studiestart

Psykologens tips til ferske studenter: Bli med!

Etter år med lite sosial aktivitet kan det være krevende å bare hive seg ut i sosiale aktiviteter. Psykolog Øystein Sandven oppfordrer likevel ferske studenter til å gjøre nettopp det.

Nye studenter får mulighet til å være med i en faddergruppe. Den klare oppfordringen fra studentsamskipnadenes rådgivere er å hive seg med, selv om man synes det kan være litt skummelt.
Publisert Sist oppdatert

Nytt sted. Nytt hjem. Nye folk.

Trolig våkner tusenvis av unge mennesker med sommerfugler i magen i disse dager. Det er studiestart. I år for et kull som har hatt store deler av videregående skole-løpet sitt under en pandemi.

Som Khrono har skrevet, ønsker utdanningsinstitusjonene, fadderstyrene og studentsamskipnadene å legge ekstra godt til rette for en god studiestart i år. Men et av spørsmålene noen stiller i år, er om studentene våger å være med.

— Dersom man har vært lite sosial aktiv nå under pandemien, er den sosiale muskelen dårligere trent. Da kan det være høgere terskel for å være med på ting, sier Øystein Sandven.

Han er psykolog og leder Sammen Helse.

Ikke sikkert «alle andre» er tøffe heller

Sandvens klare oppfordring er likevel:

— Bli med!

Han får støtte fra Taran Bing Lorentzen, sosionom og leder SiOs rådgivningstjeneste.

— Jeg anbefaler dem å tørre å gjøre det som virker skummelt. Husk at de fleste har det som deg, sier Lorentzen.

Mange ber om hjelp

Hvordan man skal ta imot årets studenter har vært tema helt fra semesterslutt i vår, forteller Lorentzen.

— Overgangen til å bli student er overveldende i seg selv, uavhengig av pandemi. Men jeg tror kanskje flere enn vanlig kommer til å kjenne på dette i år.

Hun sier at SiOs psykisk helse og rådgivningstjeneste hvert år opplever at mange studenter tar kontakt.

— Og jeg vil oppfordre dem til det, jeg håper mange bruker hjelpetjenestene våre. I år har jeg tenkt at mange kanskje kommer til å kjenne ekstra på stress og uro. Ikke minst frem mot en eksamensform som de ikke er vant til, sier Lorentzen.

Også i Bergen venter studentsamskipnaden at studenter ber om hjelp. Men slik er det hvert år like etter semesterstart, sier Sandven.

— Det er vanligvis mange nye studenter som tar kontakt. Alt er nytt, man føler seg kanskje fremmedgjort, og det kan gå på både humør og psyken løs. I tillegg er det selvsagt studenter som har psykiske helseplager de har strevd med over lengre tid uavhengig av studiesituasjonen.

Mange har vært lite sosiale under pandemien. Det kan gjøre at terskelen for å være med på aktiviteter er høgere, sier psykolog Øystein Sandven.

Oppfordring: Prioriter medstudenter

Noen kommer alene til et nytt studiested. Andre kommer flere sammen, og har noen de er trygge på. Men det er likevel lurt å utvide kretsen, oppfordrer Lorenten.

— Prioriter å bli kjent med dem du skal studere med. Vi har flere undersøkelser som viser at de studentene som har et godt læringsmiljø kommer godt ut av det faglig. Noe av det de som blir studenter nå har manglet på grunn av mye digital undervisning under pandemien, er nok det å drøfte, reflektere og diskutere fag sammen med andre studenter, sier hun.

Psykolog Sandven oppfordrer også ferske studenter til å delta på mye. Men:

— Husk at man har det gøyest når man er på opptur.

Han minner om lykkepromille-prosjektet Sammen har hatt i flere år. Navnet viser til den rusen som gjør at man blir glad og mer sosial - en rus man oppnår når man ligger mellom 0,5 og 1.

— Dersom man har lite erfaring med fest, må man være litt tilbakeholden. Det handler ikke om moralisme, men om å begrense seg. For de aller fleste er fadderuken fin, men jeg tror det er viktig at studentene er bevisste på hvor mye de drikker. Og de må vite hva de inntar, sier Sandven.

Han oppfordrer også til deltagelse på de rusfrie arrangementene.

— Det er mye nytt på en gang, både faglig og sosialt. Hvordan kan man unngå å brenne av alt kruttet samtidig?

— Jeg vil anbefale at de ferske studentene prøver å skaffe seg oversikt og ganske snart lager seg en plan over hva de skal gjøre de første ukene. Da unngår de å komme uti oktober og oppdage at de ikke har kommet i gang, sier psykologen.

Powered by Labrador CMS