— Det er helt greit. Det er folket som velger, og det tar vi som det er. Vi er fornøyde med at vi har gjort en helhjertet innsats i en lang valgkamp. Jeg er så takknemlig for samarbeidet jeg har hatt med teamet mitt, som har vært helt fantastisk. Og det har vært fantastisk å få mulighet til å komme rundt på hele universitetet og treffe folk.
Hun har ingen umiddelbar analyse av hvorfor valget ikke gikk i hennes favør uten å ha sett på hvordan stemmegivningen var blant studentene og ansatte.
Mål om tosifret
Ursin var kandidaten fra utsiden som kom inn i 12. time for å utfordre de to dekanene. Med en oppslutning på 16 prosent av stemmene, var det en fornøyd Ursin etter resultatet ble klart.
— Vårt mål var å nå et tosifret antall stemmer, så vi er kjempefornøyd. Vi føler at vi har bidratt til å skape en god diskusjon og få opp en del temaer som ellers ikke ville fått så mye oppmerksomhet. Blant dem økonomi, innovasjon og samarbeid med næringslivet.
Teamet har i valgkampen bemerket seg med høye målsettinger, som at UiO skal være inne blant de 30 beste internasjonale universitetene innen 30 år.
— Jeg føler at vi har hatt veldig gode diskusjoner, og jeg føler at de tankene som vi har kommet med, har blitt litt adoptert av de andre teamene underveis. Det synes vi er veldig fint. Vi har stor tro på at Hennum og hennes team kan ta dette med videre, sier Ursin.